Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.06.2012.
19:29
Vestionline A

FOTO: Unakažene u ime porodične časti

Brojke za 2011. godinu su bile 943, 9, 98, 47 i 38. U Pakistanu to nije bila dobitna kombinacija na lotu, već redom, broj žena koje su ubijene, kojima je odsečen nos, koje su fizički mučene, koje su zapaljene i na koje je prosuta kiselina - sve u ime porodične časti. Ovo su samo zvanične brojke kojima raspolaže Pakistanska komisija za ljudska prava.

Posle šest godina zlostavljanja, Alahi Raki muž je nožem odrezao nos i izdrao se na nju: "Više nisi lepa"! Zatim joj je britvom zarezao desno stopalo, čime ju je kaznio jer je izašla iz kuće bez njegove dozvole. "Žena je žena samo u kući, na ulici je kurva!", poručio je njen muž i tako se opravdao pred sredinom koja odobrava njegov zločin.

Ovo se dogodilo pre 32 godine, kad je Raki imala samo 19 godina. Za muža se udala s 13. Svoje unakaženo lice je godinama skrivala pod velom, sve dok se jedan hirurg nedavno nije odvažio da joj skine kožu s rebara i od nje napravi nos.

U Pakistanu, nos je simbol porodične časti i zato tako čest predmet brutalnih napada od strane muževa ili odbijenih i uvređenih prosaca. Razlozi su često i sumnja na ženinu neveru, njena želja da se razvede ili "nedolično" oblačenje.

Slučajevi sakaćenja žena koji u Pakistanu uopšte dospeju do sudskog postupka obično završe oslobađajućom presudom ili vrlo kratkom kaznom. Na primer, Rakin muž je u zatvoru odležao samo 10 meseci. Oslobođen je jer je obećao da plati račune za njenu operaciju, što nikada nije učinio.

Istovremeno, bilo kakvi pokušaji da se zločini protiv žena u ime porodične časti zakonski regulišu nailaze na snažan otpor islamističke stranke koja javno podržava talibane u susednom Afganistanu, a u Pakistanu je deo vladajuće koalicije. Iako je predlog zakona koji kriminalizuje ovakve zločine prošao u donjem domu pakistanskog parlamenta, u gornjem je zaustavljen, uz obrazloženje da bi takav zakon "pozapadnjačio" Pakistan i uništio njegove tradicionalne porodične institucije. Osim toga, i dogovoreni brakovi zakonski više nisu dopušteni, ali ta praksa i dalje ostaje vrlo raširena, isto tako bez pravnih sankcija.

U Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, deluje Fondacija za žrtve napada kiselinom koja pomaže ženama stravično unakaženih lica da se nose s društvenom stigmom, ali i potraže lekarsku pomoć. Tamo je pomoć našla i Raki. Iako je, kao i mnoge druge, pomišljala na samoubistvo posle onoga što joj se dogodilo, danas razmišlja drugačije. "Hvala Bogu da se nisam ubila", rekla je. "Život je blagoslov!"

Ponedeljak 04.06.2012. 20:10
Gamad muslimanska!
Ponedeljak 04.06.2012. 20:23
Sto je mnogo gore, najverovatnije druge zene podrzavaju ovakve stvari.
Utorak 05.06.2012. 12:03
I ja bih da budem (dobar) musliman pod uslovom da se neko drugi muci a ja uzivam na razne nacine. Sto ti "vernici" ne unakaze sami sebe za pocetak, onda mozemo o necemu da razgovaramo...Opet se vracam na temu licemerstva. Zdravlje, inteligencija i lepota su dar od prirode, da ne kazem boga, ovde se ocigledno favorizuje sve suprotno, bolest, mentalna retardiranost i ruznoca. Pa ako to nekome odgovara neka ide u septicku jamu da zivi sa bubasvabama. Na ove stvari se ne moze ostati ravnodusan, bez obzira sto se desavaju tamo negde. Religija bi trebala biti stvar izbora svakog coveka pod uslovom da se ne ugrozava ni na koji nacin drugo ljudsko bice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online