Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 15.07.2012.
03:32
Beta A

Nije bilo masakra civila u sirijskom selu?

Novi detalji o sukobima u Siriji ukazuju na to da u selu Tremza najverovatnije nije bilo nikakvog masakra, kako su to tvrdili sirijski aktivisti protiv režima presednika Bašara el Asada, već da se dogodio oružani sukob između sirijske vojske i pobunjenika.

Foto: Iluistracija
 

To je na svom sajtu objavio američki list "Njujork tajms" uz podsećanje da su istražitelji iz misije Ujedinjenih nacija još na terenu u Tremzi i da utvrđuju šta se tačno dogodilo.

List piše da je, na osnovu video snimaka i priznanja većeg broja zarobljenih pobunjeničkih boraca u toj oblasti, po svemu sudeći došlo do borbe između dobro naoružane vojske i lokalnih pobunjenika u Tremzi, selu koje ima 11.000 stanovnika. Rezultat te borbe je pogibija pobunjenika.
 

Nekoliko video snimaka o tome šta se događalo pojavilo se i na internetu. Žrtve borbi su mladići, ali vojno-sposobni. Na jednom od tih snimaka vidi se 15 tela. Na drugom od tih snimaka vide se mladići u civilnoj odeći, ali naoružani.

Sirijski aktivisti za ljudska prava, koji deluju iz Londona, ranije su saopštili da je više od 200 civila ubijeno u četvrtak u selu Tremza u Siriji u napadu sirijske vojske. Taj broj kasnije je smanjen na više od 150 ubijenih, a u međuvremenu ista organizacija navela je da je došla do 103 imena ubijenih.

Čak je i lider takozvane Slobodne sirijske vojske Riad el Asad, koji je u izbeglištvu u Turskoj, tvrdio za Al Džaziru da u tom delu Sirije nema opozicionih boraca.  Te informacije su bile i povod za oštru osudu zapadnih lidera i pritisak na Rusiju da se kroz Savet bezbednosti UN pošalje snažna poruka protiv režima Asada, što je Moskva odbacila. Reagovao je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun i međunarodni izaslanik Kofi Anan.

Snimci i fotografije, piše "Njujork tajms", ukazuju da je postojala veća grupa pobunjeničkih boraca na tom području. Sirijska vojska je u četvrtak blokirala sve izlaze iz sela i zasula pobunjenike granata. U napadu su korišćeni i helikopteri i tenkovska municija.
 

Sirijske vlasti su na državnoj televiziji objavile da je Tremza bila regionalni centar svih operacija u poslednjih dvadesetak dana. Damask tvrdi da je u tom području bilo između 200 i 300 pobunjeničkih vojnika koji su odatle napadali vojsku. Državna televizija navodi i da je među pobunjeničkim borcima bilo plaćenika iz Turske i Libije.

U preliminarnom izveštaju posmatrača UN, pre nego što su ušli u selo, navodi se da su se na tom području vodile borbe i da su se čule 54 eksplozije. Lokalni meštani, s kojima je bilo telefonskog kontakta, navode da je u sukobima ubijeno pedesetak ljudi i da je oko 150 ranjeno, navodi se u preliminarnom izveštaju UN.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.07.2012. 03:45
Још свашта ће да ураде и да измисле само да КАО то буду прави разлози за бомбардовање. Мораће Асад да се бори до краја као пуковник Гадафи. Желим му срећу у одбрани против злих сила.
Nedelja 15.07.2012. 06:44
Jos koliko juce su napadali Asada ovde, sve VELIKI borci za ljudska prava ....... Senad, Feralko,Imran i jos neke balije , mudzahedini, ustase i NATOVCI sa ovog portala....! Samo nesto se desava cim su ameri' promenili pesmu !? Inace vec majstori za medijsku obmanu !
Nedelja 15.07.2012. 08:46
Америка је увек била најјача у медијској пропаганди,а то се и сада види јер свет чује само њихову истину.Најгоре је што се наша државна ТВ ставила на страну побуњеника.Наша ТВ не коментарише детаље руско-кинеске стране и њихово противљење западним фашистима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online