Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.05.2012.
10:10
rts rs A

"Govore nam da je ovo demokratija, ali nije"

Više od 100.000 Španaca, gnevnih zbog teške ekonomske situacije, izašli na ulice kako bi obeležili prvu godišnjicu pokreta koji je inspirisao slična okupljanja u drugim zemljama pogođenim ekonomskom krizom.

Zbog teške ekonomske situacije, više od 100.000 Španaca, izašlo je na ulice kako bi obeležili prvu godišnjicu pokreta koji je inspirisao slična okupljanja u drugim zemljama pogođenim ekonomskom krizom.
 

Španija je u recesiji, a stopa nezaposlenosti najviša je u celoj evrozoni i iznosi 25 odsto, dok je među mlađima od 25 godina čak 50 odsto.


Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja uvela je stroge mere štednje kako bi smanjila nacionalni dug, ali mnogi krive upravo te mere zbog teške finansijske situacije stanovništva.

Desetine hiljada ljudi preplavile su centralni trg Puerta del Sol u Madridu u večernjim satima u nameri da tu ostanu tri dana, ali su vlasti upozorile da nikome neće dozvoliti da noć provede na trgu, dok se očekuje da će na dužnosti noćas biti 2.000 policajaca.

Protesti su organizovani i u Barseloni, Bilbau, Malagi i Sevilji, dok su se simpatizeri španskog pokreta "Indignados" ("Ogorčeni") okupili i u drugim evropskim gradovima, uključujući London, a najavljeni su skupovi i u južnoameričkim zemljama Brazilu i Čileu, javio je AP.

Protesti u Španiji počeli su 15. maja prošle godine i privukli stotine hiljada ljudi, a kako je jačalo nezadovoljstvo zbog mera štednje koje su uvodile vlasti, demonstracije su se proširile na celu zemlju i Evropu.

Pre godinu dana, učesnici demonstracija u Španiji okupirali su gradske trgove više nedelja i sukobljavali se s policijom.

Kako navodi Rojters, ogorčeni Španci imaju još više razloga da budu besni nego kada su prošle godine u ovo vreme protestovali. Nezaposlenost u ovoj zemlji prešla je 24 odsto, preko polovine mladih Španaca je bez posla, dok je ekonomija ponovo zapala u recesiju.

"Moramo ustati i reći da je dosta. Govore nam da smo leni da bi nam mogli oduzeti socijalno blagostanje i narušiti zdravlje i obrazovanje", rekla je državna službenica Glorija Bravo, jedna od demonstranata.

Španci su juče skandirali slogan koji je obeležio dosadašnje proteste: "Govore nam da je ovo demokratija, ali nije".

Nedelja 13.05.2012. 10:31
Продајте Немцима Медитеран и ето изласка из кризе...
Nedelja 13.05.2012. 11:26
I ovima vise puna kapa!Bar se bune ljudi,a nas boli uvo bas nam lepo,jos glasamo za one sto rade protiv nas....-(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online