Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.08.2012.
02:38
Vesti A

Uz Nikolića i Zahra pod istragom

Istraga o eventualnom lažiranju konjskih trka u Viktoriji, sada je proširena i na poznatog džokeja Marka Zahru, i to samo dan nakon što je objavljeno da je Deni Nikolić pod sličnom istragom zbog navodnog lažiranja rezultata konjske trke održane 2011. godine.

Mark Zahra

Novine "Ejdž" su došle do saznanja da su se Australijska federalna policija i Poreska uprava pridružile naporima detektiva policije Viktorije, kako bi se rasvetlilo ubistvo bivšeg trenera konja Lesa Sambe, a dosadašnji prikupljeni dokazi su ih doveli do pokretanja istrage o eventualnoj korupciji u konjičkom sportu.


Veruje se da je policija ispitivala nacionalni i međunarodni platni sistem, a uloga AFP će biti da pronalazi i istražuje do sada sakupljene dokaze, kako širom Austalije tako i u inostranstvu.

Neidentifikovani izvori iz konjičkog sporta potvrdili su Ejdžu da je Australijska komisija za borbu protiv kriminala, najviša obaveštajna organizacija u zemlji koja se borbi protiv kriminala, ispitala čak desetak osoba koje se povezuju sa nameštanjem rezultata konjskih trka.
 

Sekvencia formirao novu družinu

Pol Sekvencia protiv koga su optužbe za trgovinom drogama odbačene 2004. godine, takođe je suvlasnik grla Em Meguen koji je prvo grlo u Australiji koje je bio pozitivno na doping testu na supstancu EPO.
I dok je bivša kriminalna družina Tonija Mokbela, akcijom bivše načelnice policije Krstine Nikson uklonjena sa hipodroma i Kraun kasina, tamo se formirala nova družina okupljena oko Sekvencia. I pored obaveštajnih podataka koje o njima poseduje policija oni još uvek odatle nisu uklonjeni, zbog čega predstavljaju glavnu pretnju u narušavanju integriteta konjičkog sporta u Viktoriji.

 

Derli ne angažuje Zahru

U međuvremenu organizator konjskih trka Derli sa sedištem u Dubaiju, odlučio je da sve dok se ne završi istraga o nameštanju rezultata na konjskim trkama, ne angažuje džokeja Zahru. Odluka je saopštena nakon što je on prozvan u "Ejdžu" i ABC-u kao osoba koja se dovodi u vezu sa istragom policije o nameštanju rezultata konjske trke u Krenbournu održane prošle godine u aprilu. Na njima je učestvovao, navodno da bi favorit trke izgubio.

Zahra i njegov kolega džokej Deni Nikolić su pod istragom detektiva iz Australijske komisije za borbu protiv kriminala, a navodno zbog pomaganja u nameštanju rezultata trke održane prošle godine. Zahra je pod istragom, kako se veruje zbog navodnog nameštanja rezultata, dok se trkao na konju Baikalu. Navodno to je moglo da smanji šanse da na tim trkama pobedi favorit grlo Retaliate, a što je išlo u susret Nikolićevom konju Smokig Asis. Na trci održanoj na hipodromu u Krenbournu u aprilu prošle godine pobedio je Deni Nikolić. Tako su kladioničari, povezani sa Nikolićem zaradili 200.000 dolara.


Zahra je jedan od najpoznatijih australijskih džokeja i upravo se vratio iz Hongkonga kako bi se pripremio za predstojeću prolećnu sezonu konjskih trka u Melburnu. Međutim ovde su ga dočekale nimalo prijatne vesti.


Obojica Nikolić i Zahra su odbili da odgovaraju na pitanja novinara vezanih za navodno nameštanje konjskih trka. Detektiv Gerald Rajan je najavio opsežnu istragu.


- Konjički sport nije isključivo povezan sa Viktorijom, već širom zemlje i u inostranstvu. Znamo da naši džokeju putuju u inostranstvo, zbog čega ćemo morati da istražimo sve šta se radilo, rekao je detektiv Rajan. Potvrđeno je da su pored Federalne policije i Poreske uprave u istragu uključeni i specijalni detektivi iz Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala "Purana".


Ministar Denis Neptin, u čijoj nadležnosti je konjički sport, kao Rob Hajnes iz Udruženja konjičkog sporta Viktorije, javno su stali u odbranu konjičkog sporta a federalna ministarka za sport Kejt Landi zatražila je vreme kako bi ispitala optužbe o korupciji u sportu, pre nego što preduzme i zvanične korake.


- Policija je potvrdila da proveravaju jednu od više održanih trka, stotina trka koje su održane u Viktoriji tokom prošle godine. Sasvim sigurno govorim i uveren sam da Viktorija ima najveći nivo integriteta u konjičkom sportu, rekao je Denis Neptin.
Zahra je po povratku iz Hongkonga potvrdio da mu je organizator Derli saopštio kako više neće biti angažovan sve dok se slučaj ne razjasni.

Pročitajte još:

* Šampion Dani Nikolić pod istragom

* Milion dolara za informaciju o ubici Sambe

- Dobio sam pravni savet da ništa ne komentarišem, ali želim samo da istaknem da sam jako razočaran. Rečeno mi je da im nisam potreban dok se sve ovo ne završi. Ovo je razočaravajuće, posebno jer nisam ni za šta ni optužen. Umešali su me u nešto, ali nisam optužen, izričito je rekao Zahra.

Derli je svetski poznati organizator konjičkih trka iza kojih stoji šeik Muhamed al Maktoum koji upravlja Dubaijem.

Stroži zakoni potrebni Viktoriji

Sal Perna, upravnik Komisije za borbu protiv korupcije u konjičkom sportu iz Viktorije, apelovao je na nadležne u državama i federalnom nivou da pomognu da se sačuva integritet konjičkog sporta. U NSNj i drugim australijskim državama, kontrola konjičkog sporta je manje nezavisna nego što je u Viktoriji zbog čega Sal Perna, zajedno sa drugim ekspertima za borbu protiv korupcije, traži donošenje nacionalnog zakona i uvođenje strogih standarda kojima bi se zaštitio konjički sport ali i drugi sportovi. Perna dodaje kako nedoslednost ne može da bude dobra za konjički sport.

- Želimo da postoje isti standardi koji će se primenjivati u zaštiti integriteta ovog sporta širom zemlje, apelovao je predstavnik iz Viktorije.

 

Narko-diler "organizuje" kladioničare

Novine "Ejdž" su takođe prenele kako je osuđeni nakro-diler Horti Mokbel, nasledio poslove svog brata Tonija Mokbela, koji je zajedno sa grupom velikih kladioničara, među kojima su bili i članovi organizovanog kriminala i poznate osobe iz konjičkog sporta koji su se na veliko kladili, razvio bliske veze sa džokejima, kladionicama i trenerima. Novinari "Ejdža" su videli i kako se Horti Mokbel, gotovo svakodnevno sastajao sa novom grupom kladioničara u trenerkama ispred kladionica TAB u Melburnu. Među njima je bio i poznati član podzemlja Pol Sekvencia, koji je suvlasnik jednog od najuspešnijih galopera grla Suši Suši.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online