Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.07.2012.
15:57
Beta A

Romni uveravao Poljake da nemaju većeg prijatelja od SAD

Kandidat američkih republikanaca za predsednika SAD Mit Romni danas je u predavanju na Varšavskom univerzitetu zahvalio Poljacima što su bili uz SAD u Iraku iAvganistanu i istakao da Poljska nema većeg prijatelja od SAD.

 Nemate većeg neprijatelja od nas: Mit Romni
 

"Za mene i Amerikance je put slobode kojim koračaju Poljaci inspiracija", kazao je Romni u svom jedinom javnom istupanju tokom dvodnevne posete Poljskoj.

Kao najveći doprinos koji su Poljaci dali svetu Romni je naveo njihovu težnju da žive slobodno i podsetio na papu Jovana Pavla II, prve nezavisne sindikate iza gvozdene zavese, poljsku Solidarnost i njihovog legendarnog vođu, kasnijeg predsednika Poljske posle pada komunista, Leha Valensu.

"Amerikanci su sa divljenjem pratili kako obični električar predvodi pokret koji je oborio režim", rekao je Romni i Poljsku, kao i Veliku Britaniju i Izrael koje je prethodno posetio u svojoj turneji u inostranstvu, svrstao zajedno sa SAD u zemlje bliske po vrednostima i težnji da svaki čovek ima pravo da živi u slobodi i demokratiji i noseće stubove NATO.

Romni je upozorio da, na žalost, danas na svetu još ima mesta gde je sloboda suočena sa represijom i kao primer naveo Belorusiju i Siriju.
 

"U Siriji brutalni diktator guši ustanak ubijajući hiljade svojih sugrađana", rekao je Romni.

Predavanjem u biblioteci Varšavskog univerziteta Romni je završio dvodnevnu posetu Poljskoj u koju je došao na poziv bivšeg poljskog predsednika Valense. Tokom nje se sreo i sa sadašnjim poljskim predsednikom Bronjislavom Komorovskim, premijerom Donaldom Tuskom i šefom poljske diplomatije Radoslavom Šikorskim.

Poljski zvaničnici te susrete iskoristili su da saznaju šta bi Poljska mogla da očekuje od eventualne republikanske američke administracije ukoliko bi Romni bio izabran na čelo SAD umesto sadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Posetu Romnija Gdanjsku juče i danas Varšavi nisu pratili nikakvi gafovi kao u Velikoj Britaniji ili Izraelu ali je zato Romnijev sekretar za štampu Rik Gorka, iznerviran navaljivanjem novinara da Romni komentariše te gafove, vulgarno pozvao da mu poljube zadnjicu.

Izveštači televizije Si-En-En (CNN) i listova Njujork Tajms i Vašington Post pitali su Romnija da da neki komentar o gafovima, a portparol ih je upozorio da poštuju bar mesto gde se nalaze, jer je Romni polagao vence na Grob neznanog junaka u Varšavi.

Kada su se reporteri požalili da tokom posete Poljskoj nisu imali uopšte prilike da Romnija nešto zapitaju, iznervirani Gorka im je vulgarno odgovorio: "poljubite me u zadnjicu, ovo je sveto mesto za Poljake, pokažite malo poštovanja". Romnijev portparol se nakon pola sata telefonom lično novinarima izvinio, preneli su poljski mediji.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.08.2012. 07:07
Poljaci mogu da budu srećni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online