Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.06.2012.
13:03
Lj. Ivanović - Vesti A

Obamine tajne "Olimpijske igre"

Neposredno pred preuzimanje dužnosti 2008. godine, Barak Obama otišao je u posetu odlazećem predsedniku Bušu u Belu kuću, kako to običaji nalažu. Odlazeći šef države ga je uhvatio pod ruku i odveo u stranu.

Državni poduhvat: Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad centar Natanz


- Za tri dana ćeš sedeti ovde umesto mene i možeš da radiš šta hoćeš, ali dva tajna programa moraš da zadržiš. Prvi su tajni udari dronovima (bespilotnim letelicama) u Pakistanu, a drugi "Olimpijske igre - rekao je tada Buš mlađi.


SAD su još 2006. procenile da su razvučene u dva rata, pa sebi ne mogu da priušte i treći sukob u regionu. Buš je naredio da mu se daju opcije zauzdavanja nuklearnog programa Irana i već posle nekoliko dana došao mu je general Džejms Kartrajt.

Letnje iskakanje


Do problema je došlo u leto 2010. kad je neko od inženjera iz Natanza priključio svoj privatni laptop na mrežu centrale i virus je odmah "uskočio". On je potom računar kod kuće povezao na internet i virus je počeo da se širi po svetu, napadao razne sisteme sve dok ga kompjuterski stručnjaci nisu izolovali i uništili, dajući mu ime "staksnet".

- Predsedniče, imamo nešto, ali je novo, neispitano i ne znamo da li će uspeti - rekao je oficir.


Radilo se o kompjuterskom virusu koji je grupa sajber stručnjaka razvijala u Strateškoj komandi. Virus ili crv nazvan je "buba". Njegov kod je omogućavao da upadom u računarski sistem centrifuga za obogaćivanje uranijuma (iranske) nuklearne centrale počne da ubrzava do neslućenih brzina sve dok centrifuge ne eksplodiraju, a pri tom virus kontrolnim računarima šalje signal da je sve u redu.


Buš je bio sumnjičav, ali je odobrio program. Nazvan je "Olimpijske igre" i činila su ga dva virusa. Prvi, "buba", koji uništava centrifuge, i drugi, "plamen", koji prikuplja podatke s računara iranskih vođa. Međutim, računarski sistem centrale Natanz bio je bezbedan od spoljnih upada jer u centrali nije postojala internet veza sa spoljnim svetom. Dalje, SAD nisu imale plan povezanosti računara, odnosno koji od njih čime upravlja u centrali.


CIA je zato u pomoć pozvala Izraelce i njihov vojni tim Jedinica 8.200 koja je imala uvid u iranski nuklearni program. Oni su uspeli da u Natanz ubace prvi virus nazvan bikon koji je posle nekoliko nedelja poslao u sedište Nacionalne obaveštajne agencije ceo plan Natanza.


Usledilo je ubacivanje "bube" i to je bilo moguće jedino preko nekog od naučnika koji rade u samoj centrali. Virus je ubačen i posle nekoliko nedelja on je počeo da ubrzava centrifuge koje su eksplodirale, dovodivši Irance do ludila, nesvesne da je reč o sabotaži.
 

Bumerang


Ovim je Obamina administracija uvela novi sistem ratovanja u sajber svetu, ali je problem bumerang efekat. Amerikanci su najranjiviji na sajber udare, zbog sistema berzi, banaka, železnice, elektro-mreže, aviosaobraćaja, kojima upravljaju računari.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.06.2012. 14:48
Компјутерски црв се зове Stuxnet а упућени кажу да се још опаснији наследници наследници зову Duqu и Flame http://www.informacija.rs/Vesti/Kompjuterski-crv-Stuxnet-napravljen-za-napad-na-Iran.html http://www.informacija.rs/Vesti/Americki-tajni-ratovi-Kako-su-SAD-napravile-Stuxnet-i-kako-se-virus-otrgao-kontroli.html http://www.informacija.rs/Vesti/Novo-oruzje-sajber-ratovanja-kompjuterski-virus-Flame-Kako-radi-i-ko-stoji-iza-napada-3.html http://www.naslovi.net/2012-06-05/it-svet/flame-virus-i-dalje-se-siri/3526174
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online