Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.06.2012.
23:46
Večernje novosti A

Rusija: U modernizaciju oružja 200 milijardi dolara

U modernizaciju ruskih fabrika koje proizvode za vojsku biće investirano u narednih osam godina 200 milijardi dolara. Polovina tog novca biće izdvojena iz državnog budžeta, a drugi deo bi trebalo da uloži privatni biznis.

Ruski anti-raketni sistem S-400 biće "oplemenjen" novim tipom raketa
 


U Ruskoj Federaciji već se gradi pet ”ultrasavremenih fabrika” - u Kirovu i Nižnjem Novgorodu će se proizvoditi sistemi protivraketne odbrane, u Kazanju će se graditi nova fabrika transportnih aviona, a u Tuli dve fabrike municije.


O velikom planu javnost je informisao potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, zadužen za vojno-industrijski kompleks. Novost je što će se na tenderima pozivati i privatne ruske fabrike. Da bi se to moglo realizovati izmeniće se federalni zakoni.


Dmitrij Rogozin je uveren da će mnogim biznismenima biti privlačno da ulože u fabrike za čiju produkciju plaćanje garantuje država.


Prema planovima ruske vlade kroz tri godine armija bi trebalo da zameni 30 odsto tehnike, a do 2020. i 70 odsto.


Više od 600 aviona do 2020.

Do 2020. ruska vojna avijacija treba da dobije više od 600 aviona i više od hiljadu helikoptera, najavio je predsednik Vladimir Putin. U Rusiji je u poslednje četiri godine rekonstruisano 28 aerodroma.


- Jedan od prioriteta ruske vojne industrije je rad na novom strateškom bombarderu. Zadatak nije lak, ali se na tome mora početi raditi - objasnio je Putin.

Bombarderi

Sada ruska strateška avijacija ima 32 bombardera TU-95 MS6, zatim 31 bombarder TU-95 MS16 kao i 13 bombardera TU-160. Oni su sposobni da nose više od 850 krstarećih raketa velikog dometa.

Takvi strateški bombarderi trebalo bi da se proizvode na teritoriji kazanjske fabrike aviona ”Gorbunova”. Tamo će se napraviti nova fabrika u kojoj će se praviti vojni transporteri AN-70 koji su konstruisali u Ukrajini u ”Antonovu”. Taj transporter može da prevozi teret do 47 tona na razdaljini od tri do pet hiljada kilometara. Kad novi projekt bombardera pete generacije bude gotov, on će se takođe proizvoditi u Kazanju.


Kad je nedavno premijer Dmitrij Medvedev sa Rogozinom posetio fabriku aviona na periferiji Kazanja mogao je da se uveri da ona izgleda kao dekoracija za snimanje nekog filma o SSSR-u. Radnici su u velikom hangaru remontovali i modernizovali nekoliko bombardera modela ”tupoljev”, ili kako ih piloti zovu ”tuške”. U Kazanju se avioni prave već 85 godina.


Dmitrij Rogozin je ušao u polemiku sa ruskim generalima oko tzv. daljne avijacije. General-major Anatolij Žiharov komandant daljne avijacije je već rekao da bi takav avion trebalo da se pojavi 2025. godine. Rogozin je više puta objašnjavao da sadašnja razrada novog strateškog bombardera koji bi trebalo da zameni TU-95MS i TU-160 nije svrsishodna.On ne vidi smisao da se pravi strateški bombarder koji ne bi mogao da prevaziđe sadašnje sisteme PVO, pa ”nigde ne bi mogao ni da doleti”.


- Mora se razraditi projekt nadzvučne daljne avijacije - objasnio je Rogozin.


Ne spominjući nijedno ime presudio je predsednik Vladimir Putin. Na savetovanju o narudžbama za armiju Putin je dao direktivu da se počne raditi na novom avionu daljne avijacije da se ne gubi vreme.

Ruski ”avaks”

Putin je najavio da se u narednih pet godina mora napraviti i novi avion koji će iz vazduha otkrivati ciljeve na velikoj daljini. Taj novi ruski ”avaks” se radi pod šifrom A-100.

Do 2020. Rusija će potrošiti 400 milijardi rubalja za pravljenje bespilotnih letelica novije generacije - od bombardera do izviđačkih modela. Putin je podsetio da se bespilotna tehnika sve više koristi u ratovanju.


Za poznatim ruskim PVO sistemima vlada velika potražnja u svetu, pa će se i kapaciteti širiti. Moskovska fabrike mašinogradnje ”Avangard”, u sklopu koncerna ”Almaz-Antej” već je osetno povećala proizvodnju. Prebrođene su dugogodišnje teškoće, jer se posle devedesetih godina prošlog veka ta fabrika pretvarala u ruinu. Bilo je obustavljeno finansiranje i fabrika je bila na granici bankrotstva.


Sada se ”Avangard” približava kapacitetu koji je imao u vreme postojanja SSSR-a. Ta fabrika će od države do 2020. godine dobiti za modernizaciju skoro dve milijarde rubalja (1 evro - 41,4 rubalja). Od toga će više od polovine biti potrošeno do 2015. za kupovinu novih mašina. U fabrici će se praviti novi tipovi raketa za sisteme S-300 i S-400.


Krađa u vojnoj industriji - izdaja otadžbine

Od tih planova se sigurno neće odustati, ali se insistira da se novac troši racionalno i ne dopusti lopovluk. Potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin javno je predlagao da se krađe u vojnoj industriji smatraju izdajom otadžbine. U poznatim avio-holdinzima ”Jakovljev” i ”Tupoljov” već rade istražni organi koji će se baviti zloupotrebama u vreme privatizacije.


U Rusiji neki političari smatraju da bi bilo bolje uložiti te milijarde direktno u standard građana. Međutim, predsednik Putin i njegovi saradnici smatraju da se u vojnu industriju mora uložiti novac, jer bi svako zaostajanje u modernizaciji armije moglo da dovede Rusiju u inferioran položaj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.06.2012. 07:49
Rusima sa ovim novim interkontinentalnim raketama Bulava,Topolj-M,Iskander ITD i pvo sistemima S-300.S-400 i S-500 koji se pravi uopste ne trebaju preskupe igracke kao sto je F22 raptor niti im trebaju takvi avioni (mislim kaoF22) jer nece imati gde da lete niti potrebe da lete ako nedaj boze krenu rakete i sa jedne i sa druge strane.
Nedelja 24.06.2012. 18:04
Ma kakvi crni F-22 to vam je samo američka šuplja priča zar ne znate da je proizvodnja tih aviona prekinuta zbog ogromnih troškova izrade a i ovi što su napravljeni imaju problem sa dostavom kisika pilotu tako da je to još jedan propaganda projekat Jenkija. U današnje vrijeme se samo projektili računaju tj. njihov domet i šta mogu da nose. Ko ima bolje projektile te ih može prebacit do neprijatelja u što bržem vremenskom periodu a da ih neprijatelj kasno primjeti taj i dobija rat. Uostalom Amerika nit ne bi imala ovoliku vojsku niti ekonomsku moć da nije bilo Hladnog rata, možda bi i Internet tek sad bio u povojima bez prepucavanja Zapada i Istoka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online