Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 07.05.2012.
09:03 >> 12:08h
Beta A

Svetski mediji: Miloševićeva stranka odlučuje ko će da vlada

Svetski mediji u prvim reagovanjima na izbore u Srbiji javljaju da u drugi krug predsedničkih izbora idu reformski kandidat Demokratske stranke Boris Tadić i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić za kojeg navode da je nacionalističku retoriku zamenio proevropskom.

Foto: arhiva
 

Nemački mediji nezainteresovani

Nemački mediji danas samo kratko izveštavaju o nedeljnim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji prenoseći uglavnom pisanje svetskih agencija. Već i uoči glasanja je zanimanje nemačke javnosti za izbore u Srbiji bilo upadljivo manje nego u ranijim sličnim prilikama. Ali, to ne čudi s obzirom na to da su juče održavani za nemačku politiku i dalje pozicioniranje Berlina na evropskoj političkoj sceni mnogo važniji izbori u Francuskoj i Grčkoj.
U izveštajima iz Beograda nemački mediji prenose procene CeSID-a i ističu pre svega da nijedno glasanje, ni za parlament ni za predsednika, nije donelo jasnu situaciju i da će stanje možda biti drugačije tek posle drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja. Takođe se navodi ocena da Srpska napredna stranka (SNS) uprkos
procentualnom uspehu neće moći da sastavi novu srpsku vladu jer nema dovoljno jake saveznike koji bi sa njom stupili u koaliciju.
Ističe se da sadašnja tanušna prednost Borisa Tadića u odnosu na Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima može da se promeni kada, kako se najavljuje, već danas budu prebrojani glasovi Srba sa Kosova.

Agencija Rojters ocenjuje da su na današnjim izborima izjednačeni liberali koji su do sada bili na vlasti i desna opozicija, ali da je stranka Slobodana Miloševića ta koja će odlučiti ko će vladati u narednom periodu.

Agencija AP navodi da su na predsedničkim izborima u drugi krug ušli proevropski kandidat Boris Tadić i nacionalista Tomislav Nikolić, dok će novu vladu najverovatnije obrazovati prozapadne stranke.

Ovi opšti izbori predstavljali su jasan izbor između demokrata i nacionalista, koji bi mogli da se vrate na vlast prvi put od kada je svrgnut Slobodan Milošević 2000. godine, navodi AP i dodaje da su današnji izbori ključni za brzinu sprovođenja ekonomskih i društvenih reformi koje traži EU.

Agencija AFP javlja da su na parlamentarnim izborima desni populisti u
prednosti u odnosu na proevropske snage.

Britanski list "Fajnenšel tajms" (The Financial times) ocenjuje da su ovo prvi izbori od svrgavanja Slobodana Miloševića 2000. godine na kojima dva glavna predsednička kandidata i dva najveća politička bloka tvrde da podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju.

List međutim navodi da neki analitičari dovode u pitanje proevropsko opredeljenje Nikolića, bivšeg člana nacionalističke Srpske radikalne stranke. "Na prošlim izborima 2008. Nikolić je išao protiv Tadića na nacionalističkoj proruskoj i antievropskoj platformi", dodaje "Fajnenšl tajms".

List "Vol strit džurnal" (Wall Street Journal) piše da dok su glasači u Francuskoj i Grčkoj izrazili nezadovoljstvo merama štednje u EU, "Srbi su podigli nade za reizbor najvećem zastupniku EU u Srbiji, Borisu Tadiću".

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) navodi da u drugi krug izbora idu "liberal" Tadić i "bivši nacionalista" Nikolić. BBC navodi i da iako i Tadić i Nikolić "kažu da podržavaju članstvo u EU, Nikolić se snažno protivio tom koraku pre nekoliko godina".

Poljska privatna televizija TVN24 naglasila je danas da građani Srbije jesu nezadovoljni odlazećom vladom zbog ekonomske krize, nezaposlenosti koja dostiže 24 odsto i slabljenja dinara, ali da Demokratska stranka dosadašnjeg predsednika Borisa Tadića ima dobro pripremljene varijante za formiranje koalicije. TVN24 podseća takođe da Tadićev protivkandidat na predsedničkim izborima u drugom krugu, lider Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić, koga je dugo demonizovao Zapad kao naslednika politike pokojnog predsednika Slobodana Miloševića, sada zagovara ulazak Srbije u Evropsku uniju. Poljski mediji istakli su takođe da je upravo u vreme vlade Demokratske stranke Srbija zatvorila svoje mračno poglavlje prošlosti, izručenjem haških optuženika Radovana Karadzića i generala Ratka Mladića i dobila status kandidata za EU.

Češki i slovački mediji za sada prenose samo šture izveštaje agencija, uz napomenu da su izbore u Srbiji, kada je interesovanje sveta u pitanju, na margine gurnuli izbori u Francuskoj i Grčkoj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.05.2012. 11:39
DOKAZ DA JE PAMCENJE U NASEG NARODA KRATKO!!!VIDITE KAKO SE ZAPADNJACI SECAJU KO JE I STA JE SPS!!!TAJ DACIC JE ZIVEO KO BOG ZA VREME MILOSEVICA,4-5 GODINA MU JE ISLO LOSE,A SAD SE OPET UVALIO KO BUBREG U LOJ...E SRBIJO MOJA ZASTA TI GLASAS!!!
Ponedeljak 07.05.2012. 12:18
Povampiriće se prošla vremena.
Ponedeljak 07.05.2012. 13:46
ovi nemaju pojma..OVAJ SPS JE NATO STRANKA...SLOBA SE OKREĆE U GROBU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online