Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.08.2012.
02:35
Vesti A

Šampion Dani Nikolić pod istragom

Više vrhunskih imena australijskog konjičkog sporta nalazi se pod istragom policije, a među njima i šampion među džokejima - Dani Nikolić. Istraga se zanima za njihovo eventualno učešće u navodnom nameštanju rezultata trka što bi moglo da postane najveći korupcijski sportski skandal poslednjih decenija.

Pod istragom i šampion među džokejima: Dani Nikolić
 

Nikolić i najmanje još jedan od vodećih džokeja, bivši trener i više poznatih ličnosti sa konjskih trka nalaze se pod lupom detektiva u Viktoriji zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala. Policija istražuje sumnje o navodnim dogovorima o nameštanju trka tokom prošle godine.


Kako saopštavaju izdanja "Ferfaksa", detektiv-inspektor Džerard Rajan potvrdio je da postoji istraga o nameštanju trka u Viktoriji i da se u tome pominje konj po imenu "Smoking Aces".

Ubistvo u Midl Parku

Les Samba je likvidiran u Midl Parku, predgrađu Melburna, 27. februara prošle godine. Nikolić, vodeći australijski džokej i pobednik Kofild-kupa, oženio je njegovu kćerku Viktoriju, 2006. Neko vreme pre Sambine smrti oni su se rastavili, navodi sidnejski dnevnik i ističe da ne sugeriše da je Nikolić na bilo koji način umešan u zločin.

Sumnje su se pojavile tokom istrage ubistva bivšeg trenera Lesa Sambe. "Sidnej morning herald" ekskluzivno je najavio da policija nudi milion dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do hapšenja njegovih ubica.

- Svakako, verujem da, ako bismo bili u stanju da razrešimo nameštanje trka i ostala pitanja u vezi s tim, sigurno bismo razrešiti i ubistvo - kazao je inspektor Rajan.


U vezi s nameštanjem trka otvorena su i druga pitanja, kao rezultat saznanja stečenih od Sambinog ubistva, februara 2011. Policija sumnja da se ne radi samo o nameštanju, već i o pranju novca, poreskim prevarama, "pomaganju" pri klađenju, jer se veruje da su džokeji dobijali procenat "ispod ruke", da bi učesnicima u klađenju pružali poverljive informacije. Neki od navodnih prestupa mogli bi da budu gonjeni ili po krivičnom zakonu ili po propisima o trkama.

Samba sa kćerkom Viktorijom
 


Ličnosti iz ovog sporta osumnjičene za učešće u aferi s konjem "Smoking Aces" su, veruje se, organizovale dva džokeja da jašu tako da smanje šanse favorita za pobedu i utiču da "Smoking Aces" uspe. O tome koliko ozbiljnosti policija pridaje ovom otkriću govori i činjenica da se istragom bave stručnjaci za borbu protiv organizovanog kriminala.

Dani Nikolić je odbio da odgovara na pitanja o spornom konju i nije odgovorio na pitanja upućena njegovom advokatu. Čitavo otkriće donelo je tamne oblake nad integritet nacionalne industrije konjskih trka vredne više milijardi dolara, kao i propisa koji bi trebalo da sprečavaju zloupotrebe.
 

Slab nadzor trka

Bivši šef "Purane", specijalne jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala, Džim O'Brajen kazao je da je nadzor nad trkama bio "ekstremno slab", delom zbog nedovoljno ovlašćenja koje imaju kontrolori, a delom zbog odsustva stalne policijske pažnje. Bivši detektiv inspektor opisuje kao "iznenađujući" propust vlasti da dalje istražuju i obrate pažnju na ličnosti iz konjskih trka koje je "Purana" identifikovala između 2005. i 2009. godine i navodila da su primali mito od narko-bosa Tonija Mokbela.
- To niti je dobro za ovu delatnost, a takođe donosi potencijalnu pretnju - navodi on.

Policija i odgovorni za trke, uključujući i bivšeg šefa kontrole trka i konsultanta za borbu protiv korupcije u fudbalskom savezu Desa Glisona, pozvali su federalnu i državne vlade da istog časa pooštre antikorupcijski sportski režim.

Glison je pozvao vlade da hitno popune velike praznine u postojećem sistemu, uključujući propise o trkama i nameštanju rezultata.
 

- To je trebalo da bude učinjeno juče, pre nego što ogroman skandal udari po sportu u Australiji - kazao je on.
 

Istraga o "Smoking Aces" nije prvi put da Nikolićeve aktivnosti dođu pod lupu. Početkom 2010, kontrolori trka u Viktoriji optužili su ga da je davao informacije o više konja koje je jahao, kako bi oni koji su se kladili, uspešno zarađivali na opkladama.
"Herald" navodi da je saznao da je tada bio odbijen zahtev kontrolora policiji da se o ovome sakupi više dokaza. Kontrolor je ostao pri svojim tvrdnjama, ali je disciplinska komisija trka u junu 2010. oslobodila Nikolića odgovornosti na osnovu toga što predočeni dokazi nisu bili dovoljni da dokažu slučaj.


Nikolić je inače prošlog vikenda jahao "Smoking Aces" u Sejmoru, u centralnoj Viktoriji i stigao poslednji.

 

Rajan: Gonićemo prekršioce

Inspektor Rajan dozvoljava mogućnost da je u prošlosti policija gledala u stranu. Ali, kaže on, Viktorija je danas vodeća u zemlji u borbi protiv korupcije kod konjskih trka, ali i drugih sportova.
- Bilo ko da je bio uključen u bilo kakvo kriminalno delovanje u bilo kojoj formi i obliku, a posebno u organizovani kriminal, biće gonjen i mi ćemo obezbediti da integritet bilo kog sporta, ovog puta konjskih trka, bude bolje čuvan. Bez obzira radilo se o džokeju ili treneru ili bilo kojoj drugoj osobi koja bi u tome učestvovala, mi ćemo ih loviti i podići ćemo krivične prijave protiv njih i izvesti ih pred sud zakona.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online