Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.05.2012.
12:56 >> 15:39h
Beta-AFP A

Novi predsednik Francuske ima pune ruke posla

Socijalista Fransoa Oland preuzeo je danas zvanično dužnost predsednika Francuske, a istog dana, nakon ceremonije u Parizu, otputovaće u Berlin na susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Novi predsednik Francuske je u svom prvom govoru istakao: "To je mandat koji sam dobio od svog francuskog naroda: da reformišem sudstvo i otvorim nove puteve u Evropi".

Oland (57) je jutros tačno u 10.00 stigao u Jelisejsku palatu za predaju dužnosti od Sarkozija.

Oland će, nakon svečanosti u Parizu, posle podne otputovati u Berlin na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

Jedan blizak Olandov saradnik izjavio je u subotu da se nada
"kompromisu" sa Nemačkom, a Merkelova da veruje u "stabilno"
partnerstvo sa novim francuskim predsednikom.

 

Olanda kao predsednika Francuske očekuje i samit grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G8 i samit NATO (18-21.maj), a potom i evropski samit u Briselu 23. maja.

Sarkozi i Oland su najpre održali polučasovni sastanak iza zatvorenih vrata, tokom kojeg je Sarkozi svom nasledniku predao nuklearne kodove. Posle toga je usledilo zvanično potpisivanje i predavanje lanca velikog majstora reda Legije člasti, najveće francuske počasti.

Novi predsednik Francuske je u svom prvom govoru istakao: "To je mandat koji sam dobio od svog francuskog naroda: da reformišem
sudstvo, otvorim nove puteve u Evropi, utičem na mir u svetu i na očuvanje planete", rekao je Oland odmah po preuzimanju dužnosti.

On je obećao da će uticati da "zajedno žive svi Francuzi bez razlika na poreklo". "Naše razlike ne smeju postati podele, naša raznovrsnost ne sme izazvati neslaganje. Zemlji je potrebno smirenost, pomirenje i okupljanje", rekao je novi predsednik.

"Merim danas s čim se danas naša zemlja suočava: masovni dug, slab rast, povećana nezaposlenost, neravnopravna konkurentnost", rekao je Oland.

Oland je 6. maja izabran za predsednika sa 51,6 odsto glasova. Posle primopredaje, Oland je ispratio do stepenica palate Sarkozija koji je zvanično napustio Jelisejsku palatu.

Oland je želeo "skromnu" proslavu u Jelisejskoj palati na koju su pozvani bivši premijeri iz redova socijalista, ali ne i bivši predsednici. Toj ceremoniji nisu prisustvovala ni Olandova deca iz veze sa Segolen Roajal.

Oland bi trebalo da obelodani ime novog premijera, a to se očekuje danas posle podne, dok novi premijer treba sutra uveče da objavi sastav nove vlade. Premijer će biti zadužen da predvodi socijaliste na parlamentanim izborima 10. i 17. juna.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 14:58
JAKO MI JE TESKO PALO STO JE MALI NACISTA SARKOZY OTISAO U NEPOVRATNU KANTU ZA SMECE...IAKO OD OVOG NE OCEKUJEM NISTA BOLJE ! PRVI SASTANAK KOD MAME MERKEL. DA MU OBJASNI KAKO SVE FUNKCIONISE...!!! DA SE IPAK ZNA DA JE GER DOBILA 2-gi SVETSKI RAT !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online