Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.06.2012.
18:40
Beta A

Islamista novi predsednik Egipta

Kandidat islamističkog Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi izabran je za predsednika Egipta, saopšteno je danas zvanično u Kairu.

Izbor Mohameda Morsija slavi ceo region 

Ovo je konačan rezultat drugog kruga predsedničkih izbora, na kojima su učestvovali Morsi i bivši premijer iz vremena vladavine Hosnija Mubaraka Ahmed Šafik. Morsi je dobio 51,7 odsto, a Šafik 48,3 odsto glasova. Kandidat Muslimanskog bratstva dobio je više od 13 miliona glasova, a njegov rival više od 12 miliona glasova, kazao je predsednik Vrhovne predsedničke izborne komisije Faruk Sultan, prenose svetske agencije.

Veliki broj Morsijevih pristalica proslavio je pobedu svog kandidata na Trgu Tahrir u Kairu. Okupljeni na trgu, koji je bio u središtu pobune kojom je Mubarak primoran da ode s vlasti u februaru 2011, skandirali su "Bog je najveći" i nose zastave i portrete kandidata islamističke struje.

Morsijevu pobedu slave i Palestinci u Gazi, uzvicima radosti i vatrometom. Pobeda kandidata Muslimanskog bratstva "istorijski je trenutak" za ceo region, rekao je Frans presu predstavnik palestinskog Hamasa.

Izlaznost je u drugom krugu izbora, 16. i 17. juna, bila 51 odsto, rekao je Sultan. U prvom krugu izbora, 23. i 24. maja, na izbore je izašlo 46 odsto birača. Posle drugog kruga izbora tenzije su porasle, a oba kandidata su tvrdila da su pobedili s malom razlikom u odnosu na svog rivala.

Muslimansko bratstvo je obećavalo "novu revoluciju" ako njihov kandidat ne bude proglašen pobednikom, što bi dokazalo izbornu krađu. Vojni savet, koji upravlja zemljom od svrgavanja Hosnija Mubaraka, s druge je strane optuživao islamiste da izazivaju tenzije i upozoravao da će se obračunati sa svakom grupom koja nasiljem bude izražavala nezadovoljstvo izbornim rezultatom.

Komisija je trebalo da objavi rezultate u četvrtak, ali je to odloženo, što je izazvalo sumnje da su za to odgovorni generali kako bi pregovarali sa Bratstvom o raspodeli vlasti. Vojska je obećala da će predati vlast do 1. jula.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.06.2012. 18:44
Zlosretni Egipcani-malo vise od polovine glasalo za islamiste i citav Egipat ode u propast. Plakacete vi za Mubarakom, on je ovakve kreature drzao iz brave. Ako vojska dozvoli transfer vlasti na dzihadiste-neka vam je Bog u pomoci.
Ponedeljak 25.06.2012. 12:22
Jel su to oni "ispravni Muslimani" koji tobože idu u korak sa bogom,pa su nedavno doneli zakon o nekrofiliji da se može spavati sa preminulom suprugom do 6h posle smrti,što me je zgrozilo.. Jel su to ti "ispravni"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online