Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.05.2012.
13:44
Večernje novosti A

Putin i Medvedev: Velika rokada, mala selidba

U Kremlju je 7. maja napravljena velika politička rokada - fotelje su zamenili Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev - ali nije bilo i velike selidbe. Lične stvari novog predsednika i premijera stavljene su u nekoliko kartonskih kutija i dovezene u nove kabinete, koji su očišćeni i oprani, ali je kompletan skupoceni namešataj ostao isti, kao i zavese. Ni porodice Putin i Medvedev nisu imale mukotrpna pakovanja, jer će i dalje živeti u istim vilama u Podmoskovlju, pišu Večernje Novosti.

Samo zamenili uloge: Putin predsednik, Medvedev premijer
 

Novi-stari predsednik ostaće u istoj rezidenciji u Novom Ogarjovu, a premijer u dosadašnjoj rezidenciji ”Gorki-9”. Obe dače se nalaze na Rubljovsko-uspenskom putu, petnaestak kilometara jugoistočno od Moskve. Zbog sve gušćeg saobraćaja u prestonici, pogotovo preko zime, Putin i Medvedev održavaju sastanke u tim dačama, pišu Večernje Novosti.

Kuvar ostaje Francuz

Supruge predsednika i premijera kuvaju samo kada požele. Njima su svakodnevno na usluzi profesionalni kuvari. Putin više voli meso, a Medvedev ribu. U Kremlju i u Belom domu, sedištu Vlade, takođe postoje kuvari. Poslednjih godina najveća intriga je bila kada je Kremlj angažovao za kuvara Francuza Žeroma Rigoa, koji je do tada radio u jednom moskovskom restoranu. Intendant Kožin kaže da će francuski kuvar ostati i dalje. To ne znači da su ruski predsednici prešli na francusku kuhinju, jer oni i dalje vole guste ruske supe ”boršč” i ”soljanku”.

Intendant Kremlja Vladimir Kožin demantovao je glasine o novim vilama i bilo kakvim preseljenjima. U Kremlju će Putin raditi u istom kabinetu u kojem je bio i pre četiri godine, kad ga je privremeno ustupio Dmitriju Medvedevu. Još u prvom predsedničkom mandatu, Putin je više od polovine svojih susreta imao u Novom Ogarjovu, a ne u Kremlju, gde su organizovani samo sastanci svečanog ili službenog karaktera.

U kraju Novo Ogarjovo nekada su imali dače sovjetski lideri Nikita Hruščov i Konstantin Černjenko. U obližnjem Usovu se nalazila dača Leonida Brežnjeva. Taj deo Podmoskovlja se smatra idealnim za odmor i rad, jer se dače nalaze u šumskom masivu. Ekolozi tvrde da je tu i najčistiji vazduh - u blizini nema fabrika. Šetnjom kroz šumu izlazi se na obalu reke Moskve.

Putin nema veliku porodicu - suprugu Ljudmilu i dve odrasle ćerke, Mariju i Katarinu - pa mu je sadašnja dača sasvim dovoljna. U njenom radnom delu bio je i pisac ovih redova. Sve je lepo sređeno, ali se oseća da se vodilo računa o funkcionalnosti, jer nema ni traga od imperijalne raskoši. Jedini koji se ne pridržava protokola jeste Putinov pas Koni. Uz vilu je napravljen zatvoreni bazen, gde Putin svakodnevno pliva. Tu je i heliodrom - pre nekoliko godina razmišljalo se da ruski predsednik odlazi na posao u Kremlj helikopterom, ali se od toga odustalo, između ostalog i zbog bezbednosti.

Kabinet do Jeljcina

U zgradi Senata u Kremlju predsednik ima dva kabineta - jedan je radni, a u drugom prima razne delegacije. Na televiziji najčešće pokazuju taj drugi kabinet s belim nameštajem. Radni+i kabinet ostao je isti kao u vreme Borisa Jeljcina. U velikoj prostoriji nalazi se radni sto, stona lampa, ormari s knjigama. Jedina novina je kompjuter, jer se Jeljcin nije koristio njime. Nameštaj je klasični, a zidovi su obloženi drvetom. Lusteri su kristalni, a plafon je oslikan.

Dača ”Gorki-9”, u kojoj živi Dmitrij Medvedev, najprostranija je od svih državnih ruskih rezidencija. U njoj je nekada živeo Boris Jeljcin, ali je, kada se on preselio u Barvihu, ona preuređena i dograđena upravo za predsednika Medvedeva: dobila je i novo zdanje s pres-centrom.

S premijerom Medvedevom žive njegova majka, supruga Svetlana i sedamnaestogodišnji sin Ilja. Imaju i mačka Doroteja, dva engleska setera Danijela i Džolija, kao i retrivera Alda i srednjoazijskog ovčara.

Treća predsednička vila je u susednoj Barvihi. Građena je osamdesetih godina za Mihaila Gorbačova. Raspadom SSSR-a, Gorbačov je morao da ustupi vilu Borisu Jeljcinu koji je u njoj živeo do smrti. Sada u toj dači živi udovica Naina Jeljcin. Vila ima plažu na reci Moskvi.

Predsedničke rezidencije se još nalaze u Sočiju - ”Bočarov ručej” i ”Rivijera” - a u Novgorodskoj oblasti vila ”Valdaj”. Posebno su impozantne predsedničke rezidencije u drevnom Streljnom kod Sankt Peterburga. Najnovija rezidencija je napravljena nedavno u Kalinjingradu i zove se ”Jantar”.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.05.2012. 07:07
Putin i Medvedev, Medvedev i Putin...da li je pametno da se sudbina jedne tako velike i tako kompleksne zemlje stavi u ruke samo dva čoveka?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online