Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.05.2012.
03:45
AAP A

Ugrožena pozicija Džulije Gilard?

Čim su se u javnosti pojavile informacije da je liderska pozicija Džulije Gilard u Laburističkoj partiji ponovo dovedena u pitanje, prvi ministar požurila je da to demantuje, uz tvrdnju da je "više nego srećna" da partiju predvodi i na narednim federalnim izborima.

Laburisti razmišljaju o "zameni" Džulije Gilard
 

Mediji su preneli u nedelju kako je Džoel Ficgibon, predsednik poslaničkog odbora laburista, otvoreno ukazao na potrebu da se u partiji ponovo izjasne o promeni vođe. Veruje de se da Ficgibon zagovara ideju povratka Kevina Rada na čelo laburista pošto, kako kaže, manjinska vlada Džulije Gilard "ubija" njihovu stranku.


- Potrebna nam je promena. Ovaj haos nas uništava - navodno je rekao Ficgibon.
U nedelju prepodne, na konferenciji za štampu, Gilardova je pokušala da smiri strasti, uz tvrdnju da je mesto razgovora o promenama u samoj stranci, a ne u medijima.


Tokom dana, posredstvom Tvitera, oglasio se i Džoel Ficgibon, uz tvrdnju da "u stranci nema čoveka koji više od njega podržava Prvog ministra i vladu". Nakon toga, Džulija Gilard je istakla kako ne planira da traži od Ficgibona da objasni svoje komentare.


- Džoel je jutros izdao saopštenje, odgovor na njegove navodne tvrdnje. Mislim da su njegove reči jasne - dodala je ona.
 

Kritike zbog radnih viza

Spekulacije oko promena u vrhu laburista usledile su posle izjave Džulija Gilard kako, navodno, nije bila informisana o odluci ministra za useljeničke poslove da se za potrebe rudarskog magnata Džine Rejnhart u rudničkom basenu Roj Hil odobri 1.700 radnih viza za građevinare iz inostranstva.
Ovaj plan je izazvao nezadovoljstvo među sindikatima, kao i pojedinim članovima Laburističke stranke, ali ih je Gilardova uveravala da su australijska radna mesta njen glavni prioritet, te da neće biti ugrožena.

Lider opozicije Toni Abot iskoristio je nove probleme među laburistima kako bi ukazao da aktuelna vlada "ne uspeva da radi svoj posao i vodi zemlju".


- Jedonostavnim rečima, Ficgibon nije negirao svoje tvrdnje. Tvitovao je potvrdu da postoje probleme u vođstvu, zbog čega nikom nije potrebno svetlo, da bi to i sam video - rekao je Abot.


Ranije je ministar za klimatske promene Greg Kombet izjavio u emisiji "Insajders" za ABC1 kako je na Džuliji Gilard da li će preduzeti korake protiv Ficgibona. Ministar inostranih poslova Bob Kar dao je bezuslovnu podršku vođstvu Gilardovoj, koja je po njemu jedino rešenje za stranku. On je u izjavi za Kanal Deset negirao da postoje dokazi koji sugerišu da njegove kolege u stranci traže promenu lidera.


Vođa Zelenih Kristina Majln najavila je da će stranka nastaviti da pruža podršku laburistima i ako bi na čelo došao Kevin Rad. Međutim, ona je izrazila očekivanje da će Džulija Gilard ostati na mestu prvog ministra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online