Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.07.2012.
01:48
Vesti A

Šef sindikata kao mafijaški kum

Izveštaj interne kontrole o korupciji u Sindikatu zdravstvenih službi (istočnog ogranka Australije) otkrio je više nego što se i sumnjalo - milioni dolara završili su u džepovima šefa sindikata Majkla Vilijamsona i njegove porodice.

"Nakupio" milione: Majkl Vilijamson
 


Podaci iz takozvanog Tembi izveštaja (po imenu šefa istrage) procurili su u javnost, pa su mediji ove nedelje saopštili da su kompanije koje su kontrolisali Vilijamson i familija primile od sindikata pet miliona dolara za svega četiri godine. Takođe, najmanje 20 miliona dolara isplaćeno je za robu i usluge, bez tendera.

Karticama plaćao prostitutke

 

Tomson je inače bio osoba prva prozvana u javnosti zbog navodnih pronevera u sindikatu zdravstva, a optužen da se karticama organizacije služio za plaćanje usluga u javnoj kući.
Sindikat nije imao uputstva o korišćenju njegovih kreditnih kartica, niti naknadi troškova.
Za četiri godine, šefovi su s kartica potrošili više od 600.000 dolara godišnje. Kod njih nema obaveze da dokumentuju zašto su trošili pare kao što su zabava, putovanja, taksi, smestaj, cveće i slično.

Izveštaj o višemilionskom skandalu navodi da je "Canme", kompanija Vilijamsonove žene Džulijen plaćena 385.000 dolara između 2005. i 2009. godine. Ali, iznos bi mogao da bude i dvostruko veći jer je firma još od 2000. primala po 15.000 dolara svaka dva meseca. Tembi otvara i pitanje da li je uopšte išta rađeno za pomenute pare.


U vreme kada je prosečna plata članova sindikata zdravstva između 50.000 i 60.000 dolara, Vilijamson je uzimao šest puta više. Njegova sindikalna plata, kako je saopšteno, bila je 395.000 dolara, a povrh toga, primao je dodatnih 150.000 za članstvo u raznim odborima vezanim sa sindikat.


Prošle godine, Vilijamson je dobio povišicu od 25 odsto. Za razliku od njega, on je za svoje članstvo postigao da dobije povišicu od svega 2,5 odsto.


Administrator sindikata, kako saznaju mediji, ukinuo je Vilijamsonovu platu i druge prinadležnosti, uključujući i 1.000 dolara dnevno koje mu sindikat plaća kao troškove u pravnom postupku s policijom. U ovo ulazi i finansiranje troška pravničke rasprave o sadržaju Vilijamsonove tašne koju je policija zaplenila tokom racije na sindikalni glavni štab.

Renovirao sinovljevu radionicu

 

Džulijen Vilijamson, supruga sindikalnog bosa, plaćena je 384.625 dolara za četiri godine - kao arhivar finansijskih knjiga sindikata! Takođe, do 1,5 milion dolara potrošeno je za kupovinu i renoviranje radionice koju je koristio njihov sin Kristofer, takođe zaposlen u sindikatu.
Ukupno 12 šefova Istočnog ogranka plaćano je do septembra prošle godine najmanje 130.000 dolara.

Iz izvora organa koji se bave zaštitom zakona naznačavaju da bi krivično gonjenje bilo kog službenika sindikata zdravstva bilo otežano. Oni, naime, posluju kao "registrovana udruženja", a ne kompanije. Da je Vilijamson direktor kompanije, to bi bio potpuno različit slučaj, saopštavaju iz policije.


Korišćenje fondova kompanije za ličnu korist od strane direktora zabranjeno je i on može biti kažnjen do 200.000 dolara. A ako je bio nemaran ili namerno nepošten, može završiti iza rešetaka do pet godina.


Predstavnik opozicije za radne odnose Erik Abec kritikovao je vladu jer nije predvidela veće kazne protiv sindikata.


- Mi smo podneli amandman u Parlamentu kako bi se obezbedilo da se iste kazne primenjuju i na šefove sindikata kao i na direktore kompanija, ako se nepravilno upravlja fondovima članstva. Laburisti, Zeleni i Krejg Tomson oborili su predlog.
Senator Abec dodaje da kazna laburista od 6.600 dolara nije dovoljna.


- Kako može mala kazna biti efikasna protiv pljačke više miliona dolara? - pitao je on.

Visoki računi

 

Vilijams je zarađivao i na svojoj trećini deonica od "Junajted ex" koja pruža informativne i tehnološke usluge sindikatu. Ova firma je između aprila 2008. i septembra 2011. dobila od sindikata više od 4,6 miliona dolara.


Mesečni računi firme iznosili su i po 96.488 dolara za šta Jan Tembi kaže da su "vrlo visoki". Kompanija je dobila ugovor bez tendera, a sve do januara nije plaćala kiriju za smeštaj u prostorijama sindikata.


Nadalje, firme "Akses fokus", koja je snabdevala sindikata biznis-kartama, flašama s vodom i članskim knjižicama, uzimala je cene veće za 100 do 300 odsto u odnosu na uobičajene.

POVEZANE VESTI

Petak 27.07.2012. 01:56
Ako je ovaj mafijaski kum,sta reci za srpske koji ojadise Srbiju za milijarde,i dalje sede u skupstinskim klupama,NEKAZNJENO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online