Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2012.
07:56
Beta A

Izbori 2012: Kako je dijaspora glasala

Kanadski Srbi glasali su juče samo u Torontu jer u ambasadi u Otavi i počasnom konzulatu u Vankuveru nije bilo dovoljno prijavljenih birača. U Čikagu i Njujorku glasalo je 54 odsto upisanih birača. U Slovačkoj u kojoj se procenjuje da živi i radi oko 3.000 građanaSrbije prvi put nije otvoreno biračko mesto, a 100 birača neophodnih kako bi se otvorilo biračko mesto u inostranstvu nije se prijavilo ni u Varšavi.

Da bi biračko mesto bilo otvoreno bilo je potrebno da se prijavi najmanje 100 birača koji ispunjavaju propisane uslove

Kanadski Srbi glasali samo u Torontu

Kanadski Srbi glasali su juče samo u Torontu jer u ambasadi u Otavi i počasnom konzulatu u Vankuveru nije bilo dovoljno prijavljenih birača. Na prethodnim izborima maja 2008. bila su otvorena četiri biračka mesta: u Torontu, Otavi, Vankuveru i Montrealu.

Prema nezvaničnim procenama u Kanadi živi oko 200.000 građana srpskog porekla, ali svi nisu i državljani Srbije.

 

Na izborima u inostranstvu juče ili danas otvoreno je 38 biračkih
mesta u 22 zemlje, upola manje nego 2008. godine. Birači u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji glasali su juče.

U prostorijama Genaralnog konzulata u Torontu u subotu od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu glasalo je 111 od 176 prijavljenih birača odnosno 63 procenta upisanih.

Već prijavljeni birači iz kanadske prestonice i pacifičke metropole našli su se na spisku na ovom biračkom mestu.

Prvi birač-ranoranilac glasao je nekoliko minuta posle 7.00 sati, a poslednji uveče, četvrt sata pre isteka 20.00 časova.

Nevažećih listića na glasanju za narodne poslanike nije bilo, a svega jedan takav uočen je na glasanju za predsednika republike.

Izbori su protekli u najboljem redu bez ijedne primedbe iz redovnog i/ili proširenog sastava biračkog odbora. Osim iz Toronta glasali su i Srbi iz obližnjeg Kičenera i Vaterloa, zatim iz Hamiltona i drugih mesta.

Interesovanje za izbore bilo je veće nego što pokazuju broj prijavljenih i izlaznost, ali mnogi su prevideli da od 1. januara ove godine ne važe tzv. plavi pasoši (SRJ) pa nisu imali važeći lični srpski dokumenat.

U Generalnom konzulatu u Torontu izdato je 1.500 novih pasoša Republike Srbije i oni koji su imali takve pasoše mogli su da budu potencijalni birači. Zbog ogromnih udaljenosti od Atlantika do Pacifika, koje se mere hiljadama kilometara, birači udaljeni od Toronta, zakonski obavezani ličnim prisustvom na izbornom mestu, retko su bili u mogućnosti da ostvare svoje biračko pravo.

U Čikagu i Njujorku izašlo 54 odsto
 

Na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Čikagu i Njujorku glasalo je 54 odsto upisanih birača.
 

Izlaznost u Njujorku, gde je upisano 156 državljana Srbije u birački spisak, iznosila je 67,95 odsto, dok je u Čikagu glasalo blizu 40 odsto birača. Glasalo se i u ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Srpski parlamentarni i predsednički izbori su u SAD održani dan ranije, u odnosu na glasanje u Srbiji, zbog vremenske razlike koja postoji sa Amerikom.

Manje interesovanja dijaspore u srednjoj Evropi za izbore

 

U ambasadi Srbije u Pragu kao jedinoj u Srednjoj Evropi dijaspora ima otvoreno biračko mesto na izborima za novi saziv Skupstine i predsednika Srbije.

 

Za ove "super" izbore u domovini kada se bira i šef države, novih  250 poslanika u Skupštini i odbornici u skupštinama gradova i opština, interesovanje dijaspore u Srednjoj Evropi je malo, od oko ukupno 4.800 ljudi, koliko se procenjuje da živi i radi Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj.

 

U Slovačkoj u kojoj se procenjuje da živi i radi oko 3.000 građanaSrbije prvi put nije otvoreno biračko mesto, a 100 birača neophodnih kako bi se otvorilo biračko mesto u inostranstvu nije se prijavilo ni u Varšavi.

 

Za to da glasa na izborima u Varšavi prijavilo se prema saopštenju ambasade svega 19 ljudi od oko 800 duša koliko prema nezvaničnim procenama broji srpska dijaspora u Poljskoj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online