Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.06.2012.
08:11
Vestionline A

SAD nagradile zemlje koje su smanjile uvoz iranske nafte

Administracija američkog predsednika Baraka Obame oslobodila je Indiju i još šest zemalja od ekonomskih sankcija SAD, pošto su znatno smanjile uvoz iranske nafte.

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da su sankcija oslobođeni i Malezija, Južna Afrika, Južna Koreja, Šri Lanka, Tajvan i Turska, što znači da banke i druge finansijske institucije u tim zemljama neće, prema američkom zakonu, biti pogođene ekonomskim restrikcijama u narednom periodu od 180 dana.

Šaljemo odlučnu poruku iranskim liderima: Hilari Klinton

Ove zemlje su se pridružile skupini od 11 zemalja (Belgija, Britanija, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Poljska, Španija i Japan) za koje je Klinton u martu rekla da su učinile dovoljno da se "odviknu" od iranske nafte.

Od velikih uvoznika iranske nafte sada je samo Kina ostala bez izuzeća od sankcija, a Peking ima rok do 27. juna da smanji uvoz iranske nafte ili će se suočiti sa sankcijama. Klinton je u saopštenju rekla da su izuzeća dokaz da su sankcije, čiji cilj je da se izvrši pritisak na Iran u vezi sa njegovim nuklearnim programom, delotvorne.

"Smanjenjem iranske prodaje nafte, šaljemo odlučnu poruku iranskim liderima: sve dok ne preduzmu konkretne akcije da zadovolje zabrinutost međunarodne zajednice, nastaviće da se suočavaju sa povećanjem izolacije i pritiska", navela je Klinton u saopštenju.

Na meti sankcija SAD su strane finansijske institucije koje posluju sa centralnom iranskom bankom, time što im je onemogućeno da otvore ili održe poslove u SAD.

Sankcije će se primenjivati na strane centralne banke samo ukoliko njihove transakcije budu uključivale prodaju ili kupovinu nafte ili naftnih derivata iz Irana.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.06.2012. 08:33
Hoceli iko da zaustavi vec jednom ovaj svetski fasizam ? pa dokle ovako?? dosta je bilo. jedini rezim na svet je americki rezim
Utorak 12.06.2012. 08:50
Svaka clanica izvoznica nafte na svijetu ima odredjenu kolicinu barela koje moze da dnevno izveze. Tom kvotom odrzava se cijena nafte na svijetskom trzistu i tako se sprecava da se na berzi pojavi veca kolicina nego sto je potraznja jer bi u tom slucaju doslo do pada cijene crnog zlata.Jedini nacin da neka clanica poveca izvoz nafte a da cijena ostane ista je da se otme trziste drugoj clanici. To upravo Amerika radi sa Iranom. Klintonova je nagradila zemlje koje podrzavaju sankcije tako sto je dozvolila Americkim naftnim kompanijama da popune potrebe za naftom tih zemalja.Velikodusno sa njezine strane nema sta !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online