Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 09.05.2012.
01:12
Večernje novosti A

Na Balkanu preti 5.000 terorista

Streljanje petorice nasumično izabranih nevinih ljudi u Skoplju uoči Vaskrsa izveli su Albanci - islamski teroristi, u nameri da izazovu masovan sukob Makedonaca i Albanaca, koji bi bio povod za novi balkanski sukob - jedinstvena je ocena stručnjaka za bezbednost iz regiona.

Stručnjaci za terorizam smatraju da je završeno školovanje kritične mase novih fanatika sa Balkana
 

Iako ova provokacija nije izazvala željeni efekat, stučnjaci za borbu protiv terorizma upozoravaju da nema mesta optimizmu. Jer, ritualno ubistvo može da bude početak nove krize na Balkanu.


- Spektakularno smaknuće nedužnih žrtava je klasični "potpis" Al Kaide, kojim se poručuje da je završeno školovanje kritične mase ovdašnjih fanatika i njihovo duhovno ujedinjenje - smatra Dževad Galijašević, ekspert za antiterorizam iz BiH. - Sledeći korak je fizičko ujedinjenje teritorija na balkanskoj trasi "zelene transverzale" - oblasti pod kontrolom ekstremnih islamista od Krima do Bosne i Hercegovine.

On navodi da će ekstremni bošnjački islamisti Srbiji postaviti zahtev za uspostavljanje regije Sandžak sa muslimanskom većinom, u koju će se utopiti Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.
 

Kalifat Balkanistan

CILJ islamkih fanatika na Balkanu je uspostavljanje kalifata Balkanistan, dela zamišljene jedinstvene svetske države muslimana Uma, kaže prof. Mijalkovski. On podseća na reči uticajnog vehabije Ahmed ibn Nafija iz Meke, kojima je 1992. uoči izbijanja rata u BiH pozivao islamske zemlje da se uključe u džihad: "Pred nama je uspostavljanje kalifata na Balkanu, jer je Balkan put ka osvajanju Evrope... Znajte, prema tome, braćo, da vreme radi za nas. Kalifat je pred vratima."

Istovremeno će se pojačati pritisak za centralizaciju Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske kao "genocidne tvorevine". S druge strane, jačaće albanske aspiracije prema južnoj Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj.


Po tom scenariju dalja verska radikalizacija zahvatiće Bugarsku, gde će Turci zahtevati teritorijalnu autonomiju u području Rodopa.


- U sklopu tog plana je aktuelni pokušaj izazivanja sukoba u Makedoniji u nadi da će se u njega aktivno umešati moćne islamske zemalje koje imaju aspiracije prema Balkanu - smatra Galijašević. - Glavni sponzori su Iran koji podržava Albance, Turska koja stoji iza Bošnjaka i Saudijska Arabija koja podržava sve koji su ekstremni.


Sagovornik "Večernjih novosti" upozorava da najkonzervativniji vid islama, poznat kao vehabizam ili selafizam, više nije "uvozna ideologija" na Balkanu, gde su ga doneli afro-azijski mudžahedini, propovednici i "humanitarne organizacije" koje su bile maska za finansiranje rata u BiH. Bogate arapske zemlje, pre svih Saudijska Arabija, nisu žalile stotine miliona petro-dolara da stvore autentične bakanske vehabije koji ne priznaju nijedan zakon ni društvenu normu osim srednjovekovne interpretacije šerijata.
 

NATO ne pomaže

Evroatlantske sile, koje se navodno bore protiv islamskog terorizma, nisu ni prstom mrdnule da ga spreče u bivšoj Jugoslaviji - kaže Galijašević.

- Naprotiv, one su ga podsticale kad god je to odgovaralo njihovim potrebama i međusobnom nadmetanju. Bojim se da Nemačka i Amerika svojom politikom neprestanih ucena i izolacije ne izazovu ponovni haos u balkanskim državicama, malim, siromašnim, a međusobno nepoverljivim i nesposobnim da stvore efikasnu bezbednosnu branu prema terorizmu.

- Obrazac prodora radikalnog islama je isti u Bosni, na Kosmetu, u Makedoniji, a bojim se da nešto slično uskoro sledi i u Crnoj Gori - kaže Galijašević. - Instruktori vehabizma prvo su se svim sredstvima, pre svega novcem i nasiljem, borili da privuku na svoju stranu i indoktriniraju kritičan broj muslimana, a zatim su birali najmilitantnije i slali ih kao mudžahedine na ratišta. Oni koji su se vratili postali su učitelji rata, kao što je slučaj s ubicama iz Skoplja.
Profesor Milan Mijalkovski s Fakulteta za bezbednost, smatra da je, uprkos pomirljivim frazama o miru i stabilnosti u regionu, Balkan i dalje tradicionalno nestabilan.


To posebno važi za prostor Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, koje načelno teže ka EU i evroatlantskim integracijama, gde nisu prihvaćene i suštinski se ne nalaze ni pod čijim bezbednosnim kišobranom.


