Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.07.2012.
13:13
N. Jokić - Vesti A

Vatikan - perionica prljavog novca

Institut za verska dela, (poznatiji kao Vatikanska banka), zapravo niko ne nadzire, pa bi Sveta stolica trebalo da učini više napora kako bi se sprečilo pranje prljavog novca preko ove njene institucije, preporučuje se u izveštaju stručnjaka "Manivala", organa Saveta Evrope za borbu protiv finansijske korupcije. U istom izveštaju se preporučuje da nezavisno nadzorno telo kontroliše rad Vatikanske banke.

Vatikan: Finansijski žandarmi na trgu Svetog Petra


Drugim rečima, pomenuti "Institut" bavi se i dalje sumnjivim transakcijama, a preko njegovih računa mogu i dalje da prolaze mafijaški milioni, po čemu je postao poznat. Kao pozitivno ističe se činjenica da je vatikanska žandarmerija ponovo dobila pravo da pokreće istrage o finansijskom kriminalu, ali je za žaljenje to što žandarmi nisu obučeni za ovakav posao.

Posle boravka u Vatikanu u novembru 2011. godine, eksperti Saveta Evrope dali su ovoj državi 9 od mogućih 18 poena, što je jedva prelazna ocena. Sveta stolica je povodom izveštaja Saveta Evrope obećala ozbiljniju borbu protiv legalizovanja novca preko računa njene banke.

Vatikansku banku osnovao je 1942. godine papa Pio XII. Zvanično, ona je "teška" 5 milijardi evra i upravlja računima više hiljada katoličkih verskih redova i udruženja. Banka je u više navrata bila umešana u finansijsko-kriminalne skandale.

Najpoznatiji je onaj iz 1980. godine kada je istraga utvrdila da je Vatikanska banka, na čelu sa svojim šefom američkim sveštenikom Polom Marcinkusom, bila većinski vlasnik banke Abrozijana koja se bavila pranjem mafijaškog novca. Njen direktor Roberto Kalvi nađen je potom obešen ispod jednog mosta u Londonu. Utvrđeno je i da je Marcinkus imao veze sa zloglasnom disidentskom masonskom ložom P2.

Jedan sveštenik uhapšen je ove nedelje u regionu Rima jer su krupni mafijaški šefovi prebacivali velike sume novca na njegov račun. Bivši predsednik Vatikanske banke Etore Goti Tedeski i sadašnji generalni direktor, još su u Italiji pod istragom zbog kršenja zakona protiv pranja novca.

 

Legalizovali milijarde

Prema podacima Italijanske centralne banke, u periodu od 2010. do 2011. godine količina opranog novca stečenog kriminalom, porasla je za 147 odsto u odnosu na prethodne dve godine. Udruženje "SOS Impreza" je čak procenilo da mafija u Italiji ima 65 milijardi evra u gotovini, što znači da predstavlja najjaču banku u zemlji.

 

Petak 20.07.2012. 14:29
Oni su najveci gradjevinari na Balkanu, stalno grade moderne i iz jeftinog materijala crkve, kao i staklene zelenom energijom obojene solitere, a tamo nikoga nema. Peru li ga peru.......iz neceg mora da se financiraju, pojelo se vec sve pokradeno iz drugog svetskog rata.Sad ce oni da omaste brk opet, ceka se jedan veci.
Petak 20.07.2012. 16:51
Па стигну ли и веш опрати?
Petak 20.07.2012. 19:34
Nego.......sta ima novo..?????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online