Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.07.2012.
20:16
Beta A

Protest u Kabulu zbog javnog pogubljenja žene

Više desetina mušaraca i žena danas je protestovalo u Kabulu zbog nedavnog javnog ubistva Avganistanke optužene za preljubu, koje je zabeleženo na video-snimku.

Talibani je ubli zbog navodne pereljube

Na nedavno objavljenom snimku prikazan je mušakrac koji, uz smeh i podstrek posmatrača, nekoliko puta puca u ženu. Incident se dogodio pre desetak dana severno od Kabula. Policija je saopštila da je ubica taliban, ali je ta grupa porekla da je naredila ili izvršila pogubljenje žene.

Smrt neindetifikovane žene, za koju je rečeno da je imala 20-tak godina, izazvala je opštu osudu. Predsednik Hamid Karzai, Ambasada SAD, vrhovni kompandant NATO snaga u Avganistanu i aktivističke grupe osudile su ubistvo.

Ovaj slučaj je podsetio na nasilje kojem su u toj zemlji izložene devojčice i žene. Ipak, današnji protest ukazuje na moguće promene stavova o pravima žena.

"Hoćemo da vlada preduzme mere u ime tih žena... koje su žrtve nasilja i koje se ubijaju", rekla je Zuhra Alamjar, aktivistkinja koja je učestvovala u protestima u Kabulu. "Hoćemo da vlada preduzme ozbiljne mere i spreči ih".

Pedesetak demonstranata nosilo je natpise "Međunarodnoj zajednici: šta je za zaštitom i pravdom za avganistanske žene?". Demonstranti su marširali od Ministarstva za pitanja žena, do zgrade predstavništva UN, a pojedini su uzvikivali "Smrt ubicama!".

Uprkos garantovanim pravima i naprednim novim zakonima, program za razvoj UN još uvek rangira Avganistan među najgore zemlje po poštovanju prava žena. Avganistanski branioci rekli su da su se stavovi promenili tokom godina, delimično zaslugom desetina organizacija za prava žena koje su se pojavile u toj zemlji.

Video-snimak se pojavio uoči sastanaka donatorskih nacija prošlog vikenda u Tokiju, na kojem je Avganistanu obećana pomoć od 16 milijardi dolara. Donatori su izrazili zabrinutost zbog načina na koji će se trošiti njihov novac i pozvale Kabul da unapredi ljudska prava, naročito prava žena.

Sprečavanje nasilja nad ženama veliki je izazov u patrijahalnom Avganistanu, čija tradicija odobrava ženidbu maloletnika, prodaju devojčica za izmirivanje dugova ili za plaćanje prekršaja rođaka, kao i takozvana ubistva iz časti.

Aktivistkinje se boje da bi pomaci postignuti poslednjih nekoliko godina, mogli biti osujećeni odlaskom međunarodnih snaga iz Avganistana i pokušajima vlade da ugovori sporazum sa tvrdokornim talibanskim ekstrmistima.

Za vreme talibanskog režima, ženama je bilo zabranjeno da rade i pohađaju školu ili čak izlaze iz kuće bez pratnje muškog rođaka. Na javnim mestima, morale su da nose burke koje im potpuno pokrivaju telo i lica.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.07.2012. 22:07
kakva je to religija koja dopusta surovo ubistvo za greh preljube?A da li zena moze ubiti muza koji je vara? Prorok Muhamed je zaboravio da u Bibliji pise "ne ubij",covek je sam izmiksovao svoja pravila i zato ga smatram najvecim zenomrscem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online