Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.08.2012.
02:55
Vesti A

Džokeji ključni u nameštanju trka?

Skandal povodom korupcije koji nedeljama potresa australijski konjički sport dramatično se produbio nakon poslednjih informacija da se čak četiri profesionala džokeja našlo pod istragom policije, zajedno sa predstavnicima kladionica i poznatih ličnosti iz ovog popularnog sporta.

Deni Nikolić izlazi iz suda prošle nedelje
 

Pored već postojećeg skandala kojim je obavijeno konjičko grlo Smoking Aces, o kojem je prošle nedelje pisao melburnski "Ejdž", a kojim se sumnja u pobedu Denija Nikolića jer je navodno treća osoba platila da se rezultat trke namesti, istražni organi proveravali da li je korupcija povezana sa još drugim konjskim trkama.


U jednoj od navodno nameštenih trka uključen je i jedan od najpoznatijih australijskh džokeja, kojeg iz pravnih razloga "Ejdž" nije mogao da imenuje. On je navodno na opkladu dao hiljade dolara na pobedu rivalskog grla, iako se sam takmičio u trci. Trka je održana na hipodromu na području Melburna i održana je pre dve godine.

Strožiji zakon

Neposredno posle objavljivanja detalja o skandalu koji potresa konjički sport u Viktoriji, u utorak je u NSNj usvojen zakon kojim je predviđena zatvorska kazna od čak 10 godina za osobe koje učestvuju u nameštanju rezultata konjskih trka.

U međuvremenu, izvori bliski kladioničarskoj kompaniji Betfair potvrdili su da je u toku velika istraga nameštanja klađenja, u kojima su organizatori klađenja potplaćivali da određeni konji ne pobede, a da su na taj način nameštali rezultate desetak trka u koje je umešan još jedan vodeći džokej.


- Upoznati smo šta se događalo izvesno vreme i o tome smo obavestili nadležne (u Viktoriji) -potvrdio je izvor iz kompanije Betfair. - Ovo je najozbiljniju slučaj s kojima smo se do sada sreli.


Novine "Ejdž" takođe su došle do saznanja da federalne i državne službe za kontrolu propisa poseduju opširne informacije o slučajevima korupcije, ali da ih do sada nisu prosledile organizatorima trka. Navodno, poseduju detalje o korumpirajućim aktivnostima tri kladionice u Viktoriji. Takođe, predstavnik četvrte kladionice Čarli Noris, nedavno je podneo ostavku na funkciju pošto se našao pod istragom nadležnih iz Viktorije koji su njegove poslove povezali s osuđenim narko-dilerom.

Pod lupom i poznati TV prezenter

Izvori bliski hipodromu u Kolfidlu potvrdili su "Ejdžu" da je bivši fudbaler AFL lige, poznati TV prezenter i savetnik džokeja Mark Hanter bio pod istragom policije zbog veza koje je imao sa skandalom grla Smoking Aces. Isti je slučaj i sa braćom Denija Nikolića - bivšim džokejom Tomijem Nikolićem i trenerom konja Džonom Nikolićem koji živi u Kvinslendu.
Postoje indicije da je Hanter, koji je obezbeđivao savete džokejima i za usluge dobio manju novčanu nadoknadu, navodno kontaktirao porodicu Nikolić u vezi s klađenjem na grlo Smoking Aces u aprilu 2011. "Ejdž" nije uspeo da dobije potvrdu Hantera za ove optužbe.


Zahvaljujući naporima komesara policije Kena Leja, osobama za koje se opravdano sumnja da imaju vezu s organizovanim kriminalom, među kojima je i Pol Sekvuncija, zabranjeno je prisustvo na hipodromima, a na osnovu donetih oštrijih zakonskih propisa.


Vlada Viktorije i predstavnici konjičkog sporta trenutno su u velikom sporenju oko toga da li je potrebno da se izmeni važeći zakon kojim bi se dozvolilo da se konjičke sudije ispitaju od strane profesionalnih i pravnih istražnih komisija, i o tome da li su i oni učestvovali u korupciji konjičkog sporta.


U vezi sa skandalom u koje je uključeno grlo koje je navodno tokom potkupljene trke jahao Deni Nikolić, izvori bliski poznatom džokeju obelodanili su kako je on ponudio da plati drugom džokeju 5.000 dolara za uslugu, kojom mu je pomogao da manipuliše rezultatom na trci održanoj u Kenbornu aprila 2011. godine.


I pored publiciteta zbog policijske istrage nameštanja trke, protiv Nikolića organizatori konjičkih trka u Viktoriji nisu preduzeli nikakve mere. On nastavlja da učestvuje na trkama, a tokom prošlog vikenda učestvovao je u šest takmičenja. Narednog vikenda ima zakazano još šest trka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online