Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 21.06.2012.
22:01
Večernje novosti A

Predlog za Balkan: “Albanski Beneluks“

Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora treba da se udruže u trajnu strukturu, sličnu Beneluksu, koja bi dala novi podsticaj pripremama za članstvo u Evropskoj uniji - ideja je koju u zajedničkom tekstu objavljenom na portalu ”EU observer” iznose Ginter Felinger, austrijski ekonomista koji živi u Albaniji, i Ekrem Krasnići, novinar rođen na Kosovu, koji živi u Briselu.

Ovo nije velika Albanija, nego Albanija kojoj su pripojeni Kosovo, Makedonija i Crna Gora
 

Oni napominju da je važno ubediti svetsku javnost da predlog nije ”neka vrsta velike Albanije na mala vrata”.


- Moglo bi da se počne međuvladinim sporazumom Albanije i Kosova o stvaranju tehnokratskog sekretarijata za sprovođenje mera, koji bi pratio poziv Makedoniji i Crnoj Gori da se pridruže - predlažu Krasnići i Felinger.


Po njihovoj oceni, četiri susedne zemlje se dobro uklapaju - sve su veoma konkurentne kada je reč o privlačenju stranih investitora i imaju drugačiju istoriju i etničku mešavinu od Bosne i Srbije na severu. Prioritet nove strukture trebalo bi da bude trgovina i liberalizacija carina, borba protiv organizovanog kriminala, razvoj regiona, infrastruktura i razvoj regionalnog finansijskog tržišta.
 

”Šengen”

Kosovski i albanski predsednik su još 2009. godine dogovarali ”balkansku šengensku zonu”, odnosno bezvizni režim za Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo, koji bi se zasnivao na modelu regiona Beneluksa. Objašnjeno je da bi to bio primer čvrste regionalne saradnje sa namerom ubrzanja evropskih integracija.

- Od kraja 2012. godine nastalo bi tržište za osam miliona ljudi sa slobodnim protokom robe, usluga, kapitala i ljudi, koje bi odmah donosilo korist, umesto da se čeka na pristup EU. Plan je ambiciozan, ali nema vremena za gubljenje - ističu dvojica autora.


Situacija je, ukazuje se, posebno loša na Kosovu, kao najmanje razvijenom.

”Hrvatska je postigla pun teritorijalni suverenitet 1995. godine, a postaće članica 2013. Ako uzmemo u obzir da je Kosovo danas gde je Hrvatska bila 1995. godine, mogli bismo da predvidimo ulazak u EU 2030. To je predaleko”.

Razvoj će, zaključuje se, biti mnogo brži ako se granice ”ostave po strani” i ekonomska saradnja, uz podršku EU i SAD, postane najviši prioritet četiri zemlje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 22:05
Xexexexe ... svi moguci trikovi za VELIKU ALBANIJU ..... ..... sad ce i Crnogoraca biti 4 miliona ...hahahahaha
Četvrtak 21.06.2012. 22:52
Rečenica ispod ilustracije: "Ovo nije velika Albanija, nego Albanija kojoj su pripojeni Kosovo, Makedonija i Crna Gora" Nije šija nego vrat!
Četvrtak 21.06.2012. 22:55
Videćemo koliko će ta zapadna podrška da traje, EU vam puca po šavovima, ameri gube ratove, baš zanimljivo... A meni na pameti Car Duašn, voleo čovek da ima mnogo zemlje u posedu, jbg istorija se ponavlja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online