Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 21.07.2012.
16:02
rts rs A

Damask ne miruje

Posle jučerašnjeg izbacivanja pobunjenika iz predgrađa Midan, sirijska vojska, odlučna da povrati kontrolu nad prestonicom, tokom noći žestoko bombardovala ustanička uporišta u Damasku.

Proteklih dana pobunjenici su pored osvajanja delova Damaska uspeli da zauzmu pogranične prelaze prema Iraku i Turskoj
 

Borbe u Damasku ne prestaju. Sirijska vojska je tokom noći bombardovala pobunjenička uporišta u glavnom gradu zemlje, pokušavajući da povrati kontrolu nad predgrađima koja su ustanici okupirali početkom nedelje.
 

Srbi zarobljeni u paklu Sirije!

Vojni helikopteri i tenkovi gađali su džepove pobunjeničkog otpora po gradu. Stanovnici kažu da su mitraljezi odjekivali do kasno u noć, a takođe su se čule eksplozije od raketa i minobacača.

Pobunjenici, koji su se početkom nedelje infiltrirali u Damask, koriste mobilnost koju im nudi njihovo lako naoružanje da se kreću po gradu i izvode gerilske napade na vojne i policijske instalacije, kao i vladine zgrade.

Pobunjenici tvrde da je sirijska vojska rasporedila snajperiste u predgrađa Barzeh i Mezeh, a da se tenkovi nalaze u južnom delu grada.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je više od 240 ljudi ubijeno širom Sirije u petak, uključujući 43 vojnika.

"Režimske snage potresene su poslednja tri dana. Ipak, artiljerijsko i helikoptersko bombardovanje, kao i kretanje tenkova kroz predgrađa pokazuje da vojska nije izgubila svoju udarnu moć i da se regrupiše", kaže jedan od opozicionih aktivista Moaz al Džahar iz Damaska.

Ustanici, koji su ofanzivu u glavnom gradu nazvali "Vulkan Damaska", su se juče povukli iz naselja Midan, svog glavnog uporišta u gradu. Kako su naveli u pitanju je "taktičko povlačenje".

Proteklih dana pobunjenici su pored osvajanja delova Damaska uspeli da zauzmu pogranične prelaze prema Iraku i Turskoj. Vojska je posle nekoliko sati uspela da preuzme kontrolu nad Baba al Havom, glavnim prelazom prema Turskoj.

Tokom večeri vojska je gađala prelaz Abu Kamal prema Iraku, na reci Eufrat. Kroz taj prelaz, prolazi jedna od glavnih trgovačkih ruta na Bliskom istoku.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je odlučio da produži mandat posmatračke misije u toj zemlji za još 30 dana.

Posmatrači bi mogli da ostanu i duže, ukoliko sukobljene strane prestanu da koriste teško naoružanje, a nasilje popusti. Na mesto šefa posmatračke misije u Siriji Roberta Muda dolazi vojni savetnik Ujedinjenih nacija, Senegalac Babakar Gaj, koji u Siriju stiže u utorak.

U međuvremenu, trojica sirijskih generala prebegla su u Tursku, pa ih je sada ukupno 24, saopštio je neimenovani zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova.

Među prebeglima su i dvojica sirijskih brigadnih generala koji su bili u grupi od 710 Sirijaca koji su tokom noći prešli na tursku teritoriju.

POVEZANE VESTI

Subota 21.07.2012. 16:10
"АМЕРИКАНЦИ - гневни што у Савету безбедности УН нису успели да „сломе“ Русију и Кину да се не противе војној интервенцији против Сирије и уклањању њеног председника Башара Асада - саопштили су: да ће одсад са својим савезницима деловати мимо Уједињених нација." Uporni su i sad krece nezapamcena medijska kampanja , sve u cilju da pobunjenici sve vise kontrolisu Siriju - sto naravno nije tacno ali grupice terorista deluju na vise tacaka u Siriji pa se daje utisak da je vecina Drzave pod ratnim dejstvima !
Subota 21.07.2012. 18:02
"ЋУРКИН: Фарисеји, не режирајте само остварење својих геополитичких циљева !! СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ У УН ВИТАЛИЈ ЋУРКИН ПОСЛЕ ГЛАСАЊА У СБ О СИРИЈИ КРИТИКОВАО ВОДЕЋЕ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ Виталиј Ћуркин позвао Запад да заустави даљу милитаризацију сиријске кризе, уместо што подстиче активирање екстремистичких и терористичких групација Упозорио: да су водеће западне земље конфликт осудиле на ескалацију и да је конфликт зато добио трагичне резмере"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online