Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.06.2012.
12:04
N. Jokić - Vesti A

Čvršća Unija ili raspad!

Odnosi između Evropskog parlamenta (EP) i vlada država EU usijali su se jer su prošle nedelje ministri unutrašnjih poslova Šengena odlučili da oduzmu mogućnost parlamentu da odlučuje o eventualnoj privremenoj suspenziji šengenskog ugovora iako je EP zakonodavno telo Unije.

Zbog toga poslanici Evropskog parlamenta oštro su kritikovali ponašanje Brisela po pitanju upravljanja šengenskim prostorom i upozorili da ukoliko ne dođe do budžetske i političke federalizacije - Evropskoj uniji preti raspad.

Evropa na prekretnici: Poslanici Evropskog parlamenta ogorčeni odlukama ministara unutrašnjih poslova članica Unije
 


Tako su poslanici EP podržali juče na plenarnom zasedanju u Strazburu ogromnom većinom predlog Evropske komisije o osnivanju Evropske bankarske Unije za kontrolu banaka i depozit garancija, kao i predlog o investiranju 100 milijardi evra u "velike radove" za pokretanje ekonomskog rasta.


Iz poslaničkih redova čuo se i predlog da Evropska unija treba da raspolaže svojim suverenim finansijskim izvorima i budžetom koje neće deliti sa zemljama članicama kako je vlade država ne bi držale u "šaci".

Sporost i birokratija

Jedna od muka EU jeste što je prevelika i što njena birokratska mašinerija kroz koju treba da prođu sve odluke funkcioniše toliko sporo da je događaji pretiču. Tako na primer velike zemlje evro zone još nisu ratifikovale pakt o budžetskoj disciplini, a da bi on stupio na snagu potrebno je da to učini bar njih 12. Rok za ratifikaciju je 1. januar 2013.

Izlažući svoj plan obnove ekonomije EU predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je Evropa na prekretnici. On je osudio "kapital" koji kao da ne vidi koliko je rešavanje krize hitno.


Usvajanjem predloga kojima se otvoreno podstiče stvaranje federalne evropske nad-države, Evropski parlament i Evropska komisija bacili su juče rukavicu Evropskom savetu sastavljenom od šefova država i vlada koji će se okupiti na redovnom samitu 28. i 29. juna u Briselu.


Šefovi država i vlada moraće da se izjasne o predlozima Evropskog parlamenta i Komisije.


Sasvim je izvesno da će predstojeći samit početi u "ratnoj" atmosferi između evropskih institucija jer vlade država Unije zagovaraju sasvim suprotnu viziju evropske budućnosti - onu koja EU vidi kao labavu međuvladinu organizaciju.


Jučerašnja rasprava u Evropskom parlamentu pokazala je da je EU pred istorijskom prekretnicom: ili će se federalizovati u jednu budžetsku i političku celinu ili će se raspasti. Nije isključena ni treća mogućnost uspostavljanja nove arhitekture Unije u kojoj bi postojalo jedno čvrsto federalizovano jezgro oko kojeg bi gravitirala neka vrsta "Evrope oko Evrope".
 

Zarađuju "pomažući"

Zbog želje da odvrate svoje birače od podrške sve jačoj krajnjoj desnici, kao i potrebe da ostanu u savezu sa finansijskim centrima moći, vlade država članica Unije protive se većoj federalizaciji EU. U "njihovoj" EU kada jedna država, kao što je Grčka, upadne u dužničku krizu, države zarađuju "pomažući" joj tako što joj pozajmljuju novac sa profitabilnom kamatom - kako su to činile Francuska, Nemačka i ostale zemlje.

- Da li smo spremni da napravimo skok ka zajedničkom političkom suverenitetu? Ovo je težak trenutak, ali samo u takvim situacijama napredujemo. Vlade država EU treba jasno da odgovore na pitanje da li žele da grade evropsku budućnost ili se opredeljuju za Evropu 27 vlada - rekao je Žozef Dol, šef grupe desnog centra - Narodne partije Evrope u nadahnutom govoru, pobravši veliki aplauz svih političkih grupa.


On je dodao da je EP glas naroda i da predsednik EP treba da prisustvuje zasedanjima vlada Unije okupljenih na evropskim samitima isto onako kako je uvek prisutan predsednik Centralne evropske banke.


Lider Zelenih Daniel Kon Bendit bio je još konkretniji predloživši da EU ubuduće raspolaže sopstvenim finansijskim izvorima što znači da sa državama članicama prestane da deli prihode od taksi za ugljen dioksid, mobilnu telefoniju i buduću taksu na finansijske transakcije.


- Samo ako EU ima svoj budžet - imaće i svoj suverenitet - zaključio je Daniel Kon Bendit.


Pripadnik manjine evro-skeptika u Evropskom parlamentu Nejdžel Farejdž zaključio je da je "Titanik dotakao santu leda, a nema dovoljno pojaseva za spasavanje".


Njegov istomišljenik, takođe Britanac Rodžer Helmer poručio da EU preostaje jedino da se raspadne jer je "evro u ruševinama", da bi mu belgijski poslanik, bivši premijer Gij Ferhofštat odgovorio da Evropa nije problem "nego je problem što je nema dovoljno".
 

Amnesti kritikuje EU

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel u najnovijem izveštaju navodi da evropske vlade više brinu o ojačanju granica nego o očuvanju ljudskih života.
Objavljivanje izveštaja podudariće se sa otvaranjem javne peticije na internetu u kojoj se od Evropskog parlamenta traži da na odgovornost pozove vlade i institucije EU zbog ponašanja prema migrantima.
"Evropa danas ne uspeva u unapređenju i poštovanju prava migranata, azilanata i izbeglica. Neprijateljstvo je rasprostranjeno i maltretiranje često prolazi nekažnjeno", navodi se u saopštenju Amnesti internešenela.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.06.2012. 12:15
Cvrsca unija ili raspad !? Ovo drugo od sveg srca! Nista u njoj nije realno ili istinito!
Četvrtak 14.06.2012. 14:02
DA BOG DA, RASPALA SE NA HILJADU KOMADA !!!
Četvrtak 14.06.2012. 14:42
raspad raspad glasam za raspad eu da nesto vredi svi bi bili u njoj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online