Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 15.05.2012.
18:07
Beta A

Mafijaški grob krije najveću vatikansku misteriju

Forenzičari italijanske policije ekshumirali su u ponedeljak telo zloglasnog mafijaša Enrika de Pedisa iz kosturnice bazilike Svetog Apolinera u Vatikanu, u sklopu istrage o jednoj od najvećih vatikanskih misterija: nestanku ćerke jednog službenika Svete Stolice 1983.

Ekshumacija groba mafijaškog bosa: Kako je uopšte on sahranjen u Vatikanu?

Forenzičari su uzeli uzorke sa ostataka De Pedisa i kutije sa starim kostima iz obližnje kosturnice, rekao je advokat porodice De Pedis, kako bi proverili da li je Emanuela Orlandi možda sahranjena zajedno s mafijašem. Orlandi je imala 15 godina kada je 1983. nestala, pošto je napustila stan u Vatikanu da bi otišla na časove muzike u Rim.

De Pedis, pripadnik bande Maglijana ubijen je 1990. Njegova tadašnja devojka navodno je rekla tužiocima da je De Pedis kidnapovao Orlandijevu, a jedna anonimna osoba, koja se 2005. telefonom javila u jednu televizijsku emisiju, rekla je da odgovor u vezi sa njenim nestankom leži u mafijaševoj grobnici. U jeku novih napora da se reši slučaj, Vatikan je prošlog meseca naveo da se ne protivi otvaranju grobnice.

Emanuela Orlandi - devojka čiji se trag gubi od 1983. godine

Advokat porodice De Pedis rekao je da su istražitelji pronašli oko 200 kutija sa kostima, nedaleko od grobnice mafijaša u kosturnici, kao i da će one narednih nedelja biti ispitane.

Italijanska novinska agencija Ansa najpre je objavila da su kosti pronađene u De Pedisovom kovčegu, ali kasnije se ispravila, navodeći da su pronađene u obližnjoj kosturnici.

Prvobitno su kružila nagađanja da je otmica Emanuele Orlandi povezana na neki način sa atentatom na papu Jovana Pavla Drugog, koji se desio 1981. Navodno, nju su oteli članovi Maglijane, po nalogu turskih ekstremista, kako bi je koristili kao pregovarački ulog i isposlovali oslobađanje atentatora Alija Agdže.

Zloglasni bos Enrike de Pedis možda učestvovao u atentatu na papu

Sumnjalo se, takođe, i u to da li je Vatikan u potpunosti sarađivao s istragom. Italijanski mediji objavili su 2008. godine izjavu bivše devojke De Pedisa koja je tužiocima rekla da su Orlandijevu oteli pripadnici bande Maglijana, po naređenju nadbiskupa Pola Markinkusa, pokojnog američkog crkvenog velikodostojnika koji se nalazio na čelu vatikanske banke i bio povezan sa bankrotom najveće italijanske banke "Banko ambrozijano" 1982.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 22:43
PA ZNA SE KO IMA SVE KONCE U RUKAMA I NAD MAFIJOM I SVIM DRUGIM STVARIMA ŠTO SE DEŠAVAJU U SVETU - VATIKAN
Utorak 15.05.2012. 18:20
Mafija nije glupa ona ako i sahranjuje neciji les to obicno radi sa nekim nepoznatim i ko nema veze sa kriminalom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online