Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 01.07.2012.
20:24
Beta A

Sirijska opozicija rekla "ne" Ananovom planu

Sirijske opozicione grupe odbacile su sporazum o političkoj tranziciji u Siriji koji su usvojile svetske sile, nazivajući ga nejasnim i gubljenjem vremena, tražeći da se ne pregovara sa predsednikom Bašarom al Asadom ili članovima njegovog "ubilačkog" režima.

Propade mu ideja da opozicija deli vlast s Asadom: Kofi Anan

Učesnici međunarodne konferencije o Siriji složili su se u sedištu UN u Ženevi da je prelazna vlada najbolji put za postizanje mira u Siriji, ali je, na insistiranje Rusije, ostalo otvoreno da li će predsednik Bašar al Asad moći da bude deo nje.

SAD su se uzdržale od insistiranja da plan, koji je ponudio specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan, treba eksplicitno da sadrži odrednicu da Asad ne sme imati nikakvu ulogu u novoj sirijskoj vladi, nadajući se da će taj ustupak ohrabriti Rusiju da izvrši jači pritisak na svog višedecenijskog saveznika da okonča nasilje u zemlji.

Prema podacima sirijske opozicije, od početka pobune protiv Asadovog režima u martu prošle godine, u Siriji je ubijeno više od 14.000 ljudi. Sirijska opozicija, međutim, odbacila je bilo koju mogućnost da deli vlast u prelaznoj vladi sa Asadom.

"Svaki dan pitam sebe zar ne vide kako ubijaju sirijski narod? To je katastrofa, zemlja je uništena, i oni posle svega žele da sedimo sa ubicom", rekao je veteran sirijske opozicije, Haitam Maleh. On je sporazum postignut u Ženevi opisao kao gubljenje vremena i "bez ikakvog značaja na terenu".

"Sirijski narod je taj koji će odlučiti bitku na terenu, ne oni koji sede u Ženevi ili Njujorku ili bilo gde drugde", rekao je on za agenciju AP telefonom iz Kaira, gde bi sutra sirijske opozicione grupe trebalo da se sastanu u sedištu Arapske lige.

Fabijus: Asad je gotov

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da poslednji mirovni sporazum za Siriju koje su dogovorile svetske sile znači da je sirijski predsednik
Bašar al Asad "gotov", ali da će na novom međunarodnom sastanku sledeće nedelje biti načinjen dodatni pritisak na njegov režim. Fabijus je u intervjuu za televiziju TF1 poručio da opozicija neće prihvatiti prelaznu vladu koja bi uključivala Asada.

Portparolka glavne sirijske opozicione grupe, Sirijski nacionalni savet, Basma Kodmani rekla je da je sporazum "nejasan" i nedostaju mu mehanizmi i rokovi primene.

"Ne možemo reći da nema nikakvog pozitivnog ishoda danas. Sirijci neće prihvatiti učešće ni u kakvom političkom procesu dok se ubijanje nastavlja", rekla je ona.

Sirijski režim nije reagovao na Ananov plan, ali Asad je više puta ponovio da njegova vlada ima odgovornost da eliminiše teroriste i da neće prihvatiti nikakav nesirijski model vlasti.

Državni list Al-Tavra naveo je danas u jednom tekstu da su "Sirijci ti koji mogu da odlučuju o svojoj budućnosti".

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.07.2012. 21:18
Исти сценарио који је коришћен у Либији: 1. Убацити екстремисте и терористе који су повезани са Западом 2. Започети сукобе унутар земље већег интензитета са што већим бројем мртвих и рањених цивила и окривити актуелну власт за страдање цивила. 3. Покушати постићи мировни договор кроз УН и светске силе и онда замало кад треба да дође до мировног решења и његовог потписивања онда се такозвана опозиција буни јер су "оштећени". 4. И на крају дође до интервенције САД и НАТО -а хтела то Сирија или не.
Nedelja 01.07.2012. 21:45
Zavadi pa vladaj u praksi
Nedelja 01.07.2012. 20:51
Opet do kraja. Biće žalosno sve to gledati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online