- Na ovom, neintegrisanom delu Balkana već dve decenije se sprovodi specifična agresija radikalnih islamista - kaže prof. Mijalkovski. - Iako relevantne činjenice ukazuju na to da je do danas 500.000 balkanskih muslimana, Bošnjaka i Albanaca prihvatilo ekstremno islamsko učenje, a da je oko 5.000 njih spremno da se uključi u teroristička dejstva ova opasnost se marginalizuje ili potpuno ignoriše.


Bezbednosni stručnjaci naglašavaju da su među pripadnicima balkanske Al kaide najprimitivniji i najokrutniji albanski teroristi s područja Kosmeta, juga centralne Srbije i Makedonije.


- Oni su specifičan balkanski slučaj, mešaju militantni islam s albanskim separatizmom - ističe prof. Mijalkovski. - Upravo zato su albanski mudžahedini smišljeno izveli napad u Skoplju pred Uskrs, da bi izazvali masovni revolt i odmazdu Makedonaca, što bi bio izgovor da se umešaju svi eksteremisti iz Albanije, s Kosmeta i juga centralne Srbije. Po pravilima džihada, albanskim mudžahedinima u pomoć bi odmah morala da priskoči i balkanska mreža Al kaide, a potom iz ostalih islamskih zemalja. Suštinski cilj je cepanje Makedonije, ali takav sukob bi u najmanju ruku prerastao u balkanski rat.

Radio terorista

Samedina Džezairija, jednog od komandanata terorističke OVK a zatim i ANA, Kfor je razotkrio kao pripadnika "Armije Alaha" i jednog od ključnih organizatora martovskog pogroma nad Srbima 2004. godine. Ubeid Gaši, bivši pripadnik mudžahedinske jedinice "Abu Bekir Sidik", osnovane 1998. u Donjem Prekazu, kao vlasnik radio-stanice u južnoj Mitrovici, 17. marta 2004, emitovao je lažnu vest da su Srbi ubili troje albanske dece čime je započela operacija etničkog čišćenja nemuslimana i uništavanja kulturno-istorijskih spomenika Srba.


Na ubrzanu radikalizaciju balkanskih muslimana nedavno je u svom naučnom radu upozorio i Saša Mitrović, pomoćnik srpskog direktora policije.


- Energija radikalnih islamista trenutno je fokusirana na podizanje i vaspitavanje nove generacije pripadnika pokreta - navodi Mitrović. - Cilj je da se u narednih pet do deset godina stvori pokolenje islamskih učenjaka koji će arapski jezik naučiti pre srpskog i koji bi već u pubertetu bili superiorniji od prosečnih imama, a do punoletstva bi u znanju, rečitosti i harizmatičnosti daleko nadmašili trenutne muftije. Ideja je da ti mladići, izazivajući trenutne verske autoritete, privuku većinu umerenih i neopredenjenih muslimana na Balkanu, posebno među omladinom, čime bi se ostvario jedan od preduslova za započinjanje džihada.


Mitrovićeva analiza otkriva da se mladi ekstremistički lideri već obučavaju u regionalnim islamističkim zajednicama, prevashodno u BiH, a najnadareniji se šalju na školovanje u Saudijsku Arabiju, Siriju, Egipat, zemlje u kojima vodeću reč imaju vahabiti ili militantne grupe kao što je "Muslimansko bratstvo".


- Novi pripadnici islamističkih grupa uglavnom su iz redova Bošnjaka i Albanaca, a u poslednje vreme je sve više Roma, na primer u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Podrinju - upozorava Mitrović.

Globalna mreža

Balkan se smatra bazom "Bele Al kaide" u Evropi iz koje je poslednjih godina izraslo više terorističkih grupa koje su delovale na globalnom nivou.

U oktobru 2005. u BiH i Švedskoj razotkrivena je teroristička grupa Mirsada Bektaševića, alijas Maksimusa ili Abu Imad al Sandžakija, povezana s Al kaidom u Iraku. Bektašević je bio povezan i s grupom Ismaila Prentića i Seada Ramovića iz Novog Pazara, kao i grupom Adisa Murića i Nedžada Bulića kojima je logističku podršku pružala grupa Bajrama Aslanija iz južne Mirovice.

Aslani je pak bio povezan s grupom Patrika Bojda iz Severne Karoline koja je planirala terorističke napade na području KiM, u Jordanu i u pojasu Gaze.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2012. 01:24
Ajde vise izazovite nas, sada kada vas ameri nece podrzadi ima da vas zgazimo kao bubeShvabe!
Sreda 09.05.2012. 08:02
Сазнасмо ли ко су радикални исламисти?
Sreda 09.05.2012. 09:20
za komentatore ovog portala, koji simpatišu iran - neka pogledaju KO je glavni finansijer terorista... ima u tekstu, lepo navedeno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online