Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 15.07.2012.
06:10
Beta A

Ban Ki Mun: Balkan je važan za Evropu i svet

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je, uoči posete Balkanu, da je svrha te posete da ukaže na važnost regiona ne samo u Evropi, nego i u svetu.

Ban Ki Mun će posetiti šest država i misiju UN na Kosovu
 

"Ovo područje je prošlo kroz velika iskušenja i traume, o kojima svi dobro znamo. Ali u celom regionu su vidljivi znaci napretka. Vidim dinamizam i posvećenost da se prevaziđu problemi i krene se napred. Treba da podržimo konsolidaciju toga što je postignuto i negujemo snage harmonije i integracija. Zbog toga će moje putovanje biti fokusirano ka budućnosti", kazao je Ban Ki Mun.

"Polika" navodi da je Ban pažljivo birajući termine naveo da dolazi u posetu "u šest država i na Kosovo". On je naveo da je njegova dužnost da poseti misiju UN na Kosovu, kao i da će se tamo sastati sa predstavnicima kosovske vlade.

Ban Ki Mun je naveo da će uloga Umnika i dalje biti određena Rezolucijom 1244.

"Ali, takođe je jasno da su Evropska unija i njena misija, Euleks, preuzeli veću ulogu, dok je Unmikova smanjena. Ali, mi i dalje imamo veoma važnu misiju i mandat i nastavićemo da doprinosimo primeni Rezolucije 1244 i drugim humanitarnim i pitanjima ljudskih prava, a pre svega miru i bezbednosti u regionu", rekao je Ban Ki Mun.

Na pitanje kako gleda na nedavnu izjavu šefa srpske diplomatije, koji treba da preuzme predsedavanje Generalnoj skupštini UN, da Kosovo može da postane članica UN "samo preko njega mrtvog", Ban Ki Mun je rekao da veruje da je takva izjava data u svojstvu ministra spoljnih poslova, a ne budućeg predsednika Generalne skupštine UN.

"Šta god da je rekao, moj stav i uverenje je da je članstvo u UN nešto o čemu se prvo odlučuje preporukom Saveta bezbednosti, a potom odobravanjem u Generalnoj skupštini", kazao je Ban Ki Mun.

Na pitanje da li ima pritisaka da se brzo privede kraju rad Haškog tribunala i on zatvori, Ban Ki Mun je odgovorio da nema takvih pritisaka i dodao da je osnivanje

Tribunala dokaz međunarodne rešenosti da se procesuiraju odgovorni za zločine.

"To je i veoma jasna poruka svima da će počinioci ratnih zločina protiv humanosti i genocida biti izvedeni pred sudove međunarodne pravde", rekao je Ban.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.07.2012. 06:23
Sve lepo zvuci,mir,prosperitet,osudjivanje ratnih zlocinaca...Ali to je tako u teoriji. U praxi KFOR s vremena na vreme puca u Srbe,ima dvostruke arsine i standarde, a u Hagu osudjuju se samo srpske vojskovodje. Da ne govorimo o zaduzenosti balkana koji ce se i dalje zaduzivati dok kolonijalne sile ne pocnu da plene imovinu i teritorije.Pocinje od grckih ostrva i najveci deo ce zapleniti Nemacka. Iza UN stoji novi svetski poredak,Klinton je doduse rekao da NATO treba da nauci kako da koristi UN, a ako se UN buni, onda bez saglasnosti UN da napada. Ovo je samo mlacenje prazne slame, i isprazne izjave koje ne resavaju nista.
Nedelja 15.07.2012. 06:53
Americki "tunjavko" ... tolko je nesposoban da su ameri' zvali cak i Kofi Anana u pomoc da mu pomogne oko razbijanja Sirije ,jer je vise recit i zna da zapamti text.
Nedelja 15.07.2012. 07:41
Сви генерални секретари УН-а су у служби политике Америке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online