Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.07.2012.
07:09
E. V. A

Bivši Jugosloven na čelu tajanstvenih "genijalaca", Pantersa

Grupa matematičkih genija i kompjuterskih programera, na čijem čelu je Željko Ranogajec (51), već više godina vrti milijarde dolara na kocki i uspeva da zaradi milione na kladionicama (konjske trke) i za stolovima za poker, ne samo u Australiji, već u čitavom svetu.

Željko Ranogajec

Sa bogatstvom obezbeđenim na taj način, tokom punih 30 godina, tajanstveni članovi "Panters kluba" žive udobnim životom. Neki od njih troše novac na sopstvene muzeje s umetničkim predmetima, neki žive u kućama nalik palatama sa suši-barovima i kuglanama.
 

O njima se zna malo, nagađa mnogo

O australijskoj grupi se zna malo, a nagađa mnogo. Melburnski "Herald san" uspeo je da dođe do nekih informacija o tajanstvenim kockarima, saznavši za imena svih 19 članova koji, kako se tvrdi, prave profit od 50 miliona dolara na dve milijarde uloženih u kocku po celom svetu.
 

Uspešno "poslovanje" "Panters kluba" privuklo je pažnju Australijske poreske uprave koja tvrdi da profesionalni karakter grupe znači da uobičajena pravila po kojima su dobici na kocki izuzeti od poreza, ovde ne važe. U vezi s tim, poreznici smatraju da klub treba da položi račun za 900 miliona dolara neplaćenog poreza.
Tri člana "Panters kluba" odlučili su da se suoče s ovom tvrdnjom, insistirajući da nemaju ništa da sakriju.

U junu, kockar s Tasmanije Dejvid Volš bez velike pompe je podneo tužbu Federalnom sudu, protiv poreskog računa od 37 miliona koji je dobio pošto su poreznici iznova proverili njegovu dokumentaciju o prihodima za 2004, 2005. i 2006. godinu.

Boravak u inostranstvu

 

Ranogajec nije trošio pare dokazujući da je hobi ovo čime se bavi. Umesto toga, zatražio je da poreznici naprave uvid i odluče se, a on bi prema tome promenio model svog biznisa. Tvrdi se da je kockar više puta pritiskao poresku upravu za odgovor, ali ga nije dobio za šest godina.


Pre obraćanja sudu, navodi se da je ponudio 50 miliona kao pogodbu. U poslednje vreme je u inostranstvu, mahom u jednom luksuznom londonskom hotelu, a posmatrači veruju da će tamo i ostati dok traje čitava rasprava.

Usledilo je obraćanje sudu tasmanijskog igrača pokera i biznismena Džordža Mamakasa (danas nastanjen u Las Vegasu). Još jedan bivši stanovnik Tasmanije, Željko Ranogajec, pojavio se 29. juna sa svojim sudskim postupkom.
Većina članova kluba, kako navodi melburnski dnevnik, imaju između 47 i 50 godina i sreli su se na studijama matematike na Univerzitetu Tasmanije.

Skoro svi nepoznati


Sudski dokumenti obelodanili su imena 19 članova, od kojih je poreska uprava prekontrolisala njih 14, mahom u vezi s prihodom iz 2006, kada je klub imao promet od više od 2,4 milijarde dolara.

Skoro svi oni su relativno nepoznati. Više godina novinari su pokušavali da dođu do Ranogajca, ali bez većeg uspeha. U Sidneju, za njega su čule, ali ga ne poznaju, osobe s istim prezimenom, poreklom iz bivše Jugoslavije.

Ranogajec je osoba koja inače najviše dobija ili gubi, jer se veruje da ima najveći udeo u "Panters klubu". Tvrdi se da je u najvećim kockarnicama sveta dovoljno pomenuti ime "Željko" pa da se privuče pažnja. Ovaj 51-godišnjak poznat je pod nadimkom "Čudovište iz Loh Nesa" zbog retkog pojavljivanja u javnosti.

