Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.06.2012.
13:13
A

Zakupio sopstvenu dedovinu

Kristijan Šauška, naslednik mađarskog grofa Rohoncija, čvrsto je rešio da povrati svoje nasledstvo - Biserno ostrvo.

REŠEN DA POVRATI NASLEDSTVO: Kristijan Šauška
 

Pravo na imanje kraj Tise sa kojeg su se evropski dvorovi snabdevali nadaleko čuvenim dinjama, a potom još čuvenijim vinom krokan, Šauška ima kao direktni potomak po ženskoj liniji Gedeona Rohoncija, preduzimljivog i boemski nastrojenog plemića, prvog bostandžije nekadašnje Evrope, uspešnog u vođenju poseda kraj Novog Bečeja, što ga je u miraz donela njegova majka Izabela Sišanji.

Svoju nadu američki biznismen Kristijan Šauška polaže u nedavno usvojeni srpski zakon o vraćanju nacionalizovane imovine. Dokumentacija kojom se dokazuje vlasništvo nad Bisernim ostrvom je spremna, a advokatski tim beogradske kancelarije Savić uveliko procenjuje kada bi se zapušteni dvorac i 627 jutara zemlje, od kojeg je dobar deo pod vinovom lozom, mogli vratiti u posed direktnog potomka Rohoncijevih.

Koliko su Šauškine namere da se vrati porodičnom biznisu ozbiljne, ukazuje i to da je on već godinama vlasnik nekoliko vinogorja i vinarija u Mađarskoj. Jednog u Vilanjiju, a drugog u Tokaju, mađarskim gradićima poznatim po vinima.


Šauški nije bilo teško, bar nije odavao takav utisak, da ceo jedan dan provede sa novinarima iz Srbije, gosteći ih u svojoj vinariji u Vilanjiju, živopisnom gradiću na jugu Mađarske, i tako pokaže da bi još bolje rezultate mogao da postigne sa Bisernim ostrvom, tamo gde se priroda veličanstveno poigrala sa rekom Tisom i uz pomoć ljudskih ruku stvorila rezervat na kakav se retko nailazi u Panonskoj ravnici. I ono što je najvažnije - tamo gde je takva mikroklima da samo na obalama te mrtvaje može da uspeva, i nigde više, plemenita i osetljiva sorta muskat krokana. Ona što žene obara s nogu.
Ozbiljan posao još je na čekanju jer, kako priča dobro držeći šezdesettrogodišnji Šauška, veće investiranje će uslediti tek kada mu se vrati imovina. U međuvremenu, da bi sprečio propadanje imanja u periodu tranzicionog menjanja vlasnika i samozvanih zastupnika brenda krokan, Šauška je preko svog poslovnog partnera u Srbiji Bore Gvozdenca na javnom konkursu zakupio deo Bisernog ostrva.


- Kada sam sa gospodinom Borom ušao u posao i zakupio deo vinograda, krokan je bio skoro mrtav. Ovo što vam sada pokazujem ovde u Vilanjiju je način da vam se predstavim kao neko ko ozbiljno pristupa poslu i da ću tako ulagati i na Bisernom

Kocka se isplatila


Kao i u svakoj uspešnoj karijeri i u slučaju grofa Rohoncija postojala je konkurencija kao dodatni motiv da se bude najbolji. U traganju za sortom koja bi prevazišla vino grofa Lederera iz Čoke, točenog na balovima u Potisju, Gedeon donosi lozu sa Azurne obale, gde je navodno boravio zbog reume, mada zlobnici kažu više zbog - kocke. Prema najčešće pominjanoj verziji, Francuzi su lozu muskat krokana doneli iz Alžira. Bilo kako bilo, tek pokazalo se da upravo u mrtvaji Tise, na Bisernom ostrvu, osetljiva sorta krokana može ponajbolje da uspeva.

 

ostrvu kada mi bude vraćeno - govori Šauška dok novinare provodi kroz savršeno čist i sa najsavremenijom tehnologijom opremljen vinski podrum.


Jer, kako priča, u Vilanjiju ima dobro grožđe i vino, u Tokaju i dobro vino i istoriju, ali na Bisernom ostrvu ima sve to i još nešto više - ima vodu, okruženje koje je idealno i za vino i za turizam, i sortu koja je jedinstvena. Skromno odgovara da je svestan svog porekla ali da nije siguran da li je i šta u karakteru nasledio od pradede Gedeona, poznatog kao Gede.


- Ne znam da li sam nešto nasledio od njega, on je umro 1929. i ja ga nisam upoznao. Bio je poslanik u parlamentu i jako je dobro organizovao posao. Sećam se da su moji roditelji i tetka pričali lepo o njemu, da se govorilo da je bio šarmantan - priseća se Šauška, vešto izbegavajući da ispriča priču koja je odavno prerasla u legendu i nadrasla bečejski rt, pa možda čak i bonvivanski karakter Gede Rohoncija.


A priča je filmska, jer sve što je radio grof Rohonci radio je sa strašću i bez odlaganja. Legenda kaže da je jedne noći na kocki izgubio Biserno ostrvo, ali ga je ubrzo i povratio, kladeći se da će zauzvrat pogoditi jabuku na glavi svoje žene Etelke! Uspeo je u suludoj nameri, žena se onesvestila, a posle u testamentu zaveštala da ne želi da je sahrane pored pustolovnog muža. Umeo je da napravi poslovnu imperiju, ali i da velike novce potroši na kocku, lumperajke i skupe kurtizane.

 Kako odobrovoljiti Staljina


Sačuvane porudžbenice kažu da je krokan vino poručivao i francuski predsednik Šarl de Gol, a Francuzi i te kako znaju šta je dobro vino. Još s početka prošlog veka bilo je traženo i na evropskim dvorovima. Govorilo se da je i veliki naučnik i asketa Nikola Tesla voleo da ga pijucka, a tu je i nezaobilazni hedonista Josip Broz Tito, vešt u ispijanju vrhunskih vina ali i nameran da kada treba da odobrovolji namrgođenog Staljina to pokuša sa nekoliko kartona ovog zanosnog pića.


Uspešni emigrant


Nisu samo geni i osećanje duga prema porodičnom grbu Kristijana Šaušku motivisali da se posveti proizvodnji vina. Na nekadašnjeg mađarskog reprezentativca u košarci što je krajem 60-ih emigrirao u SAD i tamo započeo tipičnu američku karijeru, od pomoćnog radnika sa 80 dolara u džepu do vlasnika fabrike specijalnih svetiljki, presudan uticaj da se okrene vinovoj lozi imala je njegova sadašnja supruga Andreja, takođe Mađarica. Oboje vole vino, a dok čeka da mu se vrati dedovina, Šauška je kupio vinograde u Vilanjiju i u Tokaju. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online