Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.06.2012.
19:48 >> 22:37h
Beta, RTS A

Avion udario u zgradu u Nigeriji: Svi putnici (153) mrtvi

Sva 153 putnika poginula su kada se, nedugo po poletanju, srušio avion na jednu zgradu u najvećem nigerijskom gradu Lagosu, naveo je šef Uprave za civilnu avijaciju, Harold Denuren.

Putnički avion sa 153 putnika udario u dvospratnu zgradu u Lagosu: Nema preživelih
 

Uprava grada Lagosa saopštila je da su 153 osobe bile u avionu avio-kompanije Dejna, koji je leteo od Lagosa do nigerijske prestonice Abudže.

Avion se srušio, kako se navodi, u veoma naseljeni kvart, odmah uz aerodrom.

Portparol nigerijske službe za vanredne situacije naveo je da na zemlji ima verovatno još žrtava, ali njihov broj za sada nije poznat.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na mestu nesreće, dok vatrogasci pokušavaju da ugase plamen zapaljenog avionskog motora, i tragaju za preživelima.

Proglašena trodnevna žalost

Predsednik Nigerije Gudlak
Džonatan proglasio je trodnevnu žalost.

"Predsednik Džonatan naložio je period trodnevne nacionalne žalosti za onima koji su izgubili živote u avionskoj nesreći (avio
kompanije) Dejna u Lagosu", navodi se u saopštenju. Predsednik Nigerije otkazao je sve sastanke predviđene za sutra i naredio je "najopsežniju moguću istragu" nesreće, dodaje se u saopštenju. On je, takođe, naložio da sve zastave u Nigeriji budu spuštene na pola koplja za vreme nacionalne žalosti.

 

Prema ranijim informacijama svetskih medija, nigerijski avion udario je najpre u jednu prodavnicu nameštaja, a potom se srušio na dvospratnu stambenu zgradu u lagoskom kvartu Idžu, odmah uz aerodrom. U Lagosu, koji ima 15 miliona stanovnika i smatra se najvećim gradom u Africi, danas je bilo sunčano i vedro.

Međunarodni aerodrom u Lagosu je glavna tranzitna tačka za Zapadnu Afriku, a kroz njega je 2009. prošlo 2,3 miliona putnika, prema najskorijoj statistici Federalnih vazduhoplovnih vlasti Nigerije. Nigerijska avio kompanija Dejna počela je sa radom 2008, i danas je jedna od glavnih avio kompanija u zemlji, sa flotom koju čine avioni tipa MD-83, navodi se na njenom sajtu. Njeni avioni svakodnevno lete za Abudžu, Kalabar, Lagos, Port Harkort i Ujo.

U avgustu 2010, SAD su dale Nigeriji vazduhoplovni status Prve kategorije, koji označava najviši stupanj bezbednosti i omogućio je nigerijskim avio prevoznicima da lete direktno za SAD. Nigerijska vlada je, takođe, objavila da trenutno u potpunosti radarski pokriva celu državnu teritoriju. S druge strane, međutim, u Nigeriji su česta isključenja struje, a i aerodromski generatori se ponekad kvare, što dovodi do gašenja radarskog sistema.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.06.2012. 23:31
radim vec 2 godine u nigeriji i mogu samo reci da je cudo da njihovi avioni nepadaju svaki dan. Oni kao narod su neskolovani,aerodrom se raspada a servisi na avionima.......bez komentara. Zemlja bez buducnosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online