Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2012.
02:29
Večernje novosti A

Rusi krivi za seks skandale američkih agenata?

Nedavni seksualni skandal obezbeđenja američkog predsednika Baraka Obame dobio je i rusku dimenziju. U američkom Senatu neki su požurili da nađu trag ruske tajne policije koja je tobože mogla da koristi za svoje poslove kolumbijske prostitutke, a drugi su se vratili u vremena kad je predsednik bio Bil Klinton.

Za vreme njegove posete Moskvi, naime, saradnici predsedničke administracije i tajne službe SAD posetili su u to vreme čuveni striptiz bar ”Gladna patka”. Amerikance je na taj događaj iz 2000. podsetio ”Vol strit džornal”.

Rusi "nameštali" proverene partijske drugarice američkim gostima, koje je posle bilo lako zavrbovati
 


O Moskvi, Peterburgu, ali i o drugim većim ruskim gradovima stranci su pričali kao o ”raju noćne zabave”. U vreme divlje privatizacije velika većina stanovništva je vrlo teško živela, zatvarane su fabrike i jedino je cvetala prostitucija. Devojke iz provincije i iz bivših sovjetskih republika hrlile su u Moskvu. Bio je to raj za makroe, koji su otvarali ”salone za masažu” i striptiz barove. O moskovskom noćnom životu pričalo se širom sveta.


U to su te 2000. godine hteli da se uvere i saradnici američke tajne službe, kao i ljudi iz višeg nivoa predsedničke administracije, pa su posetili tadašnji elitni klub, gde je navodno bilo slučajeva da publika odgleda kompletan seksualni čin. Iako je Klitonova pres služba odbila da komentariše te događaje, oni nisu izmišljeni, a to potvrđuju i domaćini. Moskovski nedeljnik ”Argumenti nedelje” u stalnoj rubici ”Svet špijunaže” piše da o slučaju s Klintonovim obezbeđenjem u centrali KGB na Lubjanki pričaju do današnjih dana.


- Seksualne orgije u ”Gladnoj patki” dale su ruskoj kontraobaveštajnoj službi takav kompromitirajući materijal o američkim gostima, da je njihovo vrbovanje bilo samo stvar špijunske tehnike - piše list.


Za razliku od Obaminih telohranitelja, Klintonovi su tada izmirili svoje finansijske obaveze. U Moskvi se, inače, podsmevaju američkoj paranoji, kada se traži ruski trag u svakom skandalu, pa i u onom iz aprila, kada je 12 agenata tajne službe iz Obaminog obezbeđenja u Kolumbiji s 12 vojnih lica iz delegacije pozvalo 20 devojaka, a zatim su neki od njih odbili da plate dogovorenu cenu. Da je američki agent platio obećanih 800 dolara za noć 24-godišnjoj prostitutki, a ne samo 30, ona sigurno ne bi davala intervjue novinama.

Pištolj kao otvarač

Amerikanci se hvale da imaju najbolje tajne agente, ali pomenuti primeri pokazuju da nema idealnih.

- Ljudske nedostatke nema samo robot. Vidljiva je samouverenost Amerikanaca, koja im se ponekad osveti. Tokom susreta Gorbačova i Regana na Malti, bili smo šokirani kad smo videli da jedan od američkih agenata otvara drškom od pištolja pivsku flašu - priseća se Vladimir Anatoljevič, bivši oficir Devete uprave KGB.

Nedugo zatim brazilski listovi su pisali o incidentu američkih marinaca. Oni su se posvađali s 31-godišnjom prostitutkom, a zatim je izbacili iz automobila u pokretu. Devojka je teško povređena.


Posle skandala u Kolumbiji senator Čak Grasli je kazao da je omiljeni metod ruskih obaveštajaca da koriste prostitutke. Sumnje je podgrejao bivši oficir CIA Robert Ber, koji je podsetio da prostitutke i sada koriste u obaveštajnim akcijama Rusi, Kinezi i mnoge druge zemlje. On objašnjava da je bilo više slučajeva da, kad prostituka ”navuče” klijenta u sobu, počne snimanje. Onda u sobu ”iznenada” upadaju naoružani policajci i počinju da ucenjuju čoveka o kome imaju snimljeni kompromitirajući materijal.


Oni koji se sećaju sovjetskih vremena mogu reći da su strahovi iz prošlosti kod američkih i drugih diplomata bili opravdani. U tadašnjim hotelima za strance po barovima su ”ordinirale” devojke u stalnom kontaktu s policijom. Te prostitutke i ne bi mogle biti tamo da ih policajci nisu puštali. Vremena su se promenila, pa sada u hotele i barove može da uđe svako ko ima dovoljno novca za (skupu) noćnu zabavu u velikim ruskim gradovima. Strancima koji koriste usluge ”prijateljica noći” danas preti opasnost ne od ruske policije, već od bandita - prostitutka privuče stranca u stan, da bi ga kasnije opljačkali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online