Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.07.2012.
07:44
Vestionline A

Uterivači dugova rade prekovremeno

Sve je više prisilnih naplata neplaćenih računa za struju, a broj domaćinstava koji imaju problema sa plaćanjem sve je veći, pokazuje novi izveštaj. Na nivou cele zemlje potrošači imaju problema s plaćanjem. Tako je, na primer, godine 2011. skoro milion računa naplaćivano prisilno, a prema podacima Australijskog udruženja uterivača dugova koje obuhvata 70 odsto takvih organizacija.

Džerard Brodi iz Pravnog centra za pomoć potrošačima kaže da su dva osnovna uzroka što je prisilna naplata u porastu. Jedan je, svakako, povećanje cena struje, a drugi je porast broja potrošača koji menjaju elektrodistributera. On skreće pažnju na to da su mnogi distributeri odmah uputili na prinudnu naplatu dug potrošača koji se prebacio na drugu kompaniju.

Građanima sve teže


- Primamo povećan broj poziva od potrošača zabrinutih kako da plate račune za struju. Takođe, sve je više izveštaja kako snabdevači energijom upućuju nenaplaćene račune na prinudnu naplatu.


Samo za poslednje tri godine, prosečan račun za električnu energiju u Viktoriji veći je za 28 odsto, a svakako se može očekivati da će u narednom periodu biti još veći.
Prošle godine, 28 odsto potrošača u ovoj državi promenilo je kompaniju, dobrim delom zato što je i ovde prisutna prodaja njihovih ponuda "od vrata do vrata", kao i zbog toga što je na internetu sve više veb-stranica sa uporednim cenama struje.


Gospodin Brodi kaže da su snabdevači u obavezi da potrošačima koji imaju teškoća pri plaćanju ponude plan otplate, a pre nego što pozovu uterivače duga. On poziva

Više žalbi ombudsmanu

 

Pravni centar za pomoć potrošačima upravo je saopštio da se 15 odsto svih slučajeva upućenih 2011. ombudsmanu Viktorije za energiju i vodu, a zbog elektrodistributera, odnose na probleme plaćanja, uključujući prisilnu naplatu duga i isključenja struje. Pet godina ranije, taj procenat je iznosio svega šest odsto.
Prema podacima do kojih je došao melburnski "Ejdž" broj pritužbi zbog uterivača dugova na račun neplaćenih računa za struju porastao je za 21 odsto. Pretprošle finansijske godine, bilo je 1.316 prijava, a prošle 1.600.

nadležne da povedu računa kako bi elektrodistributeri primenjivali jednaka pravila i prema bivšim kao prema postojećim potrošačima.


- Ova pravila treba da se primenjuju bez obzira na to jeste li vi postojeći ili sada već bivši potrošač. Svakom potrošaču treba da bude ponuđen plan otplate dugova i to na prihvatljiv način, a pre nego što ga uterivači počnu uznemiravati.


Gospodin Brodi je takođe zatražio i reviziju programa za pomoć domaćinstvima u teškoćama. Ovo zato što su oni utvrdili da je potrošač kome je odobren takav program više dugovao u trenutku kad je iz njega izašao, nego na početku, kad je ulazio.


- Svrha programa za teške situacije jeste da pomogne potrošaču da smanji dug, ali u mnogim slučajevima se vidi da im dug, u stvari, raste.
Sintija Gebert, ombudsman za energiju i vodu Viktorije, kaže da ona očekuje da prisilna naplata nastavi da raste u bliskoj budućnosti.

Vapaj za pomoć, vrh ledenog brega

 

Ni u Zapadnoj Australiji nije ništa bolje - opozicija ovde kaže da je porast broja domaćinstava koja traže pomoć od države samo vrh ledenog brega. Novi podaci pokazuju da je broj potrošača koji se obraćaju državi zbog teškoća sa plaćanjem računa kod Sinerdžija, povećan za godinu dana za čak 60 odsto.


Porast cena struje je i previsok i prebrz, kaže predstavnica opozicije Su Eleri.
Ministar energetike Piter Kolijer kaže da je poskupljenje nezaobilazno jer je državna vlada prisiljena da se suoči sa stvarnošću na tržištu, a nakon što su laburisti ranije potrošili milijarde na namirivanje razlika između stvarne cene i cene koju su potrošači plaćali.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online