Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.08.2012.
02:50
Beta A

Osuđeni na doživotno zbog ubistva ćerke

Britanski sud je osudio bračni par iz Voringtona, u Češiru, na doživotni zatvor zbog ubistva njihove 17-godišnje ćerke na osnovu svedočenja njene mlađe sestre.

Foto: Ilustracija

Britanci pakistanskog porekla Iftikar (52) i Farzana Ahmed (49) osuđeni su na doživotni zatvor zbog ubistva 17-godišnje Šafileje 2003. godine. Bračni par Ahmed će iza rešetaka provesti najmanje 25 godina.

Mlađa sestra Ališa, koja je u vreme sestrinog ubistva imala 12 godina, svedočila je da su roditelji tokom svađe o oblačenju ugušili Šafileju plastičnom kesom.

"Pritiskale su je dve kulture - kultura i način života koje je videla oko sebe i želela da prihvati, i oni koje su oni hteli da joj nametnu," rekao je sudija Češirskog kraljevskog suda Roderik Evans.

Šafileja Ahmed ubijena je u septembru 2003. godine, a njen leš je nađen u februaru 2004. Roditelji su prijavili nestanak ćerke i apelovali nza njen povratak, ali je policija bila posumnjala u njihovu priču i prisluškivala kuću.

Iako su ostale sestre i brat na suđenju svedočili u korist roditelja, presudan se pokazao dnevnik koji je vodila drugarica Šafilejine sestre Meviš.

U tom dnevniku, koji je u poslednjem trenutku uveden među dokaze, zabeležen je razgovor vođen s Meviš na dan kada je Šafileja ubijena, koji potkrepljuje Ališino svedočenje.

Šafileja je 2002. rekla socijalnom radniku da će je roditelji prinudno udati u Pakistanu u februaru 2003. Socijalu službu pozvala je njena škola kada je na časove došla s povredama na licu.

Početkom 2003. godine, dvaput je pobegla od kuće, podnevši zahtev britanskim vlastima da se iseli iz roditeljske kuće, u kome je navela da je roditelji fizički zlostavljaju od 15. godine i da planiraju da je prisile na ugovoren brak.

"Dok me jedan roditelj drži, drugi me udara," navela je ona. Roditelji su je ubrzo potom protiv njene volje odveli u Pakistan, gde je u znak otpora popila varikinu, pa je u maju 2003. vraćena u Britaniju i osam nedelja ležala u bolnici zbog rana u grlu.

Više od 25 žena iz konzervativnih imigrantskih zajednica ubijeno je u Velikoj Britaniji u proteklih deset godina zato što su njihovi rođaci smatrali da je to jedini način da se zaštiti "porodična čast", koja je navodno oskrnavljena ženinim ili devojčinim
odbijanjem ugovorenog braka ili usvajanjem zapadnjačke kulture.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 15:11
Islamska "kultura" - divljastvo bez granica. Trba ih osuditi na smrt, za primjer slicnim idiotima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online