Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 15.08.2012.
14:35
Beta, Vestionline A

Ko hoće da puši, mora ovo da gleda!

Vrhovni sud Australije podržao je danas najstroži svetski zakon o reklamiranju cigareta, što znači da njihovi proizvođači neće smeti da na paklice stavljaju svoj logo već - stravične prizore posledica pušenja po zdravlje. Među tim, krajnje eksplicitnim prizorima jesu usta pogođena rakom, oslepljene očne jabučice i deca, bolešljiva zbog ovisnih roditelja.

Proizvođači cigareta, počev od septembra, neće smeti da na paklice stavljaju svoj logo, prepoznatljive boje i dizajn robne marke već stravične prizore posledica pušenja
 

Vrhovni sud Australije je odbacio žalbu proizvođača cigareta koji su tvrdili da će vrednost njihovih proizvoda biti uništena ako ne budu više smeli da na paklici prikažu svoj logo, prepoznatljive boje i dizajn robne marke.

Počev od decembra, paklice će morati da budu jednolično zućkasto smeđe boje, sa strašnim upozorenjima na posledice pušenja, koja će biti potkrepljena podjednako stravičnim fotografijama.


Vlada u Kanberi je pozvala i druge zemlje da usvoje slična pravila, i nada se da će nova oprema paklica učiniti pušenje kranje neprivlačnim. Kompanije Britiš ameriken tobako, Filip Moris internešenel, Imperijal tobako i Džapen tobako internešenel izražavaju bojazan da će odluka Vrhovnog suda Australije stvoriti globalni presedan koji će njihovim robnim markama drastično umanjiti vrednost - za milijarde dolara.
 

Paklice će morati da budu jednolično zućkasto smeđe boje

Oni su u žalbi sudu pored ostalog naveli da se novim pravilima krše pravila o intelektualnoj svojini, i da će na osnovu njih australijska vlada profitirati na nefer način, koristeći paklice cigareta kao platformu za sopstvene poruke a bez komenzovanja proizvođača.


Australijski Ustav navodi da vlada može steći tudju imovinu isključivo na temelju "pravičnosti". Sud nije saopštio na osnovu čega je doneo današnju odluku, i naveo da će razloge saopštiti tokom ove godine.


Filip Moris je naveo da će nastaviti da traži kompenzaciju na osnovu onog što je dogovoreno bilateralnim investicionim sporazumom između Australije i Hongkonga.


- Ima još dosta vode da prodje pre no što sva pravna pitanja o bezličnom pakovanju (cigareta) budu potpuno proučena i na njih bude odgovoreno - saopšteno je iz te kompanije.


Australija se može suočiti sa pravnim izazovom i preko Svetske trgovinske organizacije, jer su tri zemlje u kojima se duvanska industrija rapidno razvija - Ukrajina, Honduras i Dominikanska Republika - zvanično zatražile konsultacije u vezi sa bezličnim pakovanjem cigareta.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2012. 15:02
Pa ništa, kupi se tabakera, i odmah se iz paklice cigarete prebacuju u tabakeru i sve ok.
Sreda 15.08.2012. 15:02
Kupis lepo futrolu u koju staje cela paklica (ima ih po indijskim radnjama) i ne gledas po celi dan te odvratne slike. Uostalom, zar nema i stetnijih stvari od duvana?!
Sreda 15.08.2012. 15:07
Ni ja nisam pusac ali ovo je bzvz...mislim d aovo nece uspeti kod mnogih pusaca...tu je bitan jak karakter a kad ih slusas kako komentarisu kritike svi su isti i sebicni...nek crknem pa? od neceg mora da se umre...ne daj boze da zafali cigara...mislim da sve treba usmeriti protiv droge a pusaci ko pusaci...svesno odlucuju o svom zivotu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online