Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.05.2012.
18:36
Alo! A

Prepao Srpkinju i izvukao joj silne pare!

Australijsku državljanku, izvesnu Libi, poreklom iz Srbije, nedavno je pozvala osoba koja se predstavila kao službenik Ambasade Australije u Beogradu i obavestila je da joj je majka imala srčani udar i da je neophodno da pošalje novac za njeno lečenje.

Nepoznata osoba se predstavila kao službenik Ambasade Australije u Beogradu i rekla izvesnoj Libi da joj je majka imala srčani udar i da je neophodno da pošalje 30.000 australijskih dolara za njeno lečenje
 

Izbezumlja žena uplatila je 30.000 australijskih dolara (oko 23.500 evra) "Vestern unionu" u Srbiju, ali je dva dana kasnije shvatila da je prevarena kada je uspela da kontaktira sa svojom majkom, koja je u čudu obavestila da je živa i zdrava!


- Pozvao me je na mobilni telefon, govorio je mojim maternjim jezikom, znao je majčino ime i sve detalje o mojoj porodici. Majka mi je stara, tako da sam premrla od brige kada mi je rekao da zove iz ambasade, da je imala srčani udar i da mora hitno u bolnicu u Nemačkoj jer joj se stanje pogoršava iz danu u dan zato što odbija terapiju. Rekao mi je i da majka ne želi lekove jer "želi da umre u Australiji sa ćerkom". Nisam ni o čemu mogla da razmišljam osim o majci, tako da sam odmah odjurila i preko "Vestern uniona" uplatila 30.000 dolara. Kako me iste večeri detaljno informisao o njenom zdravstvenom stanju, nije mi palo na pamet da pokušam da zovem nekog iz Srbije - izjavila je Libi, koja nije želela da joj se objavljuje prezime, za australijski "WA News".

I Hrvatica nasamarena

Osim Srpkinje Libi, slično je prošla i jedna Hrvatica (83), takođe iz Perta, koju je navodni službenik hrvatske ambasade u Dubaiju obavestio da joj je sestra krenula u iznenadnu posetu, ali je izgubila pasoš, zbog čega je "zarobljena" u Dubaiju. Nesrećna žena je bez razmišljanja uplatila 3.000 dolara...

Od stresa, nesrećna žena, koja decenijama živi u Pertu, kolabirala je i sama završila bolnici. Međutim, da nešto nije u redu shvatila je kada je navodni službenik pozvao i rekao da mora da uplati još jednu sumu. Tada je uspela i da stupi u kontakt sa majkom.

- Osetila sam olakšanje, ali i bes! Nisu mi važne pare, neću umreti bez njih. ali sam besna i toliko ljuta kada se setim koliki sam strah pretrpela strepeći za majčin život - rekla je Libi.
 

Geri Njukomb, šef odeljenja za zaštitu potrošača, objasnio je da je Libi jedna od ukupno sedam žrtva takozvane help me (pomozi mi) prevare, koliko ih je od početka godine registrovano.

- Prevaranti se nadaju da će se žrtve uznemiriti i odmah delovati, ne razmišljajući i ne proveravajući priču, ali to je upravo ono što treba da uradite. Ako primite telefonski poziv, imejl ili molbu putem „fejsbuka“ za ovu vrstu pomoći, pre slanja novca pokušajte da kontaktirate s osobom kojoj navodno treba pomoć kako biste se uverili da je priča istinita - rekao je Njukomb.

MUP Srbije još nije obavešten

Libi se nije obratila australijskoj policiji, a kako saznajemo u MUP-u Srbije, povodom njenog slučaja kolege iz Australije nisu kontaktirale s njima.
- Prevaru je verovatno osmislila osoba koja poznaje nju u Pertu ili njenu porodicu u Srbiji. Pošto je novac uplaćen preko „Vestern uniona“, može se utvrditi ko ga je u Srbiji podigao, ali su prevaranti vešti i po tom pitanju, pa najčešće angažuju nekog narkomana koji sa svojom ličnom kartom podigne novac i za to dobije neku sitnu nadoknadu. Kada ga privedete, on nema pojma ni ko mu je platio za to - kažu upućeni.

 


POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online