Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2012.
04:39
AAP A

Povišica premala za dostojan život

Više od milion najniže plaćenih radnika u Australiji može da računa na povišicu plate u iznosu od 17,10 dolara nedeljno, ali ovom odlukom nisu zadovoljni predstavnici sindikata, kao ni poslodavci.

Odlukom komisije za radne odnose Fair Njork Australia u petak je odobreno povećanje minimalne plate za gotovo dvostruko veći iznos od 9,40 dolara, koliko su predlagali predstavnici velikih biznisa u Australiji. Međutim, povećanje će biti znatno manje od 26 dolara, koliko su zahtevali sindikati, obrazlažući ga potrebom da porodice zadrže dostojan standard života.

Odlukom o povišici plate (najniže plaćenih radnika) u iznosu od 17,10 dolara nedeljno nisu zadovoljni predstavnici sindikata, kao ni poslodavci
 


Predstavnici Federalne vlade zadovoljni su korekcijom minimalne zarade u Australiji smatrajući da je odluka FNjA u skladu sa stanjem u lokalnoj ekonomiji.
Odluka komisije za radne odnose u praksi znači da će 1,36 miliona zaposlenih u zemlji, koji primaju minimalnu zaradu, od 1. jula zarađivati 606,40 dolara nedeljno, što je za 2,9 odsto više od trenutnih 589,30 dolara.
 

Predsednik FNjA sudija Jan Ros izjavio je kako je tribunal odlučio da poveća minimalne zarade umerenim stepenom kako bi se "poboljšala realna vrednost zarada i pomoglo životnom standardu najniže plaćenih radnika". Ovo povećanje, istaknuto je, ne predstavlja obeštećenje radnika od očekivanog rasta cena, povezanog s porezom na emisiju štetnih gasova u atmosferu.
 

Sekretar nacionalnog sindikata ACTU Dejv Oliver razočaran je odlukom FNjA, smatrajući da će ona dovesti do novih teškoća porodicama koje žive od minimalne plate. Predsednik Australijske privredne komore upozorio je da će povećanje minimalne plate izazvati ozbiljne i skupe posledice u privredi, posebno u sektoru proizvodnje, turizma, trgovine i ugostiteljstvu.


- Oni će biti izloženi ozbiljnom povećanju troškova poslovanja zbog povećanja minimalne zarade - rekao je Evens u Kanberi. Prema njegovim rečima, najveći finansijski teret imaće predstavnici male privrede, koji će pored povećanja plata imati probleme zbog uvođenja poreza na emisiju štetnih gasova u atmosferu, koji će dodatno povećati troškove njihovog poslovanja.


Nacionalno udruženje trgovinske delatnosti upozorilo je da bi odluka o korekciji plata

Veći troškovi

 

Predstavnici Australijske privredne grupe upozorvaju da će sada poslodavci raditi i sa 20 odsto većim troškovima, jer povećanje minimalne plate povlači i povećanje izdvajanja obaveznih doprinosa za radnike, kao što su osiguranje od povreda, porez na platne spiskove i izdvajanja za super penzione fondove.

 

mogla da prouzrokuje novo otpuštanje radnika iz njihovog sektora. Ministar trezora Vejn Svon smatra da je povećanje plata ipak "umereno i izbalansirano" i da oslikava stanje u privredi.


- Odluka će dodatno pomoći zaposlene porodice s najnižim primanjima, kako bi lakše prebrodili povećanje životnih troškova - rekao je Svon.
 

Prvi ministar Džulija Gilard ponovila je da Federalna vlada želi da vidi kako porodice s niskim primanjima žive bolje, zbog čega je donet niz mera pomoći onima koji prolaze kroz životne teškoće. Povećanje minimalne plate pozdravio je i lider opozicije Toni Abot.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online