Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 30.05.2012.
12:17 >> 16:57h
Beta A

Obama optužio Poljake za holokaust

Bela kuća saopštila je danas da je američki predsednik Barak Obama greškom rekao "poljski logor smrti" prilikom dodele Medalje slobode poljskom ratnom heroju.

Jevrejska deca u Varšavskom getu

Obama je juče uručio najviše civilno odlikovanje koje se dodeljuje pojedincima za izuzetan doprinos nacionalnim interesima SAD, a posthumno je odlikovan i Jan Karski, član antinacističkog pokreta otpora u okupiranoj Poljskoj. Obama je na ceremoniji rekao da su pripadnici otpora ubacili Karskog u "Varšavski geto i poljski logor smrti" kako bi se uverio da se na tim mestima ubijaju Jevreji.

Među dobitnicima Medalje slobode je i Medlin Olbrajt, inače Jevrejka čiji roditelji su izbegli iz Praškog geta.

"Jan je tu informaciju preneo predsedniku Frenklinu Ruzveltu, čime je dao jedan od prvih izveštaja o holokaustu i apelovao na svet da preduzme akciju", kazao je Obama.

Poljaci su odmah reagovali ukazavši da je Obama trebalo da kaže "nemački logor smrti u okupiranoj Poljskoj", čime bi razdvojio počinioce zločina od lokacije. Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski je u poruci na tviteru rekao da je u pitanju "neznanje i nekompetentnost" i da bi Bela kuća trebalo da se izvini za tu "nečuvenu grešku".

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Tomi Vitor rekao je da se predsednik pogrešno izrazio i da je mislio na nacistički logor u Poljskoj. "Žalimo zbog pogrešnog izraza, koji ne treba da umanji jasnu nameru da odlikujemo Karskog i sve hrabre građane koji su se borili na strani ljudskog dostojanstva protiv tiranije", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

"Umrljan ugled SAD-a"

 

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da je izjava američkog predsednika uvredila sve Poljake i da očekuje snažniji komentar tim povodom od izražavanja "žaljenja".

"Uveren sam da naši američki prijatelji mogu sebi da dozvole snažniju reakciju od običnog izražavanja žaljenja od strane portparola Bele kuće", rekao je Tusk.

"Ovo je sada problem za ugled SAD. Ovo može da bude prilika za američku administraciju i predsednika Obamu da podrže Poljsku i njene aktivnosti u pogledu utvrđivanja istorijske istine", rekao je poljski premijer.

Da blamaža zbog tog gafa bude veća, medalju za Karskog preuzimao je poljski Jevrejin Adam Danijel Rotfeld čije roditelje u Lavovu su ubili nacisti a njega su od sudbine miliona žrtava holokausta spasili monasi iz grcko-katoličkog manastira koji su dečaku pružili utočište.

Rotfled je svojevremeno kao šef poljske diplomatije vrlo energično reagovao i protestovao protiv fraze "poljski logori" na koju su Poljaci veoma osetljivi jer ih stavlja rame uz rame sa nacističkim dželatima a insistirao je uvek na ispravkama u zapadnim medijima i izvinjenjima. U novinarski kodeks najvećih medija u SAD ušla je zabrana upotrebe te formulacije.

"Rekli smo šta o tome mislimo i da očekujemo energične korake. Elementarna pristojnost zahteva da se kaže istina, da su to bili logori Hitlera. Poljska očekuje izvinjenje od predsednika Baraka Obame", kazao je Rotfeld, javljaju poljski mediji.

"To je strašna greška, ne razumem kako je do nje moglo da dođe, ali sigurno tu nije bilo zlih namera. To je jednostavno greška", rekao je poljskoj televiziji bivši ambasador Izraela u Poljskoj Ševah Vajs.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 12:24
Zalosno za jevrejsku decu. A zasto nece da spomenu i srpcice pobijene od ustasa.i to su necija deca bila.
Sreda 30.05.2012. 12:42
Vođa slobodnog svijeta,a nepismeni kreten.Sad će još izjaviti i da je Hitler bio pozitivan lik,da su se Srbi sami poubijali u Jasenovcu,St.Gradišci,Jadovnu,........Poslije odlikovanja krave Olbrajt,još jedan biser Obame.
Sreda 30.05.2012. 19:06
Ako se setimo da je G.BUSH ex predsednik USA..TRAŽIO OD GOSTA ..PREDSEDNIKA BRAZILA...da mu pokaže na karti gde je Brazil ???!!!! I ako se setimo od pre dva dana BRUKE MERKELOVE kada nije znala da nađe Berlin na karti .već je pokazala nešto daleko u RUSIJI.....onda vidimo da su ovo samo izvršioci želja gospodara iz senke......a znamo ko su..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online