Većinu para, on i njegova grupa investirali su u konjske trke, putem kompjuterizovanog TAB sistema, ali je čitav posao zaustavljen pojavljivanjem poreznika, kako navodi "Adelaide Nonj". Pre nešto manje od deset godina, poreska uprava izdala je dokument po kojem je njegov biznis bio hobi, dakle bez oporezivanja. Taj papir je sad bezvredan, jer su poreznici promenili mišljenje.


Ranogajec je studirao pravo na univerzitetu kad je ušao kazino u svom rodnom gradu Hobartu. Otkrio je nadarenost za praćenje karata, ali se zbog toga suočio s zabranom. Onda se okrenuo drugim vrstama kocke, posebno trkama i lutrijama. Izuzetno je sposoban u skrivanju identiteta, jednako kao i bogatstva. Sa suprugom Šeli Vilson ulagao je u imanja, mahom na sidnejskom Nort Šoru.

Članovi

Među ostalima koji se bave istim hobijem nalaze se Edi Malovnek (47) sa Tasmanije,

Dejvid Stajki

koji je radio u video i audio-produkciji, zatim investitor i matematičar s Gold Kosta Dankan Turpi koji finasira politički internet-žurnal nenjmatilda.com, pa Filip Tarner, profesionalni kockar iz Sendi Beja na Tasmaniji, Dejvid Stajki (49) poreklom iz Južne Australije, inače pokeraš sa adresom u Hongkongu i Rej Gat (50), vlasnik vinarije "Eden Springs" na Tasmaniji.


U Australiji, Ranogajec je dobijao između četiri i šest odsto od svake uplate u TAB. Uz to, čak i ako bi izgubio, izračunao je da može da zaradi, pošto mu daju proviziju između pet i deset odsto. Drugim rečima, na svaki dolar koji položi, on dobija profit od deset odsto. To stanje je postalo neodrživo za TT kockarnicu na Tasmaniji i glavni razlog što je vlada te države prodala biznis. Prema izveštajima, oni su Ranogajcu davali 10,5 odsto provizije. Sa prosečnom zaradom od svega 16 odsto, pre troškova, TT je većinu profita davao - jednom klijentu, Ranogajcu.


Iskustvo s Tasmanije bilo je razlog što su pojedini operatori TAB pozdravili Ranogajčevo povlačenje iz kockanja u Australiji, dok su drugi bili zabrinuti, jer im je, kao pojedinac, nosio deset odsto biznisa. Ima i onih koji idu dalje i predviđaju raspad ovakvog sistema u kockarnicama koji je Ranogajcu omogućio da se obogati. Oni to nazivaju "Željko faktor".
 

Muzej vredan 70 miliona

Mediji smatraju da je Ranogajec "najveći kockar na svetu", ali vrlo povučen u privatnom životu. Oženjen je i ima kćerku. Računa se da se na njega odnosi između šest i sedam odsto prometa "Tabkorpa" koji iznosi deset milijardi australijskih dolara.

 

Dejvid Volš

Kako je ranije pisao "Australijen", Ranogajec je pomogao Dejvidu Volšu da ispuni svoj san - izgradnjom nove turističke destinacije u Hobartu, umetničkog muzeja, vrednog 70 miliona dolara. Volš je 2011. izjavio da su on i Ranogajec razgovarali u poreskoj kontroli.


- Pretpostavka da li duguje njima pare zavisi od pretpostavke da se kockanje oporezuje, a to se u Australiji nikada nije dogodilo - kaže Volš. - Do sada, nijedan kockar u istoriji Australije nije bio oporezovan.
"Australijen" je tada saznao da su poreznici od Ranogajca tražili finansijsku dokumentaciju sedam godina unazad.

Subota 14.07.2012. 10:09
Zeljko je sa mnom sluzio vojsku u zajecaru 1986.
Subota 14.07.2012. 10:22
Zeljko je sa mnom sluzio vojsku u zajecaru 1986.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online