Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 25.05.2012.
14:04
N. Jokić - Vesti A

Može sa Rusima, ali ne protiv EU

Vodeći evropski poslanici bliski centrima političke moći u Briselu i Berlinu nisu oduševljeni izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, ali ne isključuju da bi on kao "vrlo pragmatičan" mogao oko Kosova i odnosa sa Rusijom - bolje da "odigra" svoju ulogu nego što je to činio Boris Tadić.

Traži dobrosusedske odnose sa Kosovom: Doris Pak

Za sada, čeka ga "evropski test" koji treba da pokaže da su mu reči iste kao dela, posle čega bi možda čak i njegova stranka mogla da izađe iz međunarodne izolacije u kojoj se za sada nalazi.


Poput našeg sagovornika, Nemca Elmara Broka, ni predsednik grupe socijalista u Evropskom parlamentu, Austrijanac Johanes Svoboda, nije oduševljen izborom Nikolića, ali ga prihvata kao demokratsku odluku srpskog naroda.

On takođe upozorava da spoljna politika Srbije treba da bude jasna kada je reč o trouglu sa Rusijom i Evropskom unijom.


- Političari moraju da budu jasni kada je reč o opredeljenosti za Rusiju i EU. Ja dolazim iz Austrije, neutralne zemlje koja nije članica NATO, ali je opredeljenje uvek bilo za Zapad. Prijateljski odnosi sa Rusijom? Da, naravno i mi ih imamo i treba ih negovati, ali igrati na kartu vojnog saveza sa Rusijom protiv Evropske unije, vezivati se za Rusiju na energetskom i vojnom polju, vezivati se za Rusiju protiv rešavanja stvari na Kosovu - to je nešto što nije prihvatljivo - ocenjuje Svoboda.


Da će Kosovo biti glavni "test" za predsednika Nikolića misli i Doris Pak, dugogodišnja predsednica potkomiteta EP za odnose sa Balkanom i članica nemačkih demohrišćana. Kao i njen kolega Elmar Brok i ona podseća da je Ahtisarijev plan još uvek "dobar plan" i da Beograd treba da ubedi Srbe sa Kosova da im on daje autonomiju. To ne znači priznavanje Kosova ni danas ni sutra, ali znači dobre susedske odnose sa Kosovom, a to je uslov za EU.


- Ako sam dobro razumela, Nikolić je čovek koji razmišlja na realan način. Lično ga ne znam, ali stičem utisak da bi uzimajući realnost u obzir, prihvatajući činjenice, on mogao da doprinese da se stvari na Kosovu reše - kaže Doris Pak.

Uslovi za prijem


Doris Pak kaže da će ako naprednjaci zatraže da im evropski konzervativci otvore vrata - uslovi biti razmotreni.


- Bilo u koji "klub", kako se to kaže, da želite da uđete treba da ispunite određene uslove. To dakle nije samo slučaj sa ulaskom u EU već i sa ulaskom u neku političku grupu kakva je naša - ističe Doris Pak.



POVEZANE VESTI

Petak 25.05.2012. 14:14
Покушаћу да будем уљудан, иако то после ове изјаве Д. Пак није нимало једноставно. Госпођо Пак, не можете ви нама тако: "Може с Русима, али не може против ЕУ!" Ви сте политички представник уније која је учествовала у нуклеарном бомбардовању Србије. Али, то је прошло, мада ми Срби то никада, баш никада нећемо заборавити! Нећете ви нас никада више бомбардовати, не зато што не бисте хтели, него што нећете моћи! А са Русима, нашом православном браћом, ми ћемо онако како се браћа договоре. Зашто мислите да би сваки наш договор био против ЕУ? Зато што у ствари тражите од нас да до договора никад не дође! Е, па, готово је с тим! Ми знамо да је наша будућност у приближавању Русији. И, то Вам је то..
Petak 25.05.2012. 17:08
ZIVELA DEMOKRATIJA!!! REFERENDUM I GLASANJE PROTIV EU! nesto zanimljivo na jutub-u o nasim Demokratima i Pravim Junacima ;-) http://www.youtube.com/watch?v=2z90lwkZ4ko
Subota 26.05.2012. 08:33
Ako Austrija u sastavu NATO-a sta ce onda njeni vojnici pod komandom NATO snaga na Kosovu i Metohiji i to na strani Siptara?koja je to NEUTRALNOST?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online