Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.08.2012.
12:02
B. Đokić - Vesti A

Drumske bande haraju Mađarskom

Pirati 21. veka u današnje vreme su sinonim za drumske pljačkaše koji najčešće tokom letnjih meseci "ordiniraju" pa autoputevima koji iz Evrope vode kroz Mađarsku, Srbiju, Bugarsku i Grčku.

Vrebaju kriminalci iz Rumunije i Bugarske: Česte pljačke na autoputu kroz Mađarsku


Milioni vozila za tri letnja meseca prođu kroz ove države, a većina vozača ili u strahu ili neznanju, lokalnim policijama i ne prijavljuje slučajeve u kojima su opljačkani i prevareni.

Prema zabeleženim slučajevima, najviše krađa i prevara ima na putu Beč-Budimpešta, gde je za godinu dana preko 200 osoba prijavilo pljačku, razbojništvo ili napad. Od policajaca na srpskim graničnim prelazima saznajemo da im srpski državljani ne prijavljuju često da ih je u Mađarskoj neko prevario ili opljačkao i da su u pitanju pojedinačni slučajevi.


Sa druge strane, jedna od žrtava pljački na autoputu kroz Mađarsku je Jasmina Dragutinović, koja često putuje u Beč, a preživela je već dva napada, kada je stala

Austrijanac vara po Srbiji

 

Policija već duže vreme traga za državljaninom Srbije koji živi i radi u Austriji, a bavi se drumskim prevarama.


- On sa još nekoliko osoba ima divlju šlep-službu i rade na autoputu od Bubanj potoka do Jagodine. Nema ih tokom zime, tada su u inostranstvu, a kada krene leto, on dolazi u Srbiju i naplaćuje šlepovanje mnogo više nego AMSS. Za nekoliko meseci zaradi toliko para, da ostatak godine može da živi bez problema u Austriji - kažu u saobraćajnoj policiji.

da pomogne osobama u "pokvarenim automobilima".


- Da im gore kola, ja ne bih stala. Naročito su na udaru ljudi koji imaju decu - rekla je Dragutinovićeva za RTS.


Da je otvaranje granica i bezvizni režim osim dobrih, donelo i dosta loših stvari, vidi se i po tome što u Mađarskoj i Srbiji sve više bandi iz Rumunije i Bugarske besomučno pljačkaju vozače.


- U poslednje vreme imali smo nekoliko akcija u kojima smo uhapsili pljačkaše po putevima. Neverovatno, ali u gotovo svim slučajevima u pitanju su kriminalci iz Rumunije i Bugarske. I kada žrtve prevara prijave slučaj krađe, obično navode da su se prevaranti vozili automobilima iz jedne od ove dve države - upozoravaju iz saobraćajne policije.


Specijalitet rumunskih kriminalaca su prave i organizovane drumske pljačke, na šta upozoravaju i evropske policije.


- Čekaju na pumpama. Čim vide da putnicima iz automobila vozilo nije na oku, oni probuše gumu, tako da se ne ispumpa brzo. Onda počnu da ih prate, a nekad čak trube i ablenduju, signalizirajući da je guma ispuštena. Kada stanu, oni se takođe zaustavljaju kao da pomognu, a onda bukvalno opljačkaju putnike i pobegnu. Na ovaj način razbojništava već dugo nas upozoravaju kolege iz Italije i Austrije - kažu u srpskoj policiji.

SVE ČEŠĆE KONTROLE: Policija u Srbiji
 


Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije ističe da se oni za sada uspešno bore sa ovim problemom, ali da svakako ne mogu u potpunosti da ga iskorene.


- Imali smo upravo te rumunske bande u poslednje vreme, koje su varale ljude po putevima, ali smo uspeli da ih pohapsimo. Moj savet vam je da ukoliko vam stane automobil iz bilo kog razloga, odmah pozovete ili policiju ili Auto-moto savez Srbije, koji su jedini ovlašćeni za pomoć na autoputu, da vam se ne bi dogodilo da vas iz divljih šlep službi ne prevare i uzmu novac za neke nepostojeće usluge - objašnjava Simić.

Lažni nakit i kvarovi

Prevare putnika na autoputevima kroz Srbiju su raznovrsne, saznajemo u razgovoru sa nekoliko saobraćajnih policajaca, koji godinama nailaze na ovakve slučajeve. Jedna od čestih prevara su prodaja zlatnog i srebrnog nakita.

Prevaranti zastaju na parkiralištima gde putnicima nude zlato i srebro po povoljnim cenama. Naivniji, uvereni da će jeftino nabaviti nakit, kupe prstenje i lančiće, ali kasnije shvate da su nasamareni i da je u pitanju lažni nakit.


Takođe, na putevima su vrlo zastupljene klasične krađe iz vozila. Lopovi kradu retrovizore, prtljag sa krova, gume, sve što mogu. Obično to rade na parkiralištima, jer tamo nema kamera. Često na srpskim autoputevima izazivaju namerna oštećenja na vozilima, seku kablove za ulje na parkinzima, pa kada nakon nekoliko stotina metara automobil stane, oni prilaze i nude pomoć, koja je višestruko skuplja nego kod registrovanih šlep-službi.


Ipak najčešći način na koji ovi kriminalci rade su takozvani lažni kvarovi.
- Stanu automobilom u zaustavnoj traci i drugim vozačima signaliziraju da su u kvaru. Kada neko stane, članovi grupe ga zagovaraju, a onda otimaju torbe, novčanike, mobilne telefone. Onda sedaju u automobil i beže. Obično to rade u ranijim jutarnjim satima, kada je slabiji saobraćaj - upozoravaju u saobraćajnoj policiji.  

Sreda 08.08.2012. 08:38
Naivnost je stati nekome na auto-putu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online