Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2012.
11:49
rts rs A

NATO: Špijuniranje zbog penzije i lepe novinarke

NATO JE otkrio dva špijuna u svojim redovima u poslednjih sedam dana. Jedan vojnik je otkrio novinarki informacije o operacijama američke vojske iz Avganistana. Drugi špijun je prodajom vrlo osetljivih planova američke vojske želeo da sebi obezbedi udoban život u penziji.

Severnoatlanska alijansa menja bezbednosne procedure u Evropi nakon što je u roku od sedam dana u svojim redovima u Nemačkoj otkrila dva špijuna
 

Kako piše britanski Tajms, reč je o civilnom službeniku Manfredu K. koji je, nezadovoljan svojom niskom platom, želeo da prodajom vrlo osetljivih planova američke vojske sebi obezbedi udoban život u penziji.

Neimenovani izvori u NATO-u rekli su za Tajms da je curenje podataka moglo izazvati "neograničenu štetu". Otkriće dva špijuna, navodno je izazvalo pometnju u evropskim bazama NATO. Bezbednosne procedure se preispituju, a razmišlja se i o tome da se ograniči pristup tajnim podacima samo vojnom osoblju.

 

Istražuje se i da li je deo materijala već došao do ruskih obaveštajnih službi, kao probni uzorak.

Prema pisanju lista, on je na svoj kompjuter prebacio taktičke planove za potencijalna mesta za iskrcavanje američkih vojnika širom sveta. Pored toga, prebacio je i nekoliko desetina šifri za kompjuterske programe kojima se služi vojni vrh i tajne operacije komandosa.

Reč je o "A" materijalu za rusku tajnu službu FSB, objavio je jedan nemački novinar, koji tvrdi da su Rusi Manfredu ponudili devet miliona evra.

Osumnjičen je za saučesništvo u pokušaju sabotaže baze Ramštajn, koja je sedište američkih vazdušnih snaga u Evropi i glavni centar za operacije u Avganistanu.

Drugi špijun je pilot helikoptera, koji je, prema pisanju nemačkog Fokusa, "pao" pod uticaj jedne novinarke zbog čega se odlučio na krađu podataka. On je na svoj hard drajv prebacio operativne planove međunarodnih snaga u Avganistanu, satelitske snimke prijateljskih obaveštajnih službi, kao i listu poverljivih imena.

Među dokumentima koje je kopirao nalaze se detalji operacija nemačkih posebnih jedinica u Avganistanu. Izvori tvrde da su ti podaci mogli kompromitovati operacije britanskih specijalnih jedinica SAS i američkih specijalaca.

Pilot je špijunirao za novinarku koja je tražila ekskluzivan materijal za knjigu o ratu protiv terorizma. Prema saznanjima Fokusa, pilot helikoptera uradio je sve zbog novinarke koja ga je uverila da je "zaljubljena u njega". Uhapšen je, kada je njen suprug, inače pilot nemačkog Bundesvera, u ukradenim materijalima pronašao vlastito ime na tajnoj listi pilota.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online