Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2012.
19:50
RTS A

Beč: Pink Panter iz Srbije osuđen na 7 godina

Sud u Beču osudio je navodnog člana bande Pink Panter na sedam godina zatvora zbog pljačke zlatare. Osuđeni je Srbin star 22 godine koji nije želeo da odgovara na pitanja o bandi, a njegov branilac kaže da je on "sitna riba".

Priključio se Panterima da bi otplatio dug od nekoliko hiljada evra

Na sedam godina zatvora osuđen je 22-godišnji srpski državljanin, koji je priznao da je učestvovao u pljačkama, ali i negirao da je pripadnik bande koja se specijalizovala na pljačke zlatara.

"Njemu nije poznati ni crtani film, a kamoli organizacija pod tim imenom", rekao je advokat osuđenog Kristijan Verner pred sudom.

On je još na početku suđenja rekao da optuženi neće odgovarati na pitanja vezana za Pink Panter bandu i dodao da je optuženi "mala riba, koja je uhvaćena".

Srpski mladić priznao je da je 1. septembra prošle godine učestvovao u pljački zlatare u Beču. Tada su tri maskirana lica upala u zlataru, i uz pretnju pištoljem, razbili su vitrine i uzeli nakit, posle čega su vlasnika udarili pištoljem u glavu. Potom je usledio dramatični obrt, jer je iz susedne prostorije ušao radnik zlatare, koji je mladića uhvatio za ruku i zadržao ga dok su njegovi saučesnici odmah pobegli motorima koji su se nalazili ispred radnje.

Pljačkaš se potukao sa radnikom zlatare i uspeo je da se otrgne i pobegne, mada ga je ovaj neko vreme pratio. On je pred sudom priznao da je učestvovao i u pljački druge zlatare u Beču, 7. septembra.

Prema navodima tužilaštva, 22-godišnji Srbin je ostavio DNK tragove na mestima obe pljačke, na osnovu kojih je identifikovan i potom uhapšen prilikom pokušaja da se avionom vrati u Srbiju. Njegovi saučesnici se, smatra austrijska policija, nalaze u Srbiji, ali njihov identitet nije poznat.

Osuđeni je sudiji rekao da je neposredno pre krivičnih dela, u svom rodnom mestu nagovoren da učestvuje u pljačkama, kako bi isplatio dugove koje su iznosili između 5.000 i 6.000 evra. "Moji saučesnici su na slobodi, a ja imam porodicu u Srbiji", rekao je osuđeni srpski mladić.

Interpol procenjuje da članove bande Pink Panter čini oko 200 profesionalaca, mahom sa prostora bivše Jugoslavije. Do sada su izvršili više od 150 pljački i odneli nakit i satove vredne oko 250 miliona evra.


Ime Pink Panter nadenuli su im, pre skoro deset godina, britanski listovi - posle pljačke londonske juvelirnice koja je nalikovala sceni iz filma Pitera Selersa o inspektoru Kluzou.

Svojevremeno je londonski list "Gardijan" primetio da na nesreću Interpola i policija iz dvadesetak zemalja u kojima su operisali, ova banda poseduje određeni stil i glamur i skoro neobaveznu nonšalanciju s kojom pljačka juvelirnice samo za najbogatije. Članovi Pink Pantera vrlo dobro znaju gde su izloženi najbolji dragulji, a odlično, ponekad i kreativno, osmišljene akcije organizovali su Dubaiju, Japanu, Švajcarskoj, Londonu, Francuskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji, Monte Karlu.

Tako su jednu od pljački u San Tropeu izveli u košuljama s cvetnim dezenom i pobegli gliserom, pljačkali su i prerušeni u žene, a u Dubaiju su za svega 20 sekundi "audijem" upali kroz izlog i odneli nakit u vrednosti od 11 miliona dolara.

Pljačka draguljarnice Graf u centru Dubaija, izvedena je po danu, a snimak akcije, koji je načinio slučajni prolaznik, postao je pravi hit na "Jutjubu", sa više stotina hiljada pregleda. Kako se to ne bi više ponovilo, članovi kriminalne grupe su u jednom francuskom gradu prefarbali klupu koja se nalazila neposredno ispred draguljarnice kako bi sprečili prolaznike da sednu ispred radnje tokom pljačke.

U centar medijske pažnje Pink Panter je došao u martu 2004. godine posle čuvene pljačke draguljarnice "Le supre diamant kotur de Maki", u elitnom tokijskom kvartu Ginza, kada su ukrali dijamante vredne 32 miliona evra. Među plenom je bila i ogrlica "Kontesa de Vandom", sa 116 dijamanata.

Jedan od policajaca, koji godinama prati njihove aktivnosti, čak je priznao da im se "na neki čudan način divi". Policiji se, međutim, nimalo ne dopada što je Pink Panter maltene dobio određeni oreol "globalne, romantične legende", naročito zbog činjenice da su ljudi iz jednog od najsiromašnijih delova Evrope rešili da kradu od onih koji su bogati. Veruje se da žive širom Evrope i da neki od njih imaju sasvim uobičajne poslove poput čistača u bolnicama.

Zvaničnici Interpola kažu da je proteklih godina uhapšeno 25, a da se istraga vodi potiv 400 pripadnika ili saučesnika Pink Pantera, ali da srž te kriminalne grupe čini oko 40 ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online