Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.08.2012.
20:17
Beta A

Kriza otkriva psihološki jaz između zemalja EU

Kako pritisak finansijske krize otkriva psihološki jaz između severnih i južnih članica Evropske unije, stereotipi o stanovnicima evropskih zemalja sve se češće mogu čuti u njihovom političkom diskursu. Analitičari kažu da ovaj razdor evrozonu ugrožava u istoj meri kao kamate i deficiti.

"Nacionalna ozlojeđenost u Evropi podiže se na dramatičan nivo. Tako dugo rešavajući ekonomsku krizu, Evropljani stvaraju političku i društvenu krizu", rekao je Vinsent Forest, ekonomista iz Londona koji radi za analitičku kompaniju Ikonomist intelidžens junit.

Nacionalna ozlojeđenost u Evropi podiže se na dramatičan nivo
 

Protekle tri godine 17 zemalja evrozone bave se dugovima - dok neke zemlje posrću pod teretom, druge diktiraju kako da se problem reši. Nad celim regionom nadvija se sve veća recesija, a glavnim žarištima, Španiji i Italiji, preti finansijski slom koji bi mogao razoriti 13 godina staru evrozonu i poremetiti globalnu ekonomiju.

Strahovanja su sve veća da će Španija poći stopama Irske, Grčke, Portugala i Kipra, te tražiti paket spasilačkih kredita. I Italiju čeka težak zadatak istovremenog kontrolišanja ogromnog duga i suzbijanja ekonomske krize.

U Grčkoj, gde kriza vlada pet godina, Nemačka se doživljava kao neumitna sila koja insistira na sve više smanjenja u budžetu, zbog kojih sve više Grka ostaje bez posla. Grčki političari i novinari čak su aludirali na Treći rajh, raspirujući gnev javnosti na Nemce. Italijanski karikaturisti objavljivali su vulgarne crteže nemačke kancelarke Angele Merkel, a u ponedeljak je dnevni list "Stampa" objavio članak s pežorativnim izrazom za Nemce, citirajući izreku da Nemci vole Italijane, ali im se ne dive, dok se Italijani dive Nemcima, ali ih ne vole.

Nemačka je od svih zemalja evrozone najviše insistirala na sprovođenju štednje,

Angelofobija kruži Evropom

upozoravajući da izbavljanje prezaduženih država nosi opasnost "moralnog hazarda", pojma u ekonomskoj teoriji koji znači sklonost većem izlaganju riziku ako neko drugi snosi posledice tog rizika.

Dok je glavna motivacija za ujedinjenu Evropu istorijski bila želja da se Nemačka drži na uzdi posle dva svetska rata, kada je Zapadna Nemačka je bila velika zagovornica jedinstva, danas Nemačka prva koči zamisao da zemlje evrozone stave resurse na gomilu i izdaju zajedničke evroobveznice, koje bi produbile evropsko jedinstvo i
ublažile krizu.

Ima i onih koji zagovaraju prevazilaženje razlika u korist evropskog jedinstva.

Francuski predsednik Fransoa Oland traži popuštanje mera štednje koje se nameću zemljama koje druge članice EU "vade" iz dugova.

Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, koji predsedava Evrogrupi, savetu finansijskih ministara evrozone, upozorio je u intervjuu nemačkoj televiziji u ponedeljak da "evropska integracija ostaje veoma krhak poduhvat". On je takođe rekao da "ono što smo mislili da smo konačno zakopali brzo ponovo izbije", dodavši da je "istorija prisutna" i da moramo "jedni s drugima pažljivo da postupamo".

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 20:46
NEKADASNJE GENERACIJE U EVROPI SU PROLILI KRV DA NJEMACKA NE DOMINIRA EVROPOM, STO TO ONA DANAS CINI GLATKO BEZ PROBLEMA !!! NA NJIMA JE DA IZVUKU ZAKLJUCAK, A I NA SRBIJI DA SHVATI DA U 100 GODINA JE NJEMACKA ARMIJA TRECI PUT NA NJENOJ TERITORIJI !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online