Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.08.2012.
11:19
RTS A

UN kritikuje kosovsku policiju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro kritikovao KPS i međunarodnu zajednicu zbog serije propusta i istakao da je broj povratnika zabrinjavajući, prenosi RTS.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nedavno je bio u poseti Srbiji i zemljama u regionu
 

Ban Ki Mun je zabrinut "zbog problema sa kojima se suočavaju manjinske zajednice" i zbog reakcija kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

Generalni sekretar je uputio i ozbiljne kritike međunarodnoj zajednici, navodeći da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje "neophodnih kompromisa" u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine.

Izveštaj u kom su izražene kritike, u koji je RTS imao uvid, podeljen je ambasadorima država članica Saveta bezbednosti svega dve nedelje posle posete Ban Ki Muna Balkanu, tokom koje je boravio u Beogradu i Prištini.

Savet bezbednosti će izveštaj šefa UN razmotriti na sednici zakazanoj za 21. avgust. Očekuje se da na toj sednici Rusija još jednom zatraži objašnjenja oko uvežbavanja libijskih i sirijskih ustanika na Kosovu.

Euleks je, istovremeno, naveo da se zahuktava istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija, navodeći da u intenzivirani kontakti sa osobama koje imaju informacije relevantne za tok istrage.

Šef istražnog tima, klint Vilijamson je stupio u kontakt sa nekoliko država, kako bi obezbedlo sprovođenje programa zaštite svedoka.

Ban Ki Mun je, ipak, još jednom upozorio je na ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju manjinske zajednice na Kosovu, kao i na mali broj prognanih Srba koji se u protekla tri meseca vratio na Kosovo.

Navodeći podatke UNHCR-a, Ban je naveo da se u protekla tri meseca na Ksoovo vratila 131 osoba, odnosno 45 Srba, pet Roma, 36 Aškalija i Egipćana, 27 Goranaca, 12 Bošnjaka i pet Albanaca, što je upola manje nego u istom periodu prošle godine.

Kao razloge takvom razvoju situacije, šef UN je naveo ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuće i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima u osam sela u okolini Kline, posle kojih su zapaljene dve srpske kuće.

Prema evidenciji UNMIK-a, u 19 incidenata provaljeno je u 23 srpske kuće, a nastavljano je i kamenovanje vozila sa srpskim registarskim tablicama.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 11:30
Ајде ЛиМуне дај неку наредбу да се пошаље наша полиција на Космет, што је могуће по резолуцији 1244 и нећете имати замерки на њихов рад. Ти бар имаш утицаја у Европи кад већ наши политичари не смеју да пошаљу полицију а још ће и амбасаду да им отворе у сред Београда. Иначе ЛиМуне свидело ми се и то што си искулирао Тачија за независност у сред Приштине недавно. Ајде ЛиМУне семе ти се затрло.
Sreda 08.08.2012. 11:37
"Mahanje prstom" do sada nije pomagalo pa nece ni od sada!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online