Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 13.06.2012.
20:51 >> 21:22h
RTS A

Moskva: Zašto Hilari Klinton fantazira?

Rusija ne isporučuje Siriji nove vojne helikoptere, već na osnovu ranije potpisanog vojno-tehničkog sporazuma samo remontuje i popravlja one isporučene pre dvadesetak godina, kažu ruski vojni stručnjaci u odgovoru na optužbe državne sekretarke SAD Hilari Klinton da Moskva naoružava Damask.

Nema saglasnosti u vezi sa situacijom u Siriji: Hilari Klinton i Sergej Lavrov
 

Naime, ruski analitičari smatraju da je izjava Klintonove potpuno netačna i ne predstavlja ništa osim "praznih reči" i predizborne "histerije" u Vašingtonu.

Glavni urednik magazina Izvoz oružja Andrej Frolov navodi da Rusija već dve decenije ne isporučuje Siriji nove helikoptere, već, prema ugovoru o vojno-tehničkoj saradnji, popravlja i modernizuje letelice koje su isporučene pre 20 ili 30 godina.

Predizborna histerija Vašingtona

 

Predsednik Akademije za geopolitičke nauke i bivši visoki funkcioner Ministarstva odbrane, general-pukovnik Leonid Ivašov istakao je da nema podatke o isporukama helikoptera Siriji, ali da "nema ograničenja u vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Sirije" i da Moskva može da isporučuje tamo bilo koje oružje.

 

"To je pseudooptužba. Kao prvo, Rusija nije ograničena u svom delovanju prema Siriji. Drugo, gospođa državni sekretar nema dokaze, ali sumnja. To je samo predizborna histerija demokrata u Vašingtonu", ocenio je Ivašov.

 

"Borbeni helikopteri isporučeni su Siriji još u sovjetsko vreme. Poslednje isporuke datiraju iz ranih devedesetih godina. Podataka o novim ugovorima za isporuku helikoptera nema", rekao je Frolov.

Sa njim je saglasan i glavni urednik specijalizovanog časopisa Moskovski odbrambeni izveštaj Mihail Barabanov, i objašnjava da je tu reč o helikopterima "mi-24" ili "mi-17" koji su bili na remontu u Rusiji.

I Pentagon kupuje od Rusije

Uprkos činjenici da napadaju Moskvu da naoružava režim u Damasku, američka vojna komanda ostaje pri svom planu da od Rusa kupi borbene helikoptere "mi-17" za avganistansku vojsku.

Lavrov: Ameri naoružavaju sirijsku opoziciju

Američki senatori zaprepašćeni su zbog dogovora sa ruskom firmom "Rosoboroneksport", ali zvaničnici Pentagona smatraju da je sklapanje ugovora s njom jedini način da se ojača flota borbenih helikoptera ruske proizvodnje u Avganistanu.

"Ne kupujemo helikoptere za sirijski režim. Kupujemo helikoptere kao podršku avganistanskom vazduhoplovstvu", rekao je sekretar Pentagona za štampu Džordž Litl.

Senator Džon Kornin je, međutim, u ponedeljak uputio ljutito pismo ministru odbrane Leonu Paneti, u kojem se suprotstavlja kupovini helikoptera "mi-17" od ruske firme.

SAD planira da kupi 21 helikopter "mi-17" za avganistansku vojsku, od "Rosoboroneksporta" do 2016. godine. Ugovor, kojim helikoteri treba da budu isporučeni do 2016. godine, vredan je 375 miliona dolara, a ostavljena je i mogućnost kupovine dodatnih helikoptera u vrednosti od dodatnih 550 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 21:40
Boje se ruske vojne tehnike, napadaju samo ako im je protivnik vojno inferioran!
Sreda 13.06.2012. 22:29
Ova ocena pristaje Hilari Klinton. Od skole ima samo srednje obrazovanje i to zavrseno u nekoj USA zabiti gde joj je otac najbogatiji u gradu.Dalje nije isla. Ali je zato napaljena na kes pare. Godi joj podizanje spomenika od strane Siptara i gotovina od trgovine drogom i organima koja joj stalno pristize.Ima jos pikanterija, ali zasada toliko. Skoro smo imali prilike da gledamo kako se u slobodno vreme provodi po lokalima sa drugaricama i kako pije pivo iz flase. Sta bi kod nas rekli za babu koja pijana pije pivo iz flase i pijana igra po kafanama?
Sreda 13.06.2012. 23:08
Trgovina oruzjem - najveci biznis 20-og veka.... bar su 'ameri' majstori u tome i prvaci Sveta pocev od 1 sv. rata a narocito u drugom ,kad su se obogatili na evropi i Rusiji prodajuci oruzje na kredit --- to im je i sad glavni pokretac ekonomije... pa kad prodaja stane ... izazovu sukob negde u svetu i prodaju svima oruzje -- zato i drze NATO kao glavnog KUPCA..! .... Rusija povecava izvoz (kvalitet + cena) i to ih boli... zato je ova frka, a to sto oni prodaju oruzje opoziciji Sirije nema veze - dok to placa S.Arabija i ostali prilepci USA.!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online