Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.07.2012.
05:15
AAP A

Tajnama čuvaju otadžbinu

Oko petine australijskih špijuna su drugog etničkog porekla osim engleskog, a 75 odsto ukupnog osoblja ASIS govori strane jezike.

Prvi put pred javnost: Nik Vorner
 

Ovo je izneo generalni direktor Australijske tajne obaveštajne službe (ASIS) Nik Vorner u prvom pojavljivanju u javnosti. Po njegovim rečima, špijunski svet u filmovima je pun mistike i iluzija, dok je stvarnost zaista različita.


Gospodin Vorner kaže da špijuni nacije "kuluče" na teškim zadacima u celom svetu, kopajući za "dijamantima" među informacijama, da bi zajednicu održavali bezbednom od bilo kakve vrste pretnje - kao i da potpuna spoznaja o tome kako je opasan njihov posao nikada neće biti priznata u javnosti.


Prošle nedelje, gospodin Vorner je postao prvi šef ASIS za 60 godina njenog postojanja koji je izašao pred javnost i dozvolio joj presedan - da zaviri u najskriveniji ćošak australijskog obaveštajnog aparata.
 

Po modelu MI6

Broj osoblja i agenata ASIS-a ostaje pažljivo čuvana tajna, ali je gospodin Vorner obelodanio da je 65 zaposlenih staro između 25 i 45 godina i da je 45 odsto žena. Ukupno 20 odsto su drugog etničkog porekla osim engleskog, a 75 odsto govori strane jezike.
ASIS je osnovan maja 1952, prema modelu engleskog MI6, ali njegovo postojanje nije potvrđeno sve do 1977. godine.

Obraćanje u Kanberi počeo je izvinjenjem unapred ako bude kašljao i šmrcao:


- Ja sam vam špijun s prehladom - našalio se.


Po njegovim rečima, dok je svet prolazio kroz ogromne promene od 1952. godine, a agencija naglo proširena u dekadi posle 11. septembra 2001, njena osnovna misija - tajno prikupljanje tajnih obaveštajnih podataka o ljudima - ostala je ista.


- Dobra obaveštajna osnova može pomoći vladi na mnogo načina. Može omogućiti rano upozorenje na planirani teroristički napad, informacije o pobunjeničkim mrežama i, još šire, namerama za potencijalno spoljno uplitanje.


Operativci ASIS-a koji danas rade u celom svetu, od našeg regiona do tako dalekih lokacija kao što je Afrika, veoma su obrazovani i inteligentni profesionalci, neprekidno svesni vladinih prioriteta - kaže on.


- Iako je još uvek relativno mala organizacija, sa budžetom od oko 250 miliona, ASIS je danas ključna komponenta australijske arhitekture nacionalne bezbednosti.
 

Bez nasilja

Gospodin Vorner je izneo uveravanja slušaocima da se ASIS u sakupljanju obaveštajnih podataka nije koristio nasiljem, ucenjivanjem ili pretnjama. Operativci ASIS-a mogu jedino da se koriste oružjem u samoodbrani ili da bi zaštitili sebe ili druge agente.

Pažljivo izbegavajući detalje, gospodin Vorner dotakao se uloge ASIS-a u borbi protiv terorizma, pretnji na internetu i krijumčarenja ljudi, kao i posla na podršci australijskim trupama u Avganistanu.


- Izveštaji ASIS služili su pri spasavanju života australijskih vojnika i civila, uključujući žrtve kidnapovanja, omogućujući operacije koje su vodile Australijske specijalne snage.
On veruje da će operacije ASIS u nadolazećoj deceniji biti još izazovnije i opasnije, zbog ogromnih političkih, demografskih i tehnoloških promena.


Gospodin Vorner, koji je ceo život proveo u javnoj i diplomatskoj službi, imenovan je za šefa ASIS-a 2009. godine i on je jedini pripadnik službe koji može da bude legalno identifikovan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online