Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 15.05.2012.
15:52
Beta A

Ruski "Sojuz" osveštao pravoslavni sveštenik

Ruski Sojuz lansiran je jutros sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a u posadi su dvojica ruskih i jedan američki kosmonaut, koji bi u četvrtak trebalo da stignu do Međunarodne svemirske stanice (MSS), na misiju koja će trajati do septembra.

Pravoslavni sveštenik daje blagoslov za poletanje Sojuza ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici

Rusi Genadij Padalka i Sergej Revin i Amerikanac Džozef Akaba poleteli su u tri sata i jedan minut po srednjeevropskom vremenu, u letelici Sojuz TMA-04M, po vedrom vremenu, konstatovao je fotograf Frans presa.

SAD Rusiji plaćaju najmanje 50 miliona dolara za svakog astronauta prevezenog na MSS. Lansiranje novog američkog svemirskog broda ne planira se pre 2015.

 

Trojica kosmonauta pridružiće se na MSS Rusu Olegu Kononenku, Amerikancu Donu Petitu i Holanđaninu Andreu Kojpersu, koji su sa kosmodroma u Bajkonuru poleteli 21. decembra prošle godine.

Kapsula je dospela u orbitu oko Zemlje nekoliko minuta kasnije, saopšteno je iz kontrolnog centra. Spajanje sa MSS predviđeno je za četvrtak u četiri sata i 39 minuta po srednjeevropskom vremenu.

Na konferenciji za štampu pred poletanje, astronauti su kazali da će, pored zadataka u okviru misije, pratiti evropsko fudbalsko prvenstvo od 8. juna do 1. jula u Ukrajini i Poljskoj, kao i Olimpijadu u Londonu, od 27. jula do 12. avgusta.

Lansiranje Sojuza bilo je odloženo za mesec i po dana posle otkrića pukotine na zidu letelice prvobitno predviđene za tu misiju koja potom nije upotrebljena zbog bezbednosti.

Rusija se suočila sa serijom neuspeha u svemirskom sektoru koji su u poslednjih godinu dana doveli do gubitka više satelita i letelica, uključujući teretni brod koji je trebalo da dostavi namirnice MSS.


Komandant Sojuza Genadij Padalk u svemir je otputovao četvrti put i u orbiti je do sada proveo 585 dana. Za Sergeja Levina to je prvi let u svemir, a za Džozefa Akabu prva duža svemirska misija.

Pred lansiranje, taj astronaut američke svemirske agencije Nasa izjavio je da je srećan što je dobio priliku da leti u Sojuzu, najpouzdanijoj raketi na svetu sa više od 1.700 lansiranja.

Rusija je jedina zemlja koja može da šalje astronaute na MSS, nakon što je prošlog leta poslednji američki svemirski brod otišao u "staro gvožđe".

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 16:05
Ne kaze se bez razloga: "Bez bozije pomoci se nista uraditi ne moze".
Utorak 15.05.2012. 15:57
Baš vam ne zavidim, kakvo je gledanje sporta bez piva a roštilj možete da sanjate hehe.
Sreda 16.05.2012. 04:24
A ko je trebao da to uradi pa valjda oni znaju za svoju raketu sta treba dase radi oce li vas koji se ponosite zrtvama i izdajama da pitaju sta i kad treba da rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online