Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Četvrtak 24.05.2012.
13:43
trojka.rs A

"Silovanje devetogodišnjakinje je manje zlo od njenog abortusa"

Neverovatna priča o licemerju i prilično poremećenim standardima stiže ovih dana iz Brazila, odnosno bolje reći Vatikana.

Katolički sveštenik Đovani Batista Re
 

Naime, brazilsku je javnost skandalizovao slučaj devetogodišnje devojčice, koju je njen očuh godinama seksualno zlostavljao. Devojčica je naposletku ostala i trudna, što je saznala tek kad je dovezena u bolnicu nakon što se žalila na jake bolove u trbuhu. Devojčica je nosila blizance, što je za nju u tom uzrastu predstavljalo opasnost po život. Stoga su ona i njena majka, na predlog lekara, odlučile da devojčica obavi abortus.

Valja napomenuti da je u Brazilu pobačaj dozvoljen samo u slučajevima začeća silovanjem i kada trudnoća predstavlja ozbiljnu životnu opasnost. Devojčica je ispunjavala oba kriterijuma, ali to nije sprečilo lokalnu Crkvu da njenu majku i lekare koji su obavili pobačaj ekskomunicira iz verske zajednice.

Kardinal Đovani Batista Re, koji vodi Pontifikacijsku komisiju za Južnu Ameriku, opravdao je odluku Crkve tezom da se "život uvek mora štititi".

- Iako je devojčica očito bila zlostavljana, blizanci koje je nosila imali su pravo na život i nisu smeli biti eliminisani. To je tužan slučaj, ali pravi problem leži u činjenici da su začeti blizanci bili nevine osobe čiji su životi trebali biti zaštićeni - kazao je Batista za italijansku La Stampu.

Da bi stvar bila još gora, majka i lekari ekskomunicirani su iz Crkve, ali ista nije preduzela nikakve formalne poteze protiv očuha koji je devojčicu zlostavljao. Hoze Kardoso Sobrinjo, konzervativni nadbiskup regije Pernambuko, gde se čitav slučaj zbio, kazao je kako zlostavljač "uprkos gnusnom zločinu" neće biti izbačen iz Crkve, jer Crkva smatra kako je "pobačaj, odnosno eliminacija nevinog života, mnogo ozbiljniji zločin".

Takav je stav izazvao veliku polemiku u Brazilu, koji je jedna od "najkatoličkijih" zemalja sveta. Mišljenje je dao i predsednik Luiz Ignacio Lula da Silva.

- Kao hrišćanin i katolik, duboko žalim zbog činjenice da biskup Crkve ima tako konzervativan stav, Lekari su morali da učine što su učinili - spasli život devojčice. U ovom slučaju lekarska struka ima više prava nego Crkva - kazao je predsednik, prenosi Independent.

Devojčica je na kraju ekskomunikaciju izbegla isključivo "zahvaljujući" činjenici da je u očima Crkve još uvek dete. Srećom, njen očuh nije uspeo izmaći kazni policije. Iako je pokušao da pobegne u drugu regiju, policija ga je uhapsila i stavila u pritvor.

Osim za silovanje 9-godišnje devojčice, osumnjičen je i za zlostavljanje njene hendikepirane 14-godišnje sestre. Bude li osuđen, očekuje ga zatvorska kazna od 15 godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 13:57
Ovo ni neka sekta ne bi ovako tumačila.. Sirota curica..umesto da je zaštite ispade ona kriva.... Bog će suditi ovakvim zlim"sveštenicima"..
Četvrtak 24.05.2012. 14:03
Krajnje je vreme da katolička crkva promeni svoje standarde, zaledili se negde početkom srednjeg veka.
Četvrtak 24.05.2012. 14:12
Zbog ovakvih stvari ne treba ni razmisljati dali treba papa da dodje u Srbiju jer glas katolicke crkve svuda u svetu je glas pape. Ako jedna crkva ima udela u kockarnicama u L.A., ako ima svoju banku koja daje kredite i ubire kamate,ako godisnje ima preko 200 slucaja pedofilije medju svestenstvom, ako je godisnje napusta preko 150 000 vernika u svetu, ako joj pojedine parohije bankrotiraju zbog isplacenih odsteta roditeljima cija su deca zlostavljana takva crkva ne treba da postoji jer ocigledno nesto nije uredu sa njom FFFFFFUUUUUUUUJJJJJJJJJJJ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online