Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 24.05.2012.
04:49
Večernje novosti A

Novi ruski projektil odgovor Alijansi

Sa kosmodroma ”Pleseck” u Arhangelskoj oblasti u sredu su ruske raketne jedinice strateške namene lansirale prototip interkontinentalnog balističkog projektila koji koristi novo čvrsto gorivo, navode beogradski mediji.

Kako pišu ''Novosti'', nova, eksperimentalna raketa pogodila je zadatu metu na poluostrvu Kamčatka, potvrdilo je Ministartvo odbrane. Tako je samo nekoliko dana posle samita NATO u Čikagu, gde se raspravljalo o protivraketnoj odbrani (PRO), sa ruskog kosmodroma stigao odgovor.

Foto: Ilustracija

- Planiramo da ojačamo našu udarnu grupu interkontinentalnih raketa. One će biti sposobne da prođu protivničku protivraketnu odbranu. Raketa lansirana iz ”Plesecka” imala je za cilj da u praksi proveri koliko su pravilna i efikasna nova rešenja konstruktora, a proverene su karakteristike pojedinih njenih delova - objasnio je predstavnik raketnih jedinica.

Novi projektil koristi nova tehnička rešenja ”pete generacije raketnih kompleksa”, što je uticalo na smanjenje rokova i troškova proizvodnje. Raketa je koristila novo gorivo, što joj povećava brzinu, pa je teže mogu stići presretači. Njene bojeve glave mogu da gađaju više ciljeva. Novi projektil trebalo bi da bude superiorniji od sadašnjih najboljih, ”topolj-m” i ”jars”. Prvi pokušaj lansiranja takve rakete, septembra prošle godine, bio je neuspešan, pišu ''Novosti''.

Bivši načelnik glavnog štaba ruskih raketnih jedinica general-pukovnik Viktor Jesin lansiranje nove rakete ocenio je kao odgovor Moskve na širenje američke globalne PRO. Moskva namerava da modernizuje svoje raketne snage, kako bi one bile superiornije od američkih presretača, kojima će biti okružena Rusija posle 2020. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 08:21
Браћа Руси имају здрав разум и руководе се светоотачком поуком : на зло треба одговорити силом !! А не неразумним окретањем другог образа ( толстојевштина ) Крајњи циљ запада је увек била православна Русија јер јерес мрзи истину .
Četvrtak 24.05.2012. 09:03
"Moskva namerava da modernizuje svoje raketne snage, kako bi one bile superiornije od američkih presretača, kojima će biti okružena Rusija posle 2020. godine. " - šta planiraju ameri da "presreću" oko Rusije?? šteta samo što će cenu američke pohlepe da plati eU...
Četvrtak 24.05.2012. 09:47
Rusija će biti okružena posle 2020 godine. To je dokaz koliko smo slični i koliko lošu politiku vodimo, pogledajte Amere ko je njih okružio???Već 100 godina ratuju van zemlje, to im je glavna strategija!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online