Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.07.2012.
11:11
B. Božin - Vesti A

Jezik zaboravljen, ostao samo folklor

Pre nego što će otputovati u Poljsku na festival Pod Kičerom u Legnici blizu Vroclava, koji se smatra najdužom folk manifestacijom u Evropi (traje 11 dana), neposredna blizina granice sa Nemačkom je za Igora Petrenka bila veliki izazov. Zato je odlučio da svrati u Berlin i pronađe nešto interesantno za svoj naučni rad na temu "Uloga štampanih medija u očuvanju slovenskih jezika na engleskom i nemačkom govornom području". U želji da sazna što više o srpskim medijima u Nemačkoj, veliki prijatelj Srbije nije očekivao da će i sam postati zanimljiva tema za novine.

Ukrajiski narodni ples
 


Ovaj novinar i istoričar iz Odese živi i radi u južnom distriktu, predgrađu velike crnomorske luke. Prvo je završio tehničku školu za građevinarstvo, a znatno kasnije i studije istorije na fakultetu u rodnom gradu. Šest godina je bio državni urednik za religiju i nacionalne manjine, ali kada se vlast promenila, i on je zamenjen, kaže ovaj 54-godišnjak. Pored ukrajinskog, govori i ruski, poljski i srpski jezik, koji je učio na prilično nesvakidašnji način.

OSNOVAO DRUŠTVO UKRAJINSKO-SRPSKOG PRIJATELJSTVA: Igor Petrenko

- Kada su počeli nacionalni sukobi u bivšoj Jugoslaviji, mene je kao istoričara to veoma zainteresovalo, pa sam slušao Radio Beograd i Radio Zagreb da bih čuo šta kažu obe strane. Pošto nisam baš sve razumeo, kupio sam rečnik i ono što nisam znao, najpre bih zapisao, zatim potražio u rečniku i tako učio - kaže Petrenko.


Tih godina je u dva navrata putovao u Kanadu na poziv ukrajinskih udruženja i crkve, između ostalog i da pomogne pokretanje porodičnog žurnala "Rodina" ("Rod"), čija vlasnica je jedna tamošnja Ukrajinka.


- Od slovenskih naroda u Kanadi najviše je Ukrajinaca, ima ih više od milion - kaže Petrenko. - Njihove babe i dede, očevi i majke su ukrajinskog porekla, ali onih koji danas znaju da govore naš jezik je neuporedivo manje. Iako ima mnogo folklora, mladi samo plešu, ali malo pevaju, jer ne znaju reči.


Tamo je, kako kaže, upoznao i mnogo Srba, sa kojima je zajedno protestovao protiv bombardovanja NATO ispred američkog konzulata u Torontu.


- Tada su me proglasili počasnim Srbinom, jer sam zajedno sa njima išao na proteste. Imam stotine fotografija sa tih demonstracija, a najdraža mi je slika jedne majke koja drži veliku srpsku zastavu i njeno dvoje male dece, koja u rukama imaju takođe srpske zastavice.

Život u Slavjanoserbiji


Kada je Univerzitet u Novom Sadu organizovao simpozijum na temu 200 godina od naseljavanja Srba u carskoj Rusiji, tj. današnjoj Ukrajini, Petrenko je održao predavanje o tome zašto je došlo do asimilacije.


- Graničari, koji su branili Austrougarsku od najezde Turaka, nisu hteli da se razoružaju i postanu obični seljaci. Oni su, tražeći druga mesta gde bi mogli da vojuju, došli sve do Dnjepra i Dona i osnovali Novu Serbiju i Slavjanoserbiju. Bilo ih je nekoliko desetina hiljada, većina je došla bez žene i dece, dok su mnogi ostavili porodice, koje nisu mogle da ih prate sve do Karpata. Obični vojnici su se oženili Ukrajinkama, pa su njihova deca učila ukrajinski, a pukovnici i drugi oficiri su se ženili ruskim plemkinjama. Ruska pravoslavna crkva nije dozvolila da dođu novi sveštenici iz Srbije, a oni koji su došli sa graničarima već su bili stari i brzo su poumirali, pa je i to doprinelo da su pogubili vezu sa zavičajem - smatra ovaj Ukrajinac.


Posle dve godine boravka u Kanadi, vratio se početkom 2001. u Ukrajinu, gde ga je obilje prikupljenog materijala iz ukrajinskih, srpskih i poljskih novina u Torontu i Vankuveru zagolicalo da započne naučni rad. Petrenko ponosno pokazuje i pečat Društva ukrajinsko-srpskog prijateljstva, koji je lično osnovao i pokrenuo, ne znajući da slično postoji u Novom Sadu. To, međutim, nije smetalo da ova dva udruženja objedine prijateljstva:


- Sredoja Lalića, inicijatora Društva srpsko-ukrajinskog prijateljstva i Boru Dragaševića, predsednika Srpske narodne odbrane iz Toronta, proglasili smo počasnim članovima - naglašava ovaj Ukrajinac. - U društvu su okupljeni naučnici, istoričari, intelektualci, ali i obični ljudi. Najaktivniji smo bili kada su zapadne države htele da proglase nezavisnost Kosova. Tada smo imali dosta okruglih stolova u Odesi i drugim gradovima, a bio sam u to vreme pozvan i u srpsku ambasadu.


Petrenko žali što nije bio u Srbiji kada je pre šest godina u Vrbasu obeležen vek i po od rođenja ukrajinskog pisca, naučnika, filozofa i narodnog vođe Ivana Franka. Ovaj istoričar bi voleo da se bratske veze slovenskih naroda, koje je dočarao još Simeon Piščević svojim "Memoarima" i kasnije Miloš Crnjanski u "Seobama", u budućnosti još više učvrste, ali u nekim srećnijim istorijskim okolnostima . 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online