Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.06.2012.
17:01
Vestionline A

Holandija se žali na presudu o Srebrenici

Holandska država žaliće se na presudu kojom su holandski vojnici iz sastava Unprofor proglašeni "delimično krivim" za smrt trojice bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995, saznaje se danas u Ministarstvu odbrane te zemlje.

"Mi ćemo uložiti žalbu na tu presudu", rekao je agenciji Frans pres portparol holandskog ministarstva.

Foto: Ilustracija

Apelacioni sud u Hagu ocenio je 5. jula 2011. godine da je holandska država odgovorna za smrt tri Muslimana u vreme masakra u Srebrenici 1995. godine. Okružni sud u Hagu je prethodno ocenio da su holandske trupe uživale imunitet budući da su u Srebrenici delovale pod okriljem UN i odbacio odštetni zahtev rođaka žrtava.

Apelacioni sud je, međutim, odobrio zahtev za odštetu Hasana Nuhanovića, prevodiocu holandskog bataljona u Srebrenici, i rođaku Rize Mustafića, električaru u logoru holandske jedinice. Sud je utvrdio da je holandska država "delimično odgovorna" za smrt Nuhanovićevog oca i brata, i za smrt Riza Mustafića zato što su ih holandski vojnici izbacili iz svog logora i predali snagama Vojske RS koje su ih zatim ubile.

Otac i brat Hasana Nuhanovića su, kao i Mustafić, u holandskom vojnom logoru potražili utočište, dok su pripadnici VRS razdvajali srebreničke muškarce od žena i dece u Potočarima. Prema odluci suda, holandski oficiri koji su odlučili da iz logora
izbace trojicu Muslimana, morali su znati da će ih srpske snage ubiti budući da su pre toga bili svedoci da su Muslimani u rukama VRS zlostavljani i ubijani.

Odluka haškog suda zasnovana je na činjenici da su trojica muškaraca, za razliku od hiljada drugih, fizički bili u logoru holandskog bataljona i da su ih holandski oficiri predali snagama generala Ratka Mladića, koje su ih ubile. Holandski sud se ranije oglasio nenadležnim za tužbu Majki Srebrenice, uz obrazloženje da su holandski vojnici bili u sastavu UN, koje uživaju imunitet.

Snage VRS su, kako je utvrđeno u presudama Tribunala u Hagu, ubile više od 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 17:28
Holandski kontigent u Srebrnici je KRIV što je omogućio da horde Nasera Olića iz te "zaštićene zone" idu u napade na srpska sela u Podrinju gde su pobile više od 3500 nevinih srpskih civila ! Napadali su mučki ..nisu se ustručavali ubijati decu,žene ,starce..a onda bežali nazad pod okrilje ovog kontigenta! TO SE VIŠE NIJE MOGLO TRPETI I USLEDILA JE KAZNA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online