Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 08.05.2012.
07:50
Beta A

Čaves: Isus je najveći socijalista u istoriji

Predsednik Venecuele Ugo Čaves proveo je najveći deo svoje karijere veličajući socijalističke ideje osvedočenih ateista poput Karla Marksa i Fidela Kastra, da bi sada, pod pritiskom prolongirane borbe protiv raka, levičarski lider pronašao inspiraciju u duhovnom vođi - Isusu Hristu.

Okrenuo se hrišćanstvu u borbi protiv raka: Ugo Čaves
 

Tokom prilično proređenih nastupa na televiziji, Čaves se molio za Božju pomoć, dok je u ruci stezao raspeće, kako bi pobedio bolest. Rekao je da ga je život sa rakom učinio "više hrišćaninom", što je podstaklo spekulacije da bi bolest mogla da ga spreči da ponovo sedne u predsedničku fotelju u oktobru.
 

Čavesov glas je bio preplavljen emocijama dok se pozdravljao sa saradnicima i pristalicama 30. aprila u Karakasu, pre nego što je otišao na Kubu na, kako je rekao, poslednju rundu tretmana protiv raka.
 

"Ubeđen sam da će naš Hrist to učiniti ponovo, nastavljajući da proizvodi čuda", rekao je Čaves, dok je prinosio svoj krst usnama i ljubio ga, izazvavši aplauz publike i saradnika.
 

Ukoliko Čaves preživi rak, politički analitičari kažu da bi jačanje njegove religioznosti moglo da mu se isplati, u zemlji u kojoj je katolicizam veoma uticajan. Predsednik Venecuele, rascepljen između emotivne krhkosti i optimizma javnosti, svaki put kad se pojavi na televiziji, spominje Boga i Isusa.
 

Čavesova religioznost u suprotnosti je sa nepokolebljivim sekularizmom njegovog političkog oca - Fidela Kastra, i drugih lidera koji su utrli socijalistički put Čavesa. Velika većina Venecuelanaca su katolici, a mešanje religije i politike nije novo u toj zemlji, iako se verske grupe ne upliću direktno u politiku.
 

Čaves opisuje sebe kao katolika, ali njegova verska uverenja su eklektična. Svojevremeno je takođe izrazio veru u narodna božanstva, poput Marije Lionce, paganske boginje koju duboko poštuju neki Venecuelanci.
 

Čaves insistira da njegova vera datira iz perioda mnogo pre bolesti, a Isusa Hrista nazvao je "najvećim socijalistom u istoriji".

POVEZANE VESTI

Utorak 08.05.2012. 07:53
Pred kraj se svi grčevito uhvate za veru, što je jedino i ispravno.
Utorak 08.05.2012. 08:07
У тунелу, у сред мрака...
Utorak 08.05.2012. 11:25
Називајући Исуса социјалистом , Чавез умањује Христову божанствену природу а преувеличава његову људску страну ( реформатор , хуманиста , револуционар ..). помало слично хипицима и тиме само наставља стару католичку погрешну и лажну праксу . Свети оци су давно изрекли свој коначан суд о јересима ( западно хришћанство ) и о комунизму ( рај на земљи без Бога ) . Наш православни Христос и њихов Исус су два различита света .